Κορωνοϊός: 100% αποτελεσματική η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron στην αναχαίτιση της Covid

Κορωνοϊός: 100% αποτελεσματική η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron στην αναχαίτιση της Covid

Ελπιδοφόρα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ - Πιθανολογείται πως η Regeneron θα υποβάλλει αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του κοκτέιλ αντισωμάτων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ 

regeneron
Εκατό τοις εκατό (100%) αποτελεσματικό είναι κοκτέιλ αντισωμάτων της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Regeneron στην αναχαίτιση της ασυμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 σε όσους έχουν εκθετεί στον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό και έλαβαν κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron, τελικά ανέπτυξαν ασυμπτωματική λοίμωξη, είχαν πολύ χαμηλότερο ιικό φορτίο από το αναμενόμενο και ανάρρωσαν εντός μιας εβδομάδας.

«Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που φαίνεται να προλαμβάνει τη λοίμωξη COVID-19 μετά από διαπιστωμένη έκθεση στον ιό και που προσφέρει προστασία σε ανεμβολίαστα άτομα που φροντίζουν κάποιο μέλος της οικογένειας τους που νοσεί από COVID-19», εξηγεί ο Δρ. Γουίλιαμ Πετρι, επικεφαλής της μελέτης. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η Regeneron θα υποβάλλει αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του κοκτέιλ αντισωμάτων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ώστε να μπορεί να χορηγηθεί άμεσα και εκτός κλινικής δοκιμής.

Η μελέτη Φάσης 3 που είναι σε εξέλιξη στοχεύει στο να δείξει αν τα αντισώματα προλαμβάνουν τη λοίμωξη σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει την COVID-19. Πρόκειται για την λεγόμενη «παθητική ανοσοποίηση».

Η μελέτη που δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό έχει επικεντρωθεί σε 400 εθελοντές. Οι 186 έχουν λάβει το κοκτέιλ αντισωμάτων και δεν έχουν εκδηλώσει συμπτωματική νόσο. Από τους 223 που πήραν εικονική θεραπεία, οκτώ εκδήλωσαν συμπτωματική λοίμωξη.

Ασυμπτωματική νόσος καταγράφηκε σε 15 άτομα από την ομάδα που πήρε το κοκτέιλ αντισωμάτων και σε 23 στην ομάδα του placebo. Τα συνολικά ποσοστά της λοίμωξης (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) ήταν περίπου 50% χαμηλότερα στην ομάδα της θεραπευτικής παρέμβασης.

Μεταξύ όσων εκδήλωσαν νόσο COVID-19, στην ομάδα ελέγχου κατά μέσο όρο το ιικό φορτίο ήταν 100% υψηλότερο από αυτό όσων είχαν πάρει το κοκτέιλ αντισωμάτων. Οι τελευταίοι ανάρρωσαν ταχύτερα, με τη λοίμωξη να έχει αντιμετωπιστεί εντός επτά ημερών, ενώ το 40% των λοιμώξεων στην ομάδα της εικονικής θεραπείας διήρκεσε 3-4 εβδομάδες.

Κλείσιμο
Το κοκτέιλ αντισωμάτων φάνηκε επίσης να συντομεύει τον χρόνο που χρειάζεται το σώμα για να καθαρίσει από τον ιό. Η περίοδος αυτή διαρκούσε εννέα εβδομάδες στους λήπτες του κοκτέιλ αντισωμάτων και 44 στην ομάδα της εικονικής θεραπείας. Ενώ τα άτομα με νόσο COVID-19 δεν είναι μεταδοτικά σε όλο το εύρος του χρόνου που πάσχουν και μειώνοντας την διάρκεια της εκκαθάρισης του ιού από το σώμα μπορεί να μειώνεται και το διάστημα που μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Από τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης διαπιστώνεται επίσης ότι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφηκαν στην ομάδα ελέγχου παρά σε όσους έλαβαν κοκτέιλ αντισωμάτων, 18% και 12% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Regeneron αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι περισσότεροι από την ομάδα του placebo νόσησαν από κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφηκε ένας θάνατος και μια εισαγωγή στο νοσοκομείο στην ομάδα ελέγχου και καμιά στην ομάδα της θεραπευτικής παρέμβασης. Τέλος αναφέρθηκε ερεθισμός στο σημείο της έγχυσης μεταξύ του 2% και των δύο ομάδων των εθελοντών.

Ειδήσεις σήμερα:

«Αυστηρή τήρηση και όχι αυστηροποίηση» των μέτρων το μήνυμα Χρυσοχοΐδη- Χαρδαλιά

Όλαφ Σολτς κατά φον ντερ Λάιεν: Η στρατηγική της για τους εμβολιασμούς είναι «σκ...ά»!

Με κολάρο στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ