H EE πληρώνει 15,5 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο της Pfizer - Tι δείχνει έγγραφο που διέρρευσε

H EE πληρώνει 15,5 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο της Pfizer - Tι δείχνει έγγραφο που διέρρευσε

Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ακόμη πως η ΕΕ πλήρωσε προκαταβολικά στις Pfizer και BioNTech 700 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο ώστε να εξασφαλίσει τα πρώτα 200 εκατομμύρια δόσεις

pfizer-embolio-epipleon-300ek_doseis-coronavirus
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει 15,5 ευρώ τη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, σύμφωνα με το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε με τις δύο εταιρίες το οποίο διέρρευσε σήμερα στην εφημερίδα La Vanguardia.

Η τιμή επιβεβαιώνει αυτό που είχε μεταδώσει το Reuters πριν από μερικόύς μήνες. Άλλα ΜΜΕ ανέφεραν μια χαμηλότερη τιμή βασισμένα σε ένα έγγραφο για μερικές τιμολογήσεις που δημοσιοποιήθηκε για λίγο στο Twitter από Βελγίδα πολιτικό, η οποία αργότερα διέγραψε το τουίτ.

Το βελγικό έγγραφο, που περιελάμβανε τιμές και για άλλα εμβόλια που είχε προκρατήσει η ΕΕ, πυροδότησαν τη θεωρία ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων επειδή πλήρωσε λίγα χρήματα. Κι αυτό παρά το ότι στο συμβόλαιο της AstraZeneca που διέρρευσε τον Φεβρουάριο φαίνεται πως η τιμή για το εμβόλιο αυτό ήταν υψηλότερη από εκείνην που αναφέρθηκε στο βελγικό έγγραφο.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο με την Pfizer το οποίο διέρρευσε, η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει κατά μέσο όρο 15,5 ευρώ για τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις. Συμφώνησε επίσης να πληρώσει την ίδια τιμή για άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις με δικαίωμα προαίρεσης τις οποίες παρήγγειλε μέσα σε μια προθεσμία που ορίζεται στο συμβόλαιο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα έπρεπε να πληρώσει 17,5 ευρώ τη δόση.

Η ΕΕ υπέγραψε τον Ιανουάριο ένα δεύτερο συμβόλαιο για άλλα 300 εκατομμύρια δόσεις με τις Pfizer-BioNTech στο οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ κράτησε την ίδια τιμή με αυτήν του αρχικού συμβολαίου.

Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ακόμη πως η ΕΕ πλήρωσε προκαταβολικά στις Pfizer και BioNTech 700 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο ώστε να εξασφαλίσει τα πρώτα 200 εκατομμύρια δόσεις.

Κλείσιμο
Η ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 δισεκ. δόσεις με τις δύο εταιρίες έναντι 19,5 ευρώ τη δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και δικαίωμα προαίρεσης της ΕΕ να παραγγείλει ενισχυμένα εμβόλια που θα καλύπτουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοπάρτι: Η αστυνομία απέκλεισε και την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη

Ερντογάν: «Σεισμός» στην Τουρκία, του είπαν ότι θα καταλήξει στην κρεμάλα «σαν τον Μεντερές»

Εμίλια Κλαρκ: Υπερηρωίδα της Marvel η Καλίσι του Game of Thrones
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ