Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος και οι επτά που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο χρυσού

Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος και οι επτά που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο χρυσού

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών - Από 200.000 ευρώ ως εγγύηση πρέπει να καταβάλλουν ο Ριχάρδος και ο Tούρκος κατηγορούμενος, φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος

6tr6
Αποφυλακίζονται οι  οκτώ κατηγορούμενοι στην  υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού  μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ενεχειροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς.

 Πάντως, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης η  αποφυλάκισης του Πρωταγωνιστή Ριχάρδου Μυλωνά και του φερόμενου υπαρχηγού Τούρκου υπηκόου θα υλοποιηθεί αφού καταβληθεί το ποσό της εγγύησης των 200.000 ευρώ που τους επιβλήθηκε, ενώ οι υπόλοιποι έξι  αναμένεται να αποφυλακιστούν αύριο.

Ειδικότερα, το αρμόδιο  δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών  δεχόμενο την εισήγηση της   αρμόδιας εισαγγελέως η οποία είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής της προσωρινής κράτησης και για τους οκτώ προφυλακισμένους, με βούλευμά του αποφάσισε  σήμερα το μεσημέρι ότι "δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησης της προσωρινής τους κρατήσεως".

Υπενθυμίζεται ότι και η ανακρίτρια της υπόθεσης, παρ΄ ότι αρχικά είχε αποφασίσει την προφυλάκισή τους, στην συνέχεια τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισής τους

Ωστόσο στον Ριχάρδο Μυλωνά  και στον Τούρκο υπήκοο  φερόμενο ως υπαρχηγός του κυκλώματος επιβλήθηκε εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει. Στους υπόλοιπους 6 επιβλήθηκαν μόνο περιοριστικοί όροι.  

Τόσο ο Ριχάρδος Μυλωνάς όσο και ο Τούρκος για να αποφυλακιστούν πρέπει να καταθέσουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό της  εγγυοδοσίας που τους επιβλήθηκε.


Το βούλευμα

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 5706/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τις κακουργηματικές πράξεις που αποδίδονται με το κατηγορητήριο στους 8, αφού συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκώμενες κακουργηματικές πράξεις, ιδίως εν όψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού, αργυρού, κοσμημάτων, ρολογιών και λοιπών τιμαλφών, που βρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν προορίζονται για εξαγωγή προς την Τουρκία, χωρίς να προκύπτει γι΄ αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευση τους και την επ΄ αυτών επιμέτρηση φόρων, δηλαδή ΦΠΑ και ενδεχομένως φόρου πολυτελείας, με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα.
Ακόμη, αναφέρει το βούλευμα ότι δεν διευκρινίστηκε από τους εμπλεκόμενους εάν τα κατασχεθέντα προέρχονται από το εξωτερικό, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτες χώρες και εάν καταβλήθηκε ή όχι ΦΠΑ.

Το βούλευμα «εξασθενεί» τα τελωνειακά έγγραφα που στάλθηκαν στην ανακρίτρια και άλλαξε άποψη για το θέμα της προφυλάκισης των εμπλεκομένων.

Ειδικότερα, σημειώνεται στο βούλευμα ότι η κρίση του Συμβουλίου περί της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος των εμπλεκομένων δεν αναιρείται από κανένα αποδεικτικό μέσο, ούτε από τα έγγραφα της ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων κ.λπ.

Και αυτό γιατί η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στα έγγραφά της «δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα, που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα».

Επομένως, υπογραμμίζει το βούλευμα, «οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής των εμπλεκομένων δεν κλονίζονται από το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ούτε από άλλο αποδεικτικό μέσο».

Ο Ριχάρδος δεν προέβη σε καμία παράνομη ενέργεια, λέει ο δικηγόρος του Πέτρος Πανταζής

«Όπως από την πρώτη ημέρα αναφέραμε, τόσο στο απολογητικό μας υπόμνημα, όσο και στις προφορικές μας εξηγήσεις ενώπιον της κυρίας Ανακρίτριας και της κυρίας Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων, ο εντολέας μας σε καμία παράνομη ενέργεια δεν προέβη. Έπρεπε να έρθει το σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, ώστε να αρχίσουν να καταρρίπτονται πανηγυρικώς οι, αποδοθείσες, έωλες κατηγορίες εναντίον του» επισημαίνει ο Πέτρος Πανταζής, εις εκ των δικηγόρων του Ριχάρδου Μυλωνά.

«Το σημερινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ακολουθώντας την σύμφωνη γνώμη της κυρίας Ανακρίτριας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κρατήσεως του εντολέα μας, με περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι, ότι με την πρόοδο της ανακρίσεως, θα αποδυναμωθούν πλήρως οι  λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν ακόμη και αυτοί οι περιοριστικοί όροι» αναφέρει στη δήλωσή του ο Πέτρος Ν.Πανταζής, ένας εκ των δύο δικηγόρων του Ριχάρδου Μυλωνά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης