Αύξηση του κατώτατου μισθού: Τι θα στοιχίσει στους εργοδότες – Πόσο αυξάνονται επιδόματα και εισφορές

Αύξηση του κατώτατου μισθού: Τι θα στοιχίσει στους εργοδότες – Πόσο αυξάνονται επιδόματα και εισφορές

Κόντρες με το «καλημέρα» για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό

fb_1
Με το «καλωσόρισμα» της αύξησης του κατώτατου μισθού ξεκίνησε κόντρα κυβέρνησης–ΝΔ ενώ παράλληλα οι εργοδοτικοί φορείς ζήτησαν συνοδευτικά μέτρα ελάφρυνσης του κόστους.

Ο τομεάρχης τη ΝΔ Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε ότι η αύξηση εφαρμόζεται με καθυστέρηση 2 ετών ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί από την 1/1/2017 σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ.2 του Ν.4172/2013, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς η έξοδος της χώρας από τον κύκλο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων θα είχε συντελεστεί νωρίτερα το 2016. Αντ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη βουλή το νόμο βαφτίζοντας τον «γαλέρα».

Στην επισήμανση του κ. Βρούτση ότι στην αγορά κυριαρχούν μισθοί 400 ευρώ, το Υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι αυτές οι αμοιβές είναι αποτέλεσμα των μειώσεων του κατώτατου μισθού που επέβαλε η Νέα Δημοκρατία και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό το καθεστώς ανατρέπει η σημερινή κυβέρνηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να μειωθεί η φορολογία της εργασίας και να μειωθούν οι εισφορές, ενώ ΣΕΒ και ΣΕΤΕ ζήτησαν να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των εργοδοτών το κόστος εργασίας με τους νέους μισθούς θα αυξηθεί κατά 2% και από το 25% θα φθάσει στο 27%. Δηλαδή ο εργαζόμενος από την 1η Φεβρουαρίου 2019 θα λάβει 650 ευρώ μεικτά 546 ευρώ καθαρά ενώ η επιχείρηση/εργοδότης θα επιβαρυνθεί με 812,89 ευρώ. Στα ταμεία θα καταβληθούν εισφορές 266 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμου με προϋπηρεσία 6 ετών ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 844,95 ευρώ μεικτά 689,33 ευρώ καθαρά. Το συνολικό κόστος για την επιχείρηση θα είναι 1.056,69 ευρώ. Στο ασφαλιστικό σύστημα θα καταβληθούν εισφορές της τάξης των 346,93 ευρώ, ενώ στο δημόσιο θα καταβληθεί φόρος 20,43 ευρώ.

Οι εργοδότες επισημαίνουν ότι η αύξησή δεν θα είναι αποτελεσματική για την αναθέρμανση της οικονομίας αν μεγάλο μέρος της εισπράττει το κράτος και δε μένει διαθέσιμο εισόδημα στο πορτοφόλι του μισθωτού το οποίο θα επιστραφεί στην κατανάλωση.

Εισφορές και επιδόματα

Κλείσιμο
Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει ανοδικά 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ ο οποίος θα επιβαρυνθεί κατά 110 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ειδικότερα το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί στα 400 ευρώ, από 360 ευρώ σήμερα. Το νέο ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 15,97 ευρώ. Στο βασικό ποσό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και 10% προσαύξηση – δηλαδή επιπλέον 40 ευρώ (από 36 σήμερα) – για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων από 215,85 θα αυξηθεί στα 240 ευρώ. Αντίστοιχα, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας από 187 ευρώ θα φθάσει τα 207 ευρώ, ενώ το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών από 287,8 ευρώ φτάνει 319,4 ευρώ.

Αντίστοιχα, το ειδικό εποχικό βοήθημα που για παράδειγμα λαμβάνουν οι οικοδόμοι από 678 ευρώ θα ανέλθει σε 752 ευρώ. Αλλά και οι αμοιβές των Κοινωφελών Προγραμμάτων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 546 ευρώ (νέος καθαρός μισθός) από 495 ευρώ σήμερα.

Αντίθετα, αρνητικά θα επηρεάσει η αύξηση του κατώτατου μισθού , τις κατώτατες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες θα επιβαρυνθούν , καθιστώντας ανώφελη την πρόσφατη έκπτωση που θεσπίστηκε.

Σήμερα οι κατώτατες εισφορές ανέρχονται σε 165,69 ευρώ, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου θα αυξηθούν κατά 16,98 ευρώ, φθάνοντας τα 182,67 ευρώ το μήνα (ετήσια αύξηση κατά 203,76 ευρώ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης