Σεισμός τώρα: 4 Ρίχτερ στην Πάργα

Σεισμός τώρα: 4 Ρίχτερ στην Πάργα

Σεισμός στην Πάργα, πέμπτη ημέρα μετά τα 5,6 Ρίχτερ - Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου όπως και στην πόλη των Ιωαννίνων

parga_seismos_eurokinissi
Σεισμός 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:49 στην Πάργα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου όπως και στην πόλη των Ιωαννίνων, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Κατά πληροφορίες από το τοπικό μέσο της Ηπείρου, ο μετασεισμός προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός πραγματοποιήθηκε 16 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάργας, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα  10 χιλιόμετρα. 

Πέντε ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα,  μετασεισμός 4 Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι. Δεν υπάρχουν μέχρι και αυτή την ώρα πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές. 


Δείτε στον πιο κάτω χάρτη πώς κατέγραψε το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο την σεισμική δόνηση
seismos_parga
Κλείσιμο
Δειτε πώς κατέγραψε ο σεισμογράφος του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου το σεισμό
seismos_tora_parga
Ο ισχυρός σεισμός των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα 2 ώρες και 49 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Ο ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 2 ώρες και 49 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με επίκεντρο την Πάργα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην πόλη της Ηπείρου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι έγινε αισθητός μέχρι και στην Πάτρα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάργας και 7 χιλιόμετρα βόρεια από το Καναλάκι, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 8,2 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση και βέβαια στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στην Ηγουμενίτσα. Η Πυροσβεστική έστειλε οχήματα στις περιοχές που κτύπησε ο σεισμός, προκειμένου να διενεργήσουν έναν πρώτο έλεγχο για τυχόν ζημιές, ή για τυχόν παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr στην περιοχή του Καναλακίου σημειώθηκε διακοπή ρεύματος ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακατοίκητα σπίτια στο Καναλάκι κατέρρευσαν, ενώ άλλο ένα σπίτι κατέρρευσε στο χωριό Γλυκή.

«Η σεισμική δόνηση της Ζακύνθου ήταν 30 φορές μεγαλύτερη» λέει ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Τη διαφορά σεισμικού μεγέθους του σεισμού της Πάργας των 5,6 Ρίχτερ με εκείνον της Ζακύνθου του 2018 εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο γνωστός σεισμολόγος επισημαίνει ότι η μετασεισμική ακολουθία στην Πάργα εξελίσσεται ομαλά, όπως ομαλά εξελίσσεται και η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή νότια της Ζακύνθου όπου το 2018 υπήρξε ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ, ενώ αποκαλύπτει ότι ο σεισμός της Ζακύνθου ήταν 30 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Πάργας παρά του ότι η διαφορά μεγέθους των δυο σεισμών ήταν περίπου μια μονάδα.

Διαβάστε επίσης: 

Σεισμός στη Ρωσία: Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με 7,6 Ρίχτερ τις Κουρίλες Νήσους

Κορωνοϊός - Η αντίδραση Μητσοτάκη όταν ενημερώθηκε από Τσιόδρα: «Μπροστά στο να χάσω ανθρώπους, δεν με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια»

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Mirage και ελικόπτερα στο Σύνταγμα - «Η Ελλάδα πάντα έβγαινε πιο δυνατή» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης