Κωσταράκος: Βαριά προσβολή στο στράτευμα η κατάργηση των διακριτικών των Ένοπλων Δυνάμεων

Κωσταράκος: Βαριά προσβολή στο στράτευμα η κατάργηση των διακριτικών των Ένοπλων Δυνάμεων

Σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χαρακτηρίζει βαθιά πολιτική πράξη την κατάργηση των διακριτικών από τις στολές των ενόπλων δυνάμεων

imvola
kostarakos
Νέα επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χαρακτηρίζει βαθιά πολιτική πράξη την κατάργηση των διακριτικών από τις στολές των ενόπλων δυνάμεων.

«Κύριε Τσίπρα, αν αυτό δεν γίνεται κατόπιν εντολής σας, τότε οι αρμόδιοι που τοποθετήσατε στο ΥΠΕΘΑ απαξιώνουν τις ένοπλες δυνάμεις μπροστά στα μάτια σας. Χωρίς τα διακριτικά εκείνα που κάνουν τα στελέχη υπερήφανα, έχουμε ένα νικημένο και απαξιωμένο στρατό πριν την μάχη, χωρίς ηθικό και υπερηφάνεια. Μήπως όμως αυτό θέλετε;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κωσταράκος στην ανάρτησή του.

«Ίσως δεν θα έπρεπε να περιμένουμε εθνική ευαισθησία και στρατιωτική δεοντολογία από κάποιον, όπως ο νέος κ. ΥΕΘΑ που υπέγραψε το νόμο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και που χειροκροτούσε θριαμβευτικά με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας», καταλήγει.

Ολόκληρη η ανάρτηση του στρατηγού Κωσταράκου:

«H κατάργηση διακριτικών απο τις στολές των Ενόπλων Δυνάμεων ειναι μια βαθειά πολιτική πράξη.

Πριν τρείς ημέρες με διαταγή του πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Αποστολάκη που υπογράφτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019, υλοποιήθηκε η πιο πρόσφατη πράξη (ίσως όχι η τελευταία) της σχεδιασμένης από το ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσης των ΕΔ: Αποκαθήλωση συμβόλων που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες . Μία συνειδητή προσπάθεια καταπολέμησης της ατομικής διαφοροποίησης των στελεχών αλλά και της δημιουργίας πνεύματος Μονάδος (esprit de corps). Με την τελευταία διαταγή λοιπόν του απερχόμενου ΑΓΕΕΘΑ, καταργήθηκαν το διακλαδικό διακριτικό των Δυνάμεων Αεραμύνης των ΕΔ καθώς και το διακριτικό των ειδικά εκπαιδευμένων τμημάτων “Εγγύς Προστασίας”(CLOSE PROTECTION TEAMS).

Κλείσιμο
Η διαδικασία απαξίωσης άρχισε λίγες μέρες με την ανάληψη των καθηκόντων του Ναυάρχου σαν ΑΓΕΕΘΑ τον Νοέμβριο του 2015 με την κατάργηση εσωτερικών διακριτικών υπηρεσίας σε διάφορα τμήματα του Επιτελείου του. Αν αυτό ήταν εσωτερικό θέμα του ΓΕΕΘΑ η κατάργηση του Εθνοσήμου της χώρας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» με την ίδια διαταγή από όλες τις στολές όλων των Κλάδων , ήταν μια σημαντική ενέργεια. Ο στόχος κατά τη γνώμη μου ήταν να χτυπηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά ( ΥΕΘΑ ο κ. Αβραμόπουλος) που το είχε θεσπίσει, με επίσημη δικαιολογία την « αποφυγή υπερβολών στην εμφάνιση του στρατιωτικού προσωπικού».

Η κατάργηση του Εθνοσήμου ήταν μια ξεκάθαρη αντιπατριωτική πράξη η οποία αν γινόταν σε οποιαδήποτε χώρα εκτός από την ξεχαρβαλωμένη από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Ελλάδα θα έφερνε αποστρατείες ή παραιτήσεις. Το εθνόσημο, εφόσον προβλεφθεί δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη στολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η αντικατάσταση από την ελληνική σημαία είναι άσχετη με το γεγονός. Το εθνόσημο δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Μπορεί να συνυπάρχει με τη σημαία στις στολές.

Η αφαίρεση του εθνοσήμου κατά τη γνώμη μου είναι προσβολή στο Έθνος. Μόνο οι έφεδροι αγνόησαν τη «διαταγή» αυτή και συνέχισαν να φέρουν υπερήφανα το Εθνόσημο. Ο κ. Καμμενος δεν πήρε χαμπάρι από την διαταγή του υφιστάμενου του ΑΓΕΕΘΑ (ή σιωπηλά την επικρότησε) αυτού που τώρα δηλώνει υπερήφανα ότι «εμπιστεύεται», και δεν πήρε θέση.

Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια από τους τοποτηρητές του ΣΥΡΙΖΑ εντός του ΥΠΕΘΑ, να καταργήσουν τα προαιρετικά διακριτικά των Προστατών Αγίων των Κλάδων (Αγ. Γεώργιος, Αγ. Νικόλαος, Αρχάγγελος Μιχαήλ κλπ.) για τα οποία είχε λυσσαλέα αντιδράσει από την αρχή ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι. Τα διακριτικά ήταν προαιρετικά για τα στελέχη και μόνο για τις στολές εκστρατείας αλλά η κατάργηση ήταν απαίτηση της ηγεσίας και των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τότε ΥΕΘΑ κ. Καμμένος αποφάσισε να μην εκτελέσει τη διαταγή του υφιστάμενου του ΑΓΕΕΘΑ και συνέχισε να τα φέρει και μάλιστα να αισθάνεται υπερήφανος για τη μικρή «αταξία» του. Ο ίδιος καλούσε τα στελέχη να φέρουν στην στολή τους, τα διακριτικά με τη μορφή του Αγίου προστάτη του Όπλου τους, προκαλώντας την συνεχιζόμενη λυσσαλέα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Το μεγαλύτερο μέρος των ΕΔ στη καθημερινότητα του, ακολούθησε τον κ. Υπουργό στη «ανταρσία» του απέναντι στο «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΓΕΕΘΑ, και συνέχισε να φέρει τα διακριτικά μέχρι σήμερα.

Τώρα ήρθε η σειρά του διακλαδικού διακριτικού αεράμυνας και του διακριτικού τμημάτων «εγγύς προστασίας». Η τελευταία αυτή απόφαση του πρώην ΑΓΕΕΘΑ Αποστολάκη είναι σημαντική γιατί δείχνει την άγνοια του γύρω από τη στρατιωτική δεοντολογία και πρακτική. (Δεν μαθαίνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στα πολιτικά/υπουργικά γραφεία και στους διαδρόμους, κύριε Υπουργέ. Χρειάζεται μελέτη, σπουδές και πετυχημένη υπηρεσία σε πολλές κλαδικές και διακλαδικές θέσεις Μονάδων και Επιτελείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και αυτά δυστυχώς τα παραλείψατε στη καριέρα σας).

Τα διακριτικά κλάδου ή μονάδος σε παγκόσμιο επίπεδο αφαιρούνται μόνο από τμήματα που νικήθηκαν στη μάχη ή στασίασαν. Είναι μια βαριά και προσβλητική τιμωρία γι αυτούς που τη υφίστανται. Είναι η πολιτισμένη διαχρονική συνέχεια τιμωρίας του βάρβαρου αποδεκατισμού που εφάρμοζαν οι Ρωμαίοι στις νικημένες λεγεώνες ή στους στασιαστές. Δεν περιμένω να το ξέρει αυτό ο κ. ΥΕΘΑ. Ίσως θα έπρεπε να το ξέρουν οι ανώτατοι αξιωματικοί που προσυπέγραψαν.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια βαριά προσβολή απέναντι στον Κλάδο της Αεράμυνας της χώρας (Πολεμική Αεροπορία και Στρατός) που είναι το κομμάτι των ΕΔ που «πολεμάει» σε ημερήσια βάση, εξασφαλίζοντας τους ελληνικούς ουρανούς από την τουρκική προκλητικότητα και προστατεύοντας τις ΕΔ αλλά και τους συμπολίτες μας στην ειρηνική τους καθημερινότητα. ( Ίσως ο κ Ναύαρχος να αγνοεί και τα θέματα αεράμυνας γιατί από ότι έχω πληροφορηθεί δεν έκανε ούτε μια εθνική διακλαδική άσκηση ετοιμότητες αεράμυνας στα τρία χρόνια που διοικούσε τις ΕΔ. Ποτέ δεν είναι αργά όμως.)

Είναι επίσης μια βαριά προσβολή και για τα τμήματα «εγγύς προστασίας» που τα τελευταία χρόνια έχουν παρέξει ασφάλεια και προστασία στη ελληνική και συμμαχική στρατιωτική ηγεσία αλλά κυρίως στη πολιτική ηγεσία που τους χρειάστηκε στο παρελθόν (ολοι θυμόμαστε τις αθλιότητες του 2011).

Μετά από τις τελευταίες κυβερνητικές ενέργειες και επιλογές όμως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν στόχο την απαξίωση και την πτώση του ηθικού των ΕΔ. Συνάδει πλήρως κατά τη γνώμη μου με το «παλαιοκομμουνιστικό» της αφήγημα. Δεν πρέπει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΕΔ να είναι πρώτες στη προτίμηση και τον σεβασμό των πολιτών και φοβάμαι ότι ο νέος ΥΕΘΑ θα κάνει κι άλλα σ αυτή την κατεύθυνση.

Τα στελέχη των ΕΔ σε όλο τον κόσμο είναι πάντα εξαιρετικά υπερήφανα για τα διακριτικά που φέρουν γιατί αυτά δείχνουν την προσωπική τους αξία και τις προσωπικές τους επιτυχίες, πολλές φορές με ιδιαίτερο κόπο και κίνδυνο. Ο κ. Αποστολάκης θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό. Η συμμόρφωση των στελεχών σε αυτή τη διαταγή θα γίνει μόνο κάτω από την πίεση της στρατιωτικής πειθαρχίας και με απόλυτη προσωπική αντίθεση και άρνηση. Τίποτα δεν μπορεί να απαλείψει την πικρία τους για την απαξίωση που τους επιβάλλει ο νέος ΥΕΘΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι στρατιωτικοί είναι πάντα υπερήφανοι για τις διακρίσεις που κέρδισαν με κόπο και κίνδυνο. Είναι όμως και μια τεράστια ευκαιρία για τον νέο ΑΓΕΕΘΑ να αναθεωρήσει την απαράδεκτη άγνοια και απαξίωση του προκατόχου του με μια δγή επανεξέτασης του θέματος.

Συμπερασματικά, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η κατάργηση διακριτικών Κλάδων είναι μια βαθιά πολιτική πράξη που αποσκοπεί στην απαξίωση των ΕΔ.

Όλα γίνονταν μέχρι τώρα κάτω από τη μύτη του κ.Καμμένου, που πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχε μια κάποια ευαισθησία όταν καταλάβαινε τι γινόταν. Τώρα πλέον όμως όλα θα γίνονται απροκάλυπτα. Όσο για τα στελέχη των άλλων Κλάδων που θεωρούν ότι όλα αυτά δεν τους αφορούν, ας προσέξουν, γιατί ενδεχομένως έρχεται και η σειρά τους.

Τα σήματα ιπτάμενων, ειδικών δυνάμεων, ειδικών μονάδων, βατραχανθρώπων κλπ μπορεί να ακολουθούν (ισως όχι των βατραχανθρώπων για τους γνωστούς συντεχνιακούς λόγους) Ποιος ξέρει; Ο νέος ΥΕΘΑ με την «ιδιοκτησιακή», συντεχνιακή και τοπικιστική νοοτροπία που κατά την γνώμη μου τον διακατέχει στην άσκηση των καθηκόντων του , μπορεί να διαλέξει νέους στόχους απαξίωσης.

Κύριε Τσίπρα, αν αυτό δεν γίνεται κατόπιν εντολής σας, τότε οι αρμόδιοι που τοποθετήσατε στο ΥΠΕΘΑ απαξιώνουν τις ΕΔ μπροστά στα μάτια σας. Χωρίς τα διακριτικά εκείνα που κάνουν τα στελέχη υπερήφανα, έχουμε ένα νικημένο και απαξιωμένο στρατό πριν την μάχη, χωρίς ηθικό και υπερηφάνεια. Μήπως όμως αυτό θελετε;

ΥΣ. Ίσως δεν θα έπρεπε να περιμένουμε εθνική ευαισθησία και στρατιωτική δεοντολογία από κάποιον, όπως ο νέος κ. ΥΕΘΑ που υπέγραψε το νόμο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και που χειροκροτούσε θριαμβευτικά με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας».

Δείτε την ανάρτηση


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης