LIVE

Κορωνοϊός

Αιολικά πάρκα: «Παράγουν» ένταση στις Κυκλάδες - Τι υποστηρίζουν οι δήμοι, τι απαντούν οι εταιρείες

parka01

Αιτία της έντασης το θέμα των  Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος. Τα άκρως θιγόμενα κυκλαδίτικα νησιά είναι τέσσερα, τα «στρατόπεδα» δύο και «Μήλον της Έριδος» η δημιουργία αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. 

Οι τοπικοί φορείς και των τεσσάρων νησιών βλέπουν πίσω από την ενέργεια «σκάνδαλο» επιδοτήσεων, καταστροφή του φυσικού πλούτου, ενώ καταγγέλλεται πως δεν υπήρξε ποτέ καμία ενημέρωση για τα «θηρία» που προβλέπεται να υψωθούν στα νησιά, αλλά και κανένα κριτήριο επιλογής αυτής της τεχνολογίας.

Οι ανεμογεννήτριες που πρόκειται να κατασκευαστούν, όπως καταγγέλλεται, αναμένεται να έχουν ύψος από 80 ως 110 μέτρα και πτερύγια μήκους περίπου 50 μέτρων, ενώ η μεταφορά της ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες «φαραωνικού στιλ» ως τον υποσταθμό θα γίνεται αναγκαστικά με εναέρια καλώδια κατά μήκος του κάθε νησιού, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους τοπικούς φορείς.

Από το «στρατόπεδο» των εταιρειών,  η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ που έχει ξεκινήσει εργασίες στο νησί της Τήνου δίνει τη δική της απάντηση, κάνοντας λόγο για μια πολύ ασφαλή επένδυση, φιλική προς το περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι όλες οι κατηγορίες είναι αναληθείς. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «το έργο θα παράξει ενέργεια μόλις 1,8 MW, ενώ ο κάθε πυλώνας θα είναι 45 μέτρα και ούτε καν ορατός από οικισμό ή ένα σπίτι».  «Όχι μόνο δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε τις εργασίες, έχουμε άδεια για όλα», σημειώνει. 

Τήνος: «Κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι εταιρείες»  - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ: «Μας κυνηγούν αδικαιολόγητα - Τα έργα λογοδοτούν στη ΡΑΕ»

Ο δήμος Τήνου καταγγέλλει  ότι ενώ δεν έχει εκδώσει απόφαση το ΣτΕ, στο οποίο έχει γίνει προσφυγή, η εταιρεία που επιδιώκει να τοποθετήσει τρεις ανεμογεννήτριες στο νησί, ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου του 2019 την προετοιμασία για την εγκατάστασή τους, κάνοντας χρήση σκαπτικών μηχανημάτων στη θέση Πράσσα, πάνω από το ορεινό χωριό Καρδιανή. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο δήμος Τήνου, η πρόσβαση των μηχανημάτων αυτών στον χώρο, έγινε μέσω παράνομης διάνοιξης σε δημοτική έκταση, ενώ η  αλυσίδα της εισόδου έσπασε εν μία νυκτί.  Λέει, επίσης, πως στην περιοχή έχουν γίνει επιχωματώσεις, διαπλάτυνση στην λωρίδα από όπου περνούν τα μηχανήματα, επικάλυψη των πετρωμάτων και έργα οδοποιίας.

Η αντιδήμαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη - Άσπρου που «μάχεται» με κάθε μέσο, διατρανώνει την σθεναρή αντίθεσή της. «Στις μέρες μας τα αιολικά πάρκα ''διαφημίζονται'' ως καλή πρακτική και επιθυμητή μορφή εναλλακτικής ηλεκτροδότησης. Πόσο ακριβές όμως είναι αυτό, όταν στην Ευρώπη είναι ήδη μία παρωχημένη τακτική; Ας μην ξεχνάμε ότι τα αιολικά είναι μάλλον ένας υποχρεωτικός και μη ανταποδοτικός "φόρος", αφού τα πληρώνει ο καθένας μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η εγκατάστασή τους είναι περισσότερο ''υποχρεωτική'' από ''επιθυμητή'', αφού προκαλούν τόση ζημιά στον τόπο που εγκαθίστανται, που αν δούμε τις υπόλοιπες επιπτώσεις, το αισθητικό κομμάτι φαντάζει τουλάχιστον το λιγότερο τρομακτικό. Ουσιαστικό όφελος και κέρδος έχουν μόνο οι εταιρείες που τα τοποθετούν. Είναι θέμα διατήρησης του φυσικού πλούτου του νησιού μας, της κληρονομιάς που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, της ποιότητας ζωής μας και της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας», περιγράφει στο  protothema.gr.

parka02

«Ασφαλής η επένδυση» απαντά η εταιρεία

Την ίδια ώρα, ο βασικός μέτοχος και εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ, Γιάννης Στέφας, υποστηρίζει για τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο: «Μας κυνηγούν άδικα και αδικαιολόγητα. Είναι όλα αναληθή. Την πρώτη αδειοδότηση τη λάβαμε από τη ΡΑΕ, τη Νομαρχία και την Περιφέρεια το 2004, μαζί με την ομόφωνη γνώμη του πρώην δήμου της Τήνου, η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνεται μέσα από γνωμοδοτήσεις μέχρι και το 2014. Μιλάμε για ένα έργο που θα παράξει ενέργεια μόλις 1,8 MW, ενώ ο κάθε πυλώνας θα είναι 45 μέτρα και ούτε καν ορατός από οικισμό ή ένα σπίτι».

Εν συνεχεία αναφέρει: «Τα έργα αυτά λογοδοτούν για την εξέλιξή τους στη ΡΑΕ και οποιαδήποτε καθυστέρηση πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Μας καταδιώκουν δικαστικά ανεπιτυχώς. Όχι μόνο δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε. Η μόνη αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε αυτό το έργο πιο καλοπροαίρετα και μάλιστα, με οικονομικό κόστος. Πρέπει να υπογραμμιστεί δε, ότι η ενέργεια θα καταναλώνεται στο σύνολό της στο νησί για τις τοπικές ανάγκες. Είναι ένα έργο καθαρό φιλικό στο περιβάλλον και χρησιμοποιεί υφιστάμενα δίκτυα και υφιστάμενους δρόμους».

Και καταλήγει: «Προσπαθούν να μας εμποδίσουν με βασικό τους επιχείρημα, τη χρήση ενός δρόμου που προφασίζονται ότι τον ανοίξαμε παράνομα, όταν εμείς τον χρησιμοποιούμε από το 2001, όπου και αγοράσαμε το κτήμα. Ο δρόμος προϋπήρχε. Το έργο, επίσης, κατασκευάστηκε χωρίς καμία κρατική επιδότηση. Η εταιρεία έχει καταβάλει σημαντικά ποσά για τη δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρικού δικτύου στον ΑΔΜΗΕ και αξιοποιείται αγορασμένη ιδιόκτητη έκταση».  

Για τη δημιουργία των αιολικών πάρκων, την ίδια ώρα, εκφράζει την αντίθεσή του και ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης. 

«Είμαστε 100% αντίθετοι με τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Η  Άνδρος  δεν πρόκειται να γίνει ένα ανεξέλεγκτο αιολικό πάρκο. Έχουμε ήδη κινηθεί νομικά και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο νησί αιολικά πάρκα και όπου γυρνάμε το κεφάλι μας να βλέπουμε ανεμογεννήτριες. Οι  Κυκλάδες  έχουν φοβερή μοναδικότητα, που δεν υφίσταται στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη. Κάθε ξένος επιζητά να επισκεφτεί ένα Κυκλαδονήσι, έστω μία ή δυο φορές στη ζωή του. Δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε Δανία, ούτε Γερμανία, όπου υπάρχουν πεδιάδες γεμάτες με ανεμογεννήτριες. Δεν γίνεται», δηλώνει στο  protothema.

Αναφορικά με την  εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία  αιολικού πάρκου έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα avaaz.org δημόσιο ψήφισμα των πολιτών της Πάρου (2.590 υπογραφές), ενώ ανάλογα ψηφίσματα έχουν εκδώσει και τα υπόλοιπα νησιά. 

parka03
Το protothema.gr δημοσιεύει εικόνες από τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει στη θέση Πράσσα, πάνω από το ορεινό χωριό Καρδιανή, στο νησί της Τήνου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έχει προχωρήσει σε συναντήσεις στο παρελθόν με εκπροσώπους φορέων και της Αυτοδιοίκησης των τεσσάρων νησιών, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις απόψεις τους, ενώ είχε δεσμευτεί ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, ενόψει και της εξέτασης των προσφυγών στο ΣτΕ.

Στις 19 Μαρτίου του 2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρευρέθηκε στη Σύρο για να εγκαινιάσει την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στις δηλώσεις του ανέφερε πως «είναι προφανές ότι αυτές οι διασυνδέσεις είναι αμφίδρομες, είναι διπλής κατεύθυνσης. Δεν φέρνουν ρεύμα μονάχα από την ηπειρωτική χώρα, αλλά θα έχουν την δυνατότητα στο μέλλον να στέλνουν και ρεύμα στην ηπειρωτική χώρα, πράγμα το οποίο, εφόσον έχει ξεκινήσει η υλοποίηση... ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Σε ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ενώπιον του πρωθυπουργού, με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών στα νησιά Πάρο, Άνδρο, Τήνο και Νάξο, για τις οποίες η Περιφέρεια είχε ήδη προσφύγει μαζί με τους αντίστοιχους Δήμους στο ΣτΕ, για να αποτρέψει την περιβαλλοντική και αναπτυξιακή καταστροφή τους, εξέφρασε την αγωνία του, το έργο αυτό (της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα) να λειτουργήσει για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων και όχι για την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στα νησιά.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και που αφορούν στην Ελλάδα, είναι η χώρα να καλύψει ένα ποσοστό των ενεργειακών τις αναγκών μέσω της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) 20% μέχρι το 2020. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Βιομηχανίας, η αιολική ενέργεια παρείχε πέρυσι το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 12% το 2017.


Μεγάλη πρόκληση τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες

Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων αποτελεί μια πρόκληση για τον σχεδιαστή μιας και στην περιοχή συντρέχουν ποικίλες συνθήκες που θέτουν εμπόδια σε αυτή (ανάπτυξη), ενώ παράλληλα οι ενεργειακές απαιτήσεις ειδικά σε περιόδους αιχμής όπως είναι η καλοκαιρινή, καταστούν αναγκαία την εύρεση μιας αποδοτικής λύσης με το μικρότερο παραγωγικό κόστος.

Το μικρό μέγεθος των νησιών αποτελεί από μόνο του ένα πολύ σημαντικό περιορισμό για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, κατασκευές που δυνητικά-ανάλογα με το μέγεθος-απαιτούν αρκετό χώρο. Επιπλέον με τη σειρά του θέτει περιορισμούς και ως προς τη γειτνίαση των αιολικών πάρκων με προστατευόμενες περιοχές, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία αλλά και οικισμούς και τμήματα παραθεριστικής κατοικίας. Ακόμη, λόγω του μεγέθους των πυλώνων, απαραίτητη είναι η διάνοιξη οδών, εκεί που δεν υπάρχουν, για τη μεταφορά τους στις περιοχές χωροθέτησης, διαμορφώνοντας εκ νέου προβλήματα αφού κάτι τέτοιο προκαλεί αλλοιώσεις στο τοπίο. Εξίσου σημαντική, είναι η ύπαρξη λιμενικών υποδομών που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν όλη τη διαδικασία. Επιπρόσθετα, περιορισμοί τίθενται μέσω των τεχνικών περιορισμών που θέτει το ισχύον δίκτυο ηλεκτροδότησης, με τον διαχειριστή του συστήματος να περικόπτει την αιολική παραγωγή σε χρονικά σημεία που η ζήτηση είναι μικρότερη της παραγωγής. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αφορά κατά βάση το πεδίο της αισθητικής, είναι οι οπτικές οχλήσεις που δημιουργούν τα αιολικά πάρκα, υποβαθμίζοντας την συνολικότερη εικόνα του νησιού. Τέλος, σημαντικά είναι τα προβλήματα συγκρούσεων γης, ειδικά με εκείνη του τουρισμού, που δημιουργεί νέα ζητήματα ανεύρεσης και εντοπισμού των κατάλληλων θέσεων που θα συνδυάζουν τα παραπάνω στοιχεία. Φυσικά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ανάγονται στην διαδικασία του σχεδιασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ωστόσο μπορούν να λυθούν και να ξεπεραστούν μέσω ενός εμπεριστατωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Α/ ΜΗΧ. Ε.Ν

ρε παιδιά τόσα ακατοίκητα νησιά υπάρχουν εκεί να πάνε τις ανεμογεννήτριες....στη Δανία είναι στη θάλασσα

George

Όποιος θέλει ρεύμα αλλά δεν θέλει ανεμογεννήτριες (ή φωτοβολταϊκά) ας του βάλουν δίπλα ένα λιγνιτικό εργοστάσιο. Βέβαια, καλύτερη επιλογή όσο αφορά την παραγωγή είναι οι ανεμογεννήτριες να βρίσκονται μεσοπέλαγα όπου φυσούν ισχυρότεροι και σταθερότεροι άνεμοι. Και τώρα υπάρχουν και πλωτές ανεμογεννήτριες. Δυσκολεύουν κάπως τη μεταφορά ρεύματος και την εγκατάσταση αλλά παράγουν περισσότερο και ουσιαστικά δεν ενοχλούν.

Μουρινέλεος

Έχουν τρομοκρατήσει τους νησιώτες πώς θα χάσουν τούς τουρίστες όταν μπούνε οι ανεμογεννήτριες.

Για εμενα

θα επρεπε η καθε Νομαρχια να κανονιζει τα του οικου της. Δεν θελουν τις ανεμογεννητριες? Κανενα προβλημα. Ας κανονισουν μονοι τους πως θα τροφοδοτηθουν με/παραγουν ρευμα. Αυτο αν γινοταν στις περισσοτερες διαδικασιες θα ηταν πολυ πιο διαφανα ολα. Εννοω, δεν ειναι π.χ. δυνατον να πληρωνω εγω τα γουστα του νησιωτη, ουτε ο νησιωτης τα γουστα τα δικα μου. Να δειτε τοτε τι αξια θα ειχε η ψηφος του καθενος μας που τωρα παει και τη δινει στο κομμα. Τοτε θα του καιγοταν η γουνα και θα ψηφιζε οντως αυτον που θα του εφερνε το πιο καλο/ρεαλιστικο προγραμμα στην πορτα. Το καραγκιοζιλικι του δαιδαλωδους κρατους με την διοικηση στα κεντρικα πρεπει να τελειωσει. Διοτι εαν η αποκεντρωμενη διοικηση πραγματικα μπορουσε να κανει κουμαντο στα του οικου της, ο καθε υπευθυνος θα ειχε ΟΝΟΜΑ και δεν θα πετουσε το μπαλακι στον αλλον πιο πανω/κατω. Επισης θα δουλευε πιο ομαδικα ο κοσμος. Αυτο πιστευω.

@

Κατ' εμέ θά 'πρεπε κάθε δήμος να έχει το δικό του φωτοβολταικό πάρκο και αιολικές γεννήτριες και να λειτουργεί ως μικρή ΔΕΗ (δημοτική επιχείρηση) για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των δημοτών του και να ασκεί τη δική της τιμολογιακή και κοινωνική πολιτική. Αποκέντρωση. Η ΔΕΗ θα'πρεπε να γίνει εξαγωγική εταιρία

nikos

οπως παντα σε αυτο τον τοπο οι μειοψηφια κανει κουμαντο... πισω απο καθε εργο γινονται δεκαδες προσφυγες. θυμιζω στην αρχαια αθηνα η προταση που εχανε στις εκλογες δεν ελεγε κανω ενσταση αλλα εκανε μουγγα. αν η εταιρεια τα εχει ολα οκ τοτε καλως να γινει το εργο. μας εχει φαει η σκονη

Takis

Το ελληνικό κράτος έχει ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει αντίκτυπο στη νοοτροπία των πολιτών. Δεν υπάρχει κανένας κεντρικός χωροταξικός σχεδιασμός (δεν αναφέρομαι σε επίπεδο περιφερειών, που λόγω συμφερόντων γίνεται ότι να ναι), με αποτέλεσμα όλοι να νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, όπου θέλουν. Που είναι οι προβλέψεις για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε κάθε δήμο? Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων? Διαλογής και ανακύκλωσης? Μονάδες επεξεργασίας οικοδομικών και εκσκαφικών δραστηριοτήτων? Τίποτα πουθενά. Ο καθένας πετάει όπου θέλει, ότι θέλει, χτίζει όπου θέλει ότι ονειρεύεται, στάνες όπου να ναι, κανένα σχεδιο και κανένας προγραμματισμός. Οι δήμοι πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να κερδίσουν πολλά απο τις εταιρείες που λειτουργούν αιολικά πάρκα με συνεργασία και συνεννόηση. Οι εταιρείες δεν ερχονται να κλέψουν να βουνά, έρχονται να εγκατασταθούν και να γίνουν "ντόπιοι" στα μέρη που πάνε. Νομοθεσία υπάρχει και είναι αρκετά χρονοβόρες οι διαδικασίες για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου. Καλώς ή κακώς, δε γίνεται η κάθε επένδυση να περνάει από έγκριση του κάθε δημότη.. Δυστυχώς η ΔΕΗ για να κρύψει την κατάντια της έχει περάσει στον κόσμο ότι αυτός χρηματοδοτεί τις ΑΠΕ, ενώ ο λογαριασμός εξασφαλίζει χρηματοδότηση στη ΔΕΗ να πληρώνει τα πρόστιμα απο τη ρύπανση που προκαλούν οι λιγνιτικές μονάδες. Η ΔΕΗ μπορούσε να ήταν πρωτοπόρος πανευρωπαϊκά στις ΑΠΕ μιας και στη χώρα μας πριν 30 και πλέον έτη εγκαταστάθηκαν τα πρώτα φωτοβολταϊκά και οι πρώτες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη, αλλά οι γνωστές παθογένειες την έφεραν στην παρούσα κατάντια. Στη Β. Ελλάδα υπάρχουν κοινότητες που δεν πληρώνουν πλέον λογαριασμούς ρεύματος, λογω εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα διοικητικά τους όρια και μένουν και χρήματα στο ταμείο της κοινότητας για να επιδοτούνται φοιτητές που σπουδάζουν ή μαθητές που κάνουν φροντιστήρια.

Η λογικη αργησε κατι χρονια.

Τελικα το καλυτερο για τους πονηρους νησιωτες ειναι να πανε καραβιες με λιγνιτη απ την Μεγαλοπολη και να κανουν ενα εργοστασιακι στο καθε νησι. Ουτε ανεμογεννητριες, ουτε αλλα "πρασινα" κολπα. Να μαυρισουν τα ασπρα σπιτακια τους και τα πνεμονια τους να βαλουν μυαλο. Αντε με τον καθε παλαβο που εχουμε μπλεξει.

Δημήτρης Παυλάκης

Κουταμάρα! Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν, ούτε εξοικονομούν λιγνίτη. Το αέριο, οι εισαγωγές ρεύματος και η ...ύφεση μείωσαν την κατανάλωση λιγνίτη. Ούτε καν αέριο δεν εξοικονομούν! Πληρώνονται για να πληρώνονται. Παρασιτική δραστηριότητα για να εξάγουν οι Γερμανοί αιολικά, με ποσοστά σε δικούς μας ΑΠΕτεώνες και ΑΠΕτεωνίσκους.

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Η πρόταση των Νορβηγών για πλωτά πεδία ανεμογεννητριών είναι η Καλύτερη από Όλες, καθώς και δεν θα επιδράσουν στη μορφολογία και αισθητική των νησιών και θα αποδίδουν τα μέγιστα από άποψη ενέργειας και θα είναι και φιλικές για το περιβάλλον. Άλλωστε το παράδειγμα της Σκωτίας είναι καταλυτικό. Μην καταστρέψετε ανεπανόρθωτα τα νησιά και το διάκοσμό τους.

kostas

Φίλε μου και στην θάλασσα να μπούν, πάλι θα έχουν "πρόβλημα" που θα τις βλέπουν. Ασε που δεν είναι και συμφέρον μας, μια και η κιλοβατώρα πληρώνεται αρκετά ακριβότερα και θα το επιβαρυνθεί ο καταναλωτής!!! Καλύτερα στα νησιά, αλλά να μην είναι βέβαια πολύ κοντά σε χωριά... γιατί αν είναι κοντά, τότε έχουν κάποιο δίκιο να φωνάζουν!

Δημήτρης Παυλάκης

Ο αέρας στο Αιγαίο είναι το ίδιο μεταβλητός και διαλείπων και στοχαστικός, είτε στην θάλασσα είτε στα νησιά. Προφανώς προτιμάς την εξαπάτηση σε εκδοχή 3 φορές πιο ακριβή. Μήπως θα προτιμούσες να μην σε κλέβουν (και να σε δουλεύουν ταυτόχρονα)?

Κώστας

Γιατί δεν βάζουν λαθρομετανάστες να γυρνάν τον τροχό?... Γυμναστικούλα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης