Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τεράστια έλλειψη στις σύριγγες εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τεράστια έλλειψη στις σύριγγες εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ελλείψεις 1-2 δισ. συριγγών που θα δυσχεράνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα το 2022 – Ζητά να υπάρξουν έγκαιρα παραγγελίες 

syringes
Για προβλήματα στην επάρκεια από σύριγγες που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού προειδοποιεί ο ΠΟΥ, που εκτιμά ότι θα υπάρξει έλλειψη από ένα έως δύο δισεκατομμύρια σύριγγες το 2022.

Η έλλειψη θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, όσο και τα υπόλοιπα εμβολιαστικά προγράμματα καθώς και να δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας από τις βελόνες.

Η αρμόδια αξιωματούχος του ΠΟΥ Λίζα Χέντμαν κάλεσε τις εθνικές υγειονομικές αρχές να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους πολύ νωρίτερα για να μην βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη, φαινόμενα κερδοσκοπίας και πανικού, που διαπιστώθηκαν στην έναρξη της πανδημίας, όταν η προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε παγκόσμια έλλειψη σε σύριγγες, που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα», όπως επιβράδυνση των προσπαθειών εμβολιασμού και ανησυχίες για την ασφάλεια, είπε η αξιωματούχος. Παράλληλα, καθυστερήσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν στους συνήθεις εμβολιασμούς, ιδιαίτερα στα παιδιά και σε άλλες υπηρεσίες υγείας, ενώ να μπορούσε να ενθαρρύνει τη μη ασφαλή επαναχρησιμοποίηση συριγγών και βελόνων, ιδιαίτερα σε φτωχότερες χώρες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν γίνει περίπου 6,8 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν που καταγράφεται στα εμβόλια ρουτίνας. Παράλληλα, ετησίως παράγονται περίπου 6 δισεκατομμύρια σύριγγες. Για να υπάρξει επάρκεια, θα πρέπει περισσότερα εργοστάσια να στραφούν στην παραγωγή της κατάλληλης σύριγγας για εμβολιασμό.


Ειδήσεις σήμερα:


Φρένο σε διαφήμιση βιβλίου έβαλε το Facebook γιατί θεώρησε τον τίτλο του άκρως... προκλητικό


Εκτινάχθηκαν στα 8.613 τα νέα κρούσματα, 486 οι διασωληνωμένοι, 46 θάνατοι


«Παραμένει η σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση στους έξι μήνες» δηλώνει ο Θεμιστοκλέους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα