Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον ιδρυτή της στον ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου

4839033

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου της οδού Ψαρών, στην Αθήνα, ενώ συλλειτούργησαν συνοδικοί μητροπολίτες

Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε το απόγευμα στον ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου, προς τιμήν του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και σε ανάμνηση του κηρύγματός του προς τους Αθηναίους.

Παρουσία συνοδικών μητροπολιτών και άλλων αρχιερέων, υπουργών, βουλευτών, πολιτευτών, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, κληρικών και πλήθους πιστών, στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ μίλησε ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τελετάρχης ήταν ο πρωτοσύγκελός της επίσκοπος Θεσπιών Συμεών.


Ειδικότερα, ο π. Γρηγόριος αναφέρθηκε στην προσφορά και στον λόγο του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, αλλά και στην απογοήτευση που αισθάνθηκε από την περιφρόνηση που δέχτηκε. Επιπλέον, μίλησε για τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους με τις οποίες αγκάλιαζε τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

«Μπορεί ο Απόστολος Παύλος να έφυγε τότε απογοητευμένος από ετούτον εδώ τον Βράχο της Ακρόπολης, αλλά η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, γύρω από αυτόν τον ίδιο Βράχο, στον οποίο στάθηκε ομιλών και ο ίδιος πριν από 2.000 χρόνια, φανερώνει ότι ο κόπος του και η αναστάσιμη μαρτυρία του δεν πήγαν χαμένα, για να επαληθεύεται έτσι ο λόγος του ποιητή μας Νικηφόρου Βρεττάκου, στο έργο του ‘'Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη'', όταν λέγει χαρακτηριστικά ‘'Ούτε η δάφνη εμαράνθη ούτε το λάλον ύδωρ απέσβετο''! Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Απόστολο, που κόμισε ‘'την Ζωή'' και περίσσεια ζωής σε ετούτον εδώ τον τόπο και σε ετούτον τον λαό, που τον ταλαιπωρούσε από καιρό το ψέμα της Δωδεκαθεΐας και τον ταλάνιζε η υπαρξιακή απάτη σε καθημερινό (οντολογικό) επίπεδο… Και χάρη στον ερχομό αυτού του Αποστόλου, που μας πρόσφερε τελικά Ζωή και Ανάσταση, ζούμε…, υπάρχουμε… και έχει η ζωή μας οντολογικό νόημα και περιεχόμενο και αντίκρυσμα ζωής! Γι' αυτό και τον τιμούμε διπλά εδώ σήμερα…», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο π. Γρηγόριος, ενώ παράλληλα σε άλλο σημείο του λόγου του επισήμανε τι ακριβώς πρότεινε και πέτυχε τελικά «από τούτον εδώ τον Βράχο της Ακροπόλεως για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για ολάκερο τον κόσμο» ο Απόστολος Παύλος.

Το πρωί, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τίμησε τη μνήμη του με θρησκευτική λαμπρότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου της οδού Ψαρών, στην Αθήνα, ενώ συλλειτούργησαν συνοδικοί μητροπολίτες.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, τον θείο λόγο κήρυξε ο συνοδικός μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Η μνήμη των αγίων αποστόλων μας δίδει την ευκαιρία ακόμα να εκτιμήσουμε την ανεκτίμητη προσφορά τους στον κόσμο. Διότι το κήρυγμα και το έργο των Αποστόλων ανεμόρφωσαν την οικουμένη• οδήγησαν τους λαούς που βρίσκονταν ‘'εν χώρα και εν σκιά θανάτου'' στο φως της θεογνωσίας• έθεσαν τα θεμέλια του πολιτισμού• μετέβαλαν τις χώρες της ειδωλολατρίας, στις οποίες φύτρωναν μόνον αγκάθια, σε τόπους χλοερούς και κήπους, όπου τα άνθη της αρετής και της αγιότητος στόλισαν με την ομορφιά τους και σκόρπισαν τη θαυμάσια ευωδία τους. Έγιναν οι στύλοι της Εκκλησίας, ταυτόχρονα δε και τα θεμέλια του τείχους της επουρανίου πόλεως. Όλα αυτά ασφαλώς τα πνευματικά επιτεύγματα δεν έγιναν με τις ικανότητες και τα μέσα τα κοσμικά. Η ομάδα των αγίων αποστόλων στην πλειοψηφία της ήταν κατ' άνθρωπον αγράμματοι ψαράδες, στερούμενοι την κατά κόσμον σοφίαν και δύναμιν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Αγία Γραφή

Όταν πέθανε ο αδελφός του Ηρ υποχρεώθηκε από τον πατέρα του σύμφωνα με τον "μωσαϊκό νόμο" να νυμφευθεί τη Θάμαρ, χήρα πλέον σύζυγο του αδελφού του. Όταν λοιπόν αυτός ερχόταν σε ερωτική συνεύρεση με την χήρα, για να μη θεωρηθεί το τυχόν τέκνο που θα γεννιόταν ως τέκνο του πεθαμένου αδελφού του, και έτσι έχανε τα πρωτοτόκια που είχαν περιέλθει ήδη σ΄ αυτόν, "όταν εισήρχετο προς την γυναίκα του αδελφού αυτού εξέχεεν επί της γης του μη δούναι σπέρμα τω αδελφώ αυτού". (Γένεση κεφ. 38:1-10). "Τραβήχτηκε" με λίγα λόγια. Συνέπεια αυτού ήταν ο Αυνάν, σύμφωνα με την Γραφή να θανατωθεί στη συνέχεια από τον ίδιο τον Γιαχβέ. Να διαβάσουμε και για τον Λωτ που αφού προσφερε τις κόρες του για να τις βιάσουν (προστετευε τους αρχαγγέλους) μετά δεν τις δέχτηκε στο σπίτι ως μιαρές. Μπορώ να γράφω για πάντα αλλά η ουσία είναι: Μακρύα από την Αγία Γραφή!

Ιόλαος

Μίαν απάντηση από εμάς τους Εθνικούς προς τους υβριστές και είρωνες του Ελληνικού Εθνικού Πολιτισμού, έχει ανέβει σε ιστοσελίδες μας. Ως απόσπασμα μόνον: Δεν μας αφήνει σιωπηλούς καθόλου, το να προσπαθεί να ληστέψει τον ίδιο τον Εθνικό μας Πολιτισμό, καθώς και τον Πολιτισμό άλλων Ευρωπαϊκών Εθνών, αυτοαποκαλούμενη εκπολιτιστής η ίδια, η οποία έχει θρόνο φτιαγμένο από σπασμένα Αγάλματα των Εθνικών μας Θεών, και παλάτι, από τους ρημαγμένους κίονες των Ναών μας. Δεν μας επιτρέπεται η σιωπή, όταν σκαρφαλώνουν στον Άρειο Πάγο, για να τιμήσουν τον ιδρυτή τους (ο οποίος και δικαίως, όπως ανέφεραν στο κήρυγμα τους οι ίδιοι, έφυγε..."απογοητευμένος", αφού οι Έλληνες είχαν ήδη λύσει με τη Λογική, τη Φιλοσοφία, και την Θεολογία τους τα ανύπαρκτα προβλήματα που έφερε ο Σαούλ στην Αθήνα), κάτω από την αδικαίωτη σκιά του Εθνικού μας Ναού της Πολιάδος Θεάς Αθηνάς, και προσπαθούν με ειρωνικό κήρυγμα να στερήσουν ακόμη και την...οντολογία (!) από τον Ελληνικό Πολιτισμό, προσπαθώντας να πείσουν, ότι η πίστη τους, έλυσε και αυτό το..πρόβλημα."

Ch

Έχετε γεμίσει την Ελλάδα είδωλα, έχετε απορρίψει την Καινή Διαθήκη, έχετε απορρίψει όλες τις επιστολές του απ. Παύλου.

Ταλιμπανος

Ευτυχώς που έχουμε απορρίψει την Βίβλο καθώς είναι γεμάτη με βία και μίσος. Εσύ από εκεί εμπνέεσαι την ηθική σου;

Τεο-Μοναχο

Ωραιο και αυτό. Να τιμαται στην Ελλαδα ο καταστροφεας του Ελληνισμού Παυλος. Δεν υπαρχει Ελλαδα με την αληθινη εννοια. Ενα συνονθυλεμα Γραικων ειμαστε που τιμα έναν απο τους δημιους του.

Τις

Πόσο άσχετοι με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της μπορείτε να είστε εσείς; Δεν γνωρίζετε ότι ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης θεωρούνται προ Χριστού Απόστολοι από την Εκκλησία μας. Κατανοείτε τι σημαίνει αυτό; Πόσο γνωρίζετε την Ορθόδοξη θεολογία; Σε τι πλανήτη ζείτε; Δεν βαριέστε (πολύ!) με τις ανιστόρητες γενικολογίες που γράφετε; Προφανώς και δεν έχετε καμία σχέση με την Ελλάδα και την ιστορία της. Θέλετε όμως νάχετε άποψη...

Οι μεγαλύτεροι καταστροφείς

του Ελληνικού Πολιτισμού!!!!

Τις

Οι μεγαλύτεροι καταστροφείς του Ελληνισμού είναι το συγκρουσιακό κλίμα, η ιδιοτέλεια και η διαφθορά στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο. Κυρίως όμως στο δημόσιο. Δεν βλέπετε που χρεοκοπήσαμε, δεν σας λέει κάτι αυτό; Τα άλλα, περί "κακών Χριστιανών" κλπ, τι σκοπό εξυπηρετούν; Να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας;

ΟΒΑΜ

Σε αυτή την ηλικία κάνει κακό ..

Ελλάδα 2019....

Και μετά μας ενοχλούν οι μουσουλμάνοι και οι ταλιμπάν.... Αυτη η χώρα δεν σώζεται με τίποτα!

Η

Ελλάδα είναι Ορθόδοξη χώρα. Αν δε σου αρέσει ζητα άσυλο στο Ντουμπάι ή το Πακιστάν.

Γιατί

Έχεις μελετήσει τα γραπτά του απ. Παύλου, και μιλάς για μουσουλμανους και ταλιμπαν?

Ελλάδα 2020...

Ευτυχώς που έχουμε εσένα το βλάκα και θα μας σώσεις με τα μηνύματα σου στο Π.Θ...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ! ΕΣΥ ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΟΥ ΑΝΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης