Σφοδρή καταιγίδα και χαλάζι στην Αττική - Ανησυχία για την κακοκαιρία στις πυρόπληκτες περιοχές

Σφοδρή καταιγίδα και χαλάζι στην Αττική - Ανησυχία για την κακοκαιρία στις πυρόπληκτες περιοχές

Ισχυρή νεροποντή σε Παλλήνη, Σπάτα και Βόρεια Προάστια - Οι βροχές έχουν ήδη ξεκινήσει στο Μάτι - Δείτε τι προβλέπει το αναλυτικό δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα και τις επόμενες μέρες

isxiri-broxi-athina
Σφορή καταιγίδα με χαλάζι έπληξε πριν λίγη ώρα την Αττική, με τον καιρό να μην θυμίζει πλέον σε τίποτα καλοκαίρι.

Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν τα πιο ακραία φαινόμενα ήταν η Παλλήνη, τα Σπάτα και τα Βόρεια Προάστια της Αττικής, όπου εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Μαρούσι


Στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου η Πυροσβεστική είχε δεχτεί ήδη 60 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 12 για κοπές δέντρων, με τα περισσότερα περιστατικά να εντοπίζονται σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια και Παλλήνη.

Στο Χαλάνδρι, ο δήμος απηύθυνε έκκληση για αποφυγή δυνητικά επικίνδυνων δρόμων. Ειδικότερα, οι οδηγοί κλήθηκαν να αποφύγουν την κυκλοφορία στην Παραρεμάτια Οδό, την λεωφόρο Αμαρουσίου - Χαλανδρίου, τη λεωφόρο Πεντέλης και την οδό Αναπαύσεως.

Κλείσιμο
Σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα δημιουργήθηκε και στη Λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Παπάγου. Το οδόστρωμα μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο και σύμφωνα με πληροφορίες ακινητοποιήθηκαν δύο αυτοκίνητα. Προβλήματα στις μετακινήσεις αντιμετώπισαν και όσοι οδηγοί κινούνταν στην Αττική Οδό. Στο ύψος του κόμβου Κηφισίας τα οχήματα προχωρούσαν σημειωτόν, αφού η ορατότητα ήταν μειωμένη λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.

Φόβοι για νέες πλημμύρες

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μέρες είχαν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στα βόρεια προάστια λόγω ισχυρής νεροποντής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει υπαίθριος χώρος στάθμευσης στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, τις επόμενες μέρες και μέχρι την Τετάρτη θα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου ο ουρανός είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει, ενώ είχαν πιάσει έντονες βροχές σε αρκετά σημεία της Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές φωτιές.

Η εικόνα το μεσημέρι του Σαββάτου στο Χαλάνδρι

Βίντεο


Στο Μάτι το μεσημέρι η βροχόπτωση ήταν αρκετά έντονη, δημιουργώντας δυσκολίες στο έργο των σωστικών συνεργείων αλλά και στις προσπάθειες των κατοίκων να περισώσουν κάτι από τις κατεστραμμένες οικίες τους. 












flood2
flood1


mesog_1
meso_5
meso_4
meso_3
meso_02


vroxi2
vroxi1



Δείτε την αναλυτική πρόβλεψη για το Σάββατο και την γενική πρόβλεψη για τις υπόλοιπες μέρες:


Αττική: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στη Χαλκιδική. Βελτίωση το βράδυ. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Μακεδονία, Θράκη: Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ορεινά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος: Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Στερεά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και σταδιακά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στην Κρήτη έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 32 και στην Κρήτη κατά τόπους 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του βορείου Αιγαίου όπου πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και στα νότια βορειοδυτικοί 4 μποφόρ. Σταδιακά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Κυριακή 29/7/2018

Τις μεσημβρινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες πιθανόν θα επηρεαστεί η Χαλκιδική, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ πρόσκαιρα το απόγευμα η ανατολική Στερεά.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης.

Τα φαινόμενα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες και κατά τόπους στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν αναμένεται ότι θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 30/7/2018 και Τρίτη 31/7/2018

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

Τετάρτη 1/8/2018 και Πέμπτη 2/8/2018

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Ο άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά 3-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα εμφανίσει αξιόλογη μεταβολή.

Λήψη μέτρων αυτοπροστασίας συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας


Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η υπηρεσία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης