Κορωνοϊός - Τσακρής: Να γίνει πριν το εξάμηνο η τρίτη δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός - Τσακρής: Να γίνει πριν το εξάμηνο η τρίτη δόση του εμβολίου

Διανύουμε το 5ο κύμα της πανδημίας, εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολογίας - Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown

tsakris
Ένα νέο κύμα της πανδημίας, το πέμπτο κατά σειρά, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown σε περίπτωση που πιεστεί ασφυκτικά το σύστημα υγείας. 

«Η στάση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβληθεί ξανά lockdown, ψυχολογικά δίνει την εντύπωση ότι όλα έχουν τελειώσει.  Από την άλλη όντως είναι πάρα πολλοί οι εμβολιασμένοι, όσο και να έχουμε πρόβλημα στο θέμα του εμβολιασμού. Δεδομένου ότι το 65% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, απομακρύνει την πιθανότητα lockdown, αλλά όλα είναι πιθανά. Όλα είναι πιθανά, γιατί δεν ξέρουμε το σύστημα υγείας πόσο θα αντέξει στη συνέχεια σε ένα δύσκολο επιδημικό κύμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε. 



Πρόσθεσε ότι τον ίδιο δεν τον ανησυχεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, αν είναι 6.000 ή 7.000 ή και παραπάνω. «Σίγουρα θα δούμε αυξητικές τάσεις, αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα ξεκινώντας από τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας που δείχνει ότι είναι σε εξέλιξη ένα νέο κύμα. Είχαμε μια κάμψη του τέταρτου κύματος και αμέσως μπήκαμε στο πέμπτο κύμα. Όπως και όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα αντίστοιχο φαινόμενο, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση περίπου 50% συνολικά σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία πλήττονται αμείλικτα από αυτό το κύμα», επισήμανε ο κ. Τσακρής. 

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα, ίσως στους 4-5 μήνες. 

Κλείσιμο
Όπως εξήγησε, τα δεδομένα από το Ισραήλ, όπου έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δείχνουν ότι αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση  έχουν 5 με 10 φορές λιγότερες πιθανότητες νόσησης σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει τη δεύτερη και 20 με 25 φορές λιγότερες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκάρει η περιγραφή της 44χρονης που βιάστηκε στο αυτοκίνητο από τον προϊστάμενό της στη Λάρισα

Τα «ψιλά γράμματα» που πρέπει να προσέξετε στο «Εξοικονομώ 2021»

Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη - Δείτε τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ