Με εθνικό απολυτήριο η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
amfitheatro-foitites0

Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τη βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη - Προβλέπεται και επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων

Την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και την καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το σχέδιο που προωθείται, ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τη βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη, ενώ το πιστοποιημένο εθνικό απολυτήριο θα ανοίγει την πόρτα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η μεταρρύθμιση προϋποθέτει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, καθώς και τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι αρμόδιοι, η ολοκλήρωση του διαλόγου για την εφαρμογή του νέου συστήματος πρόσβασης στα πανεπιστήμια θα καθορίσει και τη χρονική στιγμή της εφαρμογής του.

Η κυρία Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις νομοσχεδίου προχωρά στην ίδρυση μιας ενισχυμένης αρχής με ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Η Αρχή αυτή θα αντικαταστήσει την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Ειδικότερα, προβλέπεται: ενίσχυση της ΕΘΑΑΕ με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση και τον στρατηγικό σχεδιασμό, η διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης, η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

is1
Μικρή ομάδα φοιτητών επιχείρησε να παρέμβει στη σύνοδο των πρυτάνεων και διέκοψε την κυκλοφορία στην παραλιακή. Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει
Αναβάθμιση των πανεπιστημίων

Επιπλέον, γίνεται σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, θα συνδέεται η αξιολόγηση σε κάποιο ποσοστό με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Για πρώτη φορά, όπως τονίζει, προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση, ενώ θα πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους. Ο ίδιος επίσης επισημαίνει ότι θα εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου. Για πρώτη φορά εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ. πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.

Τους πρυτάνεις, πάντως, όπως διαφάνηκε και από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων τις προηγούμενες ημέρες, τους απασχολούν θέματα που σχετίζονται με τη θεσμοθέτηση βάσης ως προϋπόθεση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, τις μετεγγραφές, τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και τη φοιτητική μέριμνα. Στην ατζέντα της Συνόδου Πρυτάνεων υπήρξαν τα εξής θέματα: διεθνοποίηση και διαχείριση ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, διαφορετικός τρόπος οικονομικής διαχείρισης των πανεπιστημίων, στήριξη της έρευνας, προβλήματα, προτάσεις, προοπτικές και ασφάλιση φοιτητών και, τέλος, μεγαλύτερη αυτοτέλεια στα ΑΕΙ.

Σαρωτικές αλλαγές σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια προωθεί ήδη από φέτος το υπουργείο Παιδείας. Η κυρία Κεραμέως κατέθεσε σχέδιο νόμου με στόχο την επίλυση άμεσων προβλημάτων ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς με διατάξεις που αφορούν τόσο τα μεταπτυχιακά, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα κολέγια όσο και τους παλιούς αποφοίτους, ειδικά για το έτος 2019-2020. Σύμφωνα με το σχέδιό του, τα μεταπτυχιακά απλουστεύονται, στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία στη διαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος, ενώ για τους τίτλους σπουδών κολεγίων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Επίσης, καταργείται ο διαχωρισμός των σχολών σε «πράσινες» και «κόκκινες» και η εισαγωγή σε όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα γίνεται μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Επίσης, θα υπολογίζεται κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου. Τον Απρίλιο θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων. Οπως ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, καταργούνται τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή:

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μετά τις εξετάσεις και αφού γνωστοποιηθούν οι βαθμοί συμπληρώνουν μηχανογραφικό επιλέγοντας όσα τμήματα επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο. Για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου. Κατ’ εξαίρεση το επόμενο έτος (2020-2021), ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα υπολογιστεί. Αν με τη βαθμολογία που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μία σχολές ή τμήματα, εισάγεται σε εκείνο που έχει σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό.

Οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών, ειδικά για το επόμενο έτος, μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις είτε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 2019-2020, είτε με τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξεταστέα ύλη που ίσχυαν το 2018-2019. Η επιλογή αυτή θα γίνει την περίοδο υποβολής των αιτήσεων - δηλώσεων των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου. Οσοι υποψήφιοι επιλέξουν το παλιό σύστημα, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ειδικό ποσοστό θέσεων που θα καθοριστεί προσεχώς.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Για γέλια.

Είτε με τράπεζα θεμάτων είτε χωρις, ευνοημένοι θα είναι οι μαθητές των ιδιωτικών. Άλλωστε αυτό ήταν και η δέσμευση της Κεραμεως. Στα πανεπιστήμια θα μπαίνουν πια μόνο τα παιδιά εύπορων οικογενειών.

μήτσος

άρα το παιδί μου που πάει στην πρώτη λυκείου φέτος θα μάθει κάποια στιγμή στο μέλλον ότι η υπουργός κατέθεσε νομοσχέδιο ότι μετράει ο βαθμός της Α λυκείου.Σαν δεν ντρέπεστε με την ανοργανωσιά σας.Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί τον Ιανουάριο τότε ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μετράει ο βαθμός της Α λυκείου.ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Garfield

Μετά απο 5 μήνες στην κυβέρνηση, αυτά προτείνετε για αλλαγές στην παιδεία ; Μα υποτίθεται ότι θα κάνατε αλλαγές προς το καλύτερο ; Κρίμα γιατί έχουμε παιδιά στο γυμνάσιο και στο λύκειο !

LATHOS

Μολονότι ψηφοφόρος της παράταξης και ειδικά της κας. Κεραμέως θεωρώ λάθος το να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι αντί για μία πανελλαδική εξέταση θα έχουμε τρείς. Τα ιδιαίτερα μαθήματα θα αυξηθούν και το αδιάβλητο μάλλον θα κινδυνεύσει. Θεωρώ ότι ο Σύριζα στα χρόνια που κυβέρνησε και μέσα στη λαίλαπα που οδήγησε τη χώρα, το μοναδικό θετικό πράγμα που έκανε ήταν η μείωση των μαθημάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων και κατά συνέπεια η μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για ιδιαίτερα μαθήματα. Νομίζω ότι το υπάρχον σύστημα είναι το καλύτερο. Ας το αφήσουμε όπως είναι. Έχουμε πολλά άλλα να αλλάξουμε στη χώρα.

Ρε τσοπαναρεοι...

Γράφει στο κείμενο ότι για να ισχύσει το 10%, βασική προυπόθεση είναι να υπάρξει τράπεζα θεμάτων. Όλοι στις απολυτήριες εξετάσεις των τάξεων του λυκείου θα γράφουν τα ίδια θέματα. Μαλλον και η βαθμολόγηση θα γίνεται απο καθηγητες εκτος σχολειου. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Τεο

Πολύ σωστό και δίκαιο!!εύγε!!

a

Οι μαθητες της Α λυκειου ξεκινησαν την χρονια τους χωρις να γνωριζουν εαν ο βαθμος της Α θα μετραει για την εισαγωγη τους στο πανεπιστημιο.Μιλαμε για τελειο μπαχαλο.Δεν ντρεπονται λιγο εκει στο υπουργειο.Πειραματα στην πλατη των μαθητων.

πραγματικος φιλελευθερος

δεν φανταζομουν κατι περισσοτερο. ουσιαστικα πανελλαδικες για 3 ταξεις. αντι να παρουν ιδεες απο το τι κανουν οι χωρες με τις κορυφαιες μαθητικες αποδοσεις, πραγματα δηλαδη εντελως διαφορετικα και πολυ πιο ενδιαφεροντα για τους καημενους τους μαθητες των οποιων υπονομευεται το μελλον, στην πραγματικοτητα ανακατευουν ενα σαπιο φαγητο που ηταν για πεταμα εδω και δεκαετιες. μια ακομα απογοητευση απο την κυβερνηση των ψευτοαριστων... ΥΓ με εκεινα τα ιδιωτικα πανεπιστημια τι θα γινει; δεν ειμαστε "ωριμοι" ακομα; ή τα ψηφισατε αλλα φταινε οι επιχειρηματιες; τι δικαιολογια ειναι της μοδας αυτη την περιοδο;

Πάλι τα ίδια

Μετά τον μουστάκια με τις θεωρίες έρχεται η Κεραμέως να κάνει τα ίδια. Ο βαθμός πρόσβασης στο πανεπιστήμιο μπορεί να προκύπτει μόνο από ομοιόμορφες εξετάσεις ανά την επικράτεια. Δεν μπορεί να προκύπτει από βαθμούς καθηγητών με φανερά τα ονόματα των εξεταζόμενων. Αλλιώς, θα οργιάσουν τα ιδωτικά σχολεία, τα ιδιαίτερα των καθηγητών, η παραοικονομία κτλ. Να μην σχολιάσω τα θέμα με τα πρότυπα που υποτίθεται ότι ευνοεί. Έχει δει κανείς τη δυσκολία με την οποία μπαίνουν οι βαθμοί σε ένα τέτοιο σχολείο γεμάτο με άριστους μαθητές; Προκειμένου οι καθηγητές να κάνουν κάποιο διαχωρισμό ανάμεσα στα παιδιά βάζουν θέματα δύσκολα (συνήθως δυσκολότερα από αντίστοιχους πανελλήνιους διαγωνισμούς) και βαθμολογούν αυστηρά. Πώς συγκρίνονται αυτοί οι βαθμοί με το λύκειο της γειτονιάς;

George

Ακριβώς έτσι είναι. Εγώ πήγα σε ιδιωτικό σχολείο και τα θέματα που μας έβαζαν σε τεστ και εξετάσεις δεν τα έβλεπες πουθενά αλλού. Έγραφες με δυσκολία, και πολύ διάβασμα και άγχος, ένα 16, έπαιρνες 15 στο τετράμηνο και μετά έβλεπες στο φροντιστηριο παιδιά από δημόσια σχολεία να μην γνωρίζουν ούτε τα μισά από σένα αλλά καμάρωναν ότι πήραν με την αξία τους 20 στον έλεγχο. Επίσης μετά τις πανελλήνιες στις ενδοσχολικές εξετάσεις οι φίλοι μου από το φροντιστήριο οι οποίοι πήγαιναν σε δημόσια, γνώριζαν εκ των προτέρων τα θέματα που θα τους έβαζαν. Έγραφαν 19 και 20 στα μαθηματικά, χωρίς διάβασμα και κόπο, και εγώ έγραψα 4. Βεβαίως το απολυτήριό τους ήταν πάνω από 19 και το δικό μου με διάβασμα 17. Και τώρα όλα αυτά θα γίνουν το επίσημο σύστημα της χώρας. Συγχαρητήρια στο υπουργείο...

Φωτογραφία

Αυτοί οι κακόμοιροι στη φωτογραφία αποκλείεται να είναι φοιτητές. Μοιάζουν να έχουν βγει από τρελάδικο (περίπατος ενσωμάτωσης και επανένταξης στην κοινωνία;) ή να είναι ομάδα ναρκομανών που ψάχνουν τη δόση τους ή να ειναι κακούργοι με εγκεφαλική βλάβη στο στάδιο της μεταφοράς τους (αλλαγή περιβάλλοντος και μεταφορά σε άλλη φυλακή;). Πάντως, φοιτητές με τίποτα.

χαχα

όντως ρε φίλε. Ειδικά αυτός δεξιά , σαν σκηνή από το the walking dead φέρνει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης