Η Θεσσαλονίκη μετράει πληγές μετά τη θεομηνία: Χωρίς νερό ξανά - Οι ευθύνες του Μπουτάρη

Η Θεσσαλονίκη μετράει πληγές μετά τη θεομηνία: Χωρίς νερό ξανά - Οι ευθύνες του Μπουτάρη

Πλημμύρισαν δρόμοι, κινδύνευσαν ζωές, ενώ διακόπηκαν ηλεκτροδότηση και υδροδότηση -  Αν και η πόλη είχε χτυπηθεί και τέσσερις ημέρες νωρίτερα, δεν  ελήφθη κανένα μέτρο προετοιμασίας από ανάλογα φαινόμενα

3
Τεράστια ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε η καταιγίδα που έπληξε την Θεσσαλονίκη από το πρωί της Πέμπτης.

Η συμπρωτεύουσα αποδείχθηκε «ανίκανη» για ακόμη μία φορά να αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα η καταρρακτώδης βροχή και το χαλάζι όχι μόνο να προκαλέσουν πλημμύρες στους δρόμους, αλλά άφησαν τους κατοίκους χωρίς ρεύμα και νερό!

Οπως γνωστοποίησε η ΕΥΑΘ, θα συνεχίσει να υπάρχει διακοπή στην υδροδότηση έως σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου. Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί με τους απαραίτητους υγιεινολογικούς ελέγχους, ότι το νερό έχει την κατάλληλη ποιότητα και είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση, υποστηρίζει η ΕΥΑΘ.

«Μπορεί το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο αλλά εμφανίζεται και το έλλειμμα έργων ουσίας τα καλά χρόνια της Ελλάδας. Έτσι τώρα είμαστε αναγκασμένοι με τα λίγα χρήματα να κάνουμε έργα με πολύ περιορισμένους προυπολογισμούς» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6
 το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κλείσιμο
Υπενθύμισε, μάλιστα, «το απαράδεκτο σκηνικό που έγινε πριν από ένα μήνα επτά ημέρες χωρίς νερό το ερευνά η δικαιοσύνη διότι πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν ευθύνες. Τώρα υπήρχε τουλάχιστον μια δικαιολογία».


Thestival.gr Δρόμοι ποτάμια Θεσσαλονίκη


Σοβαρά προβλήματα θα συνεχίσουν παράλληλα να υπάρχουν και στις περιοχές που τροφοδοτούνται εν μέρει από τον Δενδροπόταμο, όπως Χαριλάου, Τούμπα, Πυλαία, Πανόραμα, Βασιλίσσης Όλγας και Καλαμαριά, παρότι έχει αυξηθεί η τροφοδοσία με νερό από τον Αλιάκμονα μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.

«Το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένη θολότητα που προκλήθηκε από τη νεροποντή - τα αίτια διερευνώνται - και οι πρώτες ενδείξεις από τους επιβεβλημένους από τη νομοθεσία ελέγχους, θα φανούν μόνο το μεσημέρι (τουλάχιστον 21 ώρες μετά τη νεροποντή), οπότε και θα κριθεί αν το νερό είναι απολύτως ασφαλές για να δοθεί στην κατανάλωση», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ.

Thestival.gr Δρόμοι ποτάμια Θεσσαλονίκη


Διακοπές ρεύματος

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών στην ηλεκτροδότηση στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη αποκαταστάθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Λόγω της κακοκαιρίας και της εισροής υδάτων σε υπόγειους υποσταθμούς, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 12 κύριες υπόγειες γραμμές Μέσης Τάσης στο κέντρο της πόλης.

Χείμαροι οι δρόμοι -Παρασύρθηκαν άνθρωποι και οχήματα

Αν και τέσσερις ημέρες, στις 7 Μαΐου, είχαν καταγραφεί παρόμοια προβλήματα μετά από έντονη βροχόπτωση και θα περίμενε κανείς να έχουν ληφθεί μέτρα από τις αρχές της πόλης δεδομένου ότι είχε εκδοθεί και έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομέων και για την Κεντρική Μακεδονία, οι δρόμοι μετατράπηκαν ξανά σε ορμητικά ποτάμια, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Μία γυναίκα παρασύρθηκε από το «ποτάμι» που δημιούργησε η βροχή, στην οδό Βενιζέλου στην Νεάπολη, την οποία διέσωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είχε καταφέρει να γατζωθεί σε κάποια σχοινιά και αυτό της έσωσε τη ζωή.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μία άλλη γυναίκα στο ΑΠΘ να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και να γατζώνεται από ένα παρκαρισμένο αμάξι για να σωθεί:



Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την πόλη δημιούργησε μία τάφρο στην είσοδο του Λευκού Πύργου, εγκλωβίζοντας τους μαθητές στο εσωτερικό του.

Οι 24 μαθητές από σχολείο του Πηλείου παρέμειναν εγκλωβισμένοι επό δυόμιση ώρες στο μνημείο.

Μαζί τους βρίσκονταν ακόμα εννέα Άγγλοι τουρίστες, μαζί με τον ξεναγό τους.

Συνολικά, στο Λευκό Πύργο παγιδεύτηκαν λόγω της νεροποντής ογδόντα άνθρωποι- μαθητές, τουρίστες και εργαζόμενοι.

Όπως ανέφεραν μαθητές στο protothema.gr, παρέμειναν κλεισμένοι στον Πύργο για πάνω από δυόμιση ώρες, περιμένοντας την πυροσβεστική, που έσπευσε στο σημείο, να απομακρύνει τα νερά.

Δείτε τον απεγκλωβισμό των ατόμων από τον Λευκό Πύργο:

ThessNews.gr- Εγκλωβίστηκαν άτομα στο Λευκό Πύργο

ThessNews.gr- Απεγκλωβισμός ατόμων Λευκός Πύργος



Thestival.gr Δρόμοι ποτάμια Θεσσαλονίκη


Έπεσε βροχή ενάμιση μήνα μέσα σε λίγες ώρες

Υψηλή βροχόπτωση κατέγραψε ο νέος σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, που μετρά μόλις μια εβδομάδα λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο σταθμός κατέγραψε ένα μεγάλο ύψος βροχής με 72,4 χιλιοστά μέσα σε μία μόνον ώρα, σήμερα το μεσημέρι. Η θερμοκρασία μειώθηκε θεαματικά από τους 23 στους 13 βαθμούς Κελσίου. Η μέση ένταση βροχόπτωσης δεκαλέπτου ήταν τα 30 χιλιοστά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα Κλιματικά δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η μέση βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία του σταθμού μέτρησης στη Μίκρα) φθάνει το Μάιο τα 44,4 mm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα σήμερα έπεσε νερό που αντιστοιχεί περίπου σε διάστημα ενάμιση μήνα!

1
2


Ποιες δημοτικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν λόγω ζημιών

Στο μεταξύ, σύσκεψη όλων των διευθυντών και στελεχών των υπηρεσιών του Δήμου συγκάλεσε και πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, προκειμένου να καταγραφούν τυχόν προβλήματα που προκλήθηκαν σε δημοτικές εγκαταστάσεις και δημοτικά κτήρια.

Σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και των δημοτικών Κοινοτήτων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, συνοδευόμενος από στελέχη των υπηρεσιών διενήργησαν αυτοψία στο 1ο και στο 2ο υπόγειο του Δημαρχείου που υπέστησαν και τα  πιο σοβαρά προβλήματα και όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί σήμερα μετά την απάντληση των υδάτων.

4
5


Κλειστά σχολεία

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις σχολικές μονάδες και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης είχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα σχολεία, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα, εκτός από λιγοστές περιπτώσεις σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Πρόκειται για τα:

- 37ο και 41ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης

- 28ο-29ο και 64ο Νηπιαγωγεία Θεσσαλονίκης .


Δεύτερη φορά χωρίς νερό η πόλη μέσα σε λίγες ημέρες


Να υπενθυμίσουμε ότι τα ίδια προβλήματα είχνα προκληθεί και την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να μείνει ξανά για πολλές ώρες χωρίς νερό η πόλη. Η διακοπή της υδροδότησης έγινε εξαιτίας του γεγονότος ότι το νερό που φτάνει από την πηγή της Αραβησσού στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, εμφάνισε και τότε υψηλή θολότητα.

Επί τόπου βρέθηκαν συνεργεία της ΕΥΑΘ, που εργάστηκαν για να διαπιστώσουν πού οφειλόταν το γεγονός και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ελήφθη η απόφαση να σταματήσει η υδροδότηση της πόλης από τη συγκεκριμένη πηγή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν είχε προκύψει βλάβη στον αγωγό.

Ερωτήματα πάντως δημιουργούνται από το κατά βρέθηκε η αιτία του προβλήματος, καθώς χθες υπήρξαν και πάλι τα ίδια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες κάτοικοι και νοικοκυριά, ενώ λογικό είναι και το συμπέρασμα ότι σε παρόμοια μελλοντική βροχόπτωση θα υπάρξουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα...

thessaloniki-kairos01
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos02
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos03
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos04
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos05
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos06
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης