Εικόνες καταστροφής στη Θεσσαλονίκη: Χωρίς νερό και ρεύμα μετά τη θεομηνία!

kakokairia-thessaloniki_main01

Χωρίς ρεύμα το κέντρο της πόλης - Κλειστά θα παραμείνουν αύριο σχολεία και υπηρεσίες- Πλημμύρισε ο Λευκός Πύργος και εγκλωβίστηκαν μαθητές - Παρασύρθηκαν άνθρωποι και οχήματα από τους χειμάρρους

Εικόνες Αποκάλυψης έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρέθηκε στο «μάτι» της κακοκαιρίας, με έντονες βροχοπτώσεις να έχουν μετατρέψει τους δρόμους της πόλης σε χειμάρρους. Μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης παραμένουν στο σκοτάδι λόγω βλάβης σε δώδεκα κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης που προκλήθηκαν από τη θεομηνία. 
Χωρίς νερό θα μείνουν έως αύριο το απόγευμα, τουλάχιστον, μεγάλα τμήματα τόσο του κέντρου της Θεσσαλονίκης και συνοικίες: Τούμπα, Χαριλάου, Πανόραμα, Καλαμαριά, Β.Ολγας. 

Επί ποδός τέθηκε όλος ο μηχανισμός Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η νεροποντή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι προσπάθειες των συνεργείων του Δήμου εστιάστηκαν στον καθαρισμό τριών βασικών σημείων τα οποία είχαν πλημμυρίσει. Πρόκειται για τον κόμβο της ΧΑΝΘ, την περιοχή του Λευκού Πύργου και τη οδό Σαλαμίνος.Η παρέμβαση των συνεργείων (τα οποία, παρά την δυσκολία στην μετακίνησή τους προς το κέντρο εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης, κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους) επικεντρώθηκε στην απομάκρυνση σκουπιδιών, φερτών υλικών καθώς και αντικειμένων που παρασύρθηκαν από την καταιγίδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη.

Όπως εκτίμησε ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Λάζαρος Ζαχαριάδης, μέχρι αύριο η πόλη θα έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της.

Ποιες δημοτικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν λόγω ζημιών

Στο μεταξύ, σύσκεψη όλων των διευθυντών και στελεχών των υπηρεσιών του Δήμου συγκάλεσε και πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, προκειμένου να καταγραφούν τυχόν προβλήματα που προκλήθηκαν σε δημοτικές εγκαταστάσεις και δημοτικά κτήρια.Συγκεκριμένα, αύριο όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και των δημοτικών Κοινοτήτων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των ΚΕΠ οδού Αγγελάκης και Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα, ενώ για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών Πλησιέστερων Συγγενών του Ληξιαρχείου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι αύριο η λειτουργία του θα έχει αποκατασταθεί.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, συνοδευόμενος από στελέχη των υπηρεσιών διενήργησαν αυτοψία στο 1ο και στο 2ο υπόγειο του Δημαρχείου που υπέστησαν και τα πιο σοβαρά προβλήματα και όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί αύριο, μετά την απάντληση των υδάτων.Κλειστά σχολεία

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις σχολικές μονάδες και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης είχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα σχολεία, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα, εκτός από λιγοστές περιπτώσεις σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά αύριο.

Πρόκειται για τα:

- 37ο και 41ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης

- 28ο-29ο και 64ο Νηπιαγωγεία Θεσσαλονίκης

Η καταγραφή ενδεχόμενων προβλημάτων της σχολικής στέγης συνεχίζεται. Σε περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.Διακοπές ρεύματος και νερού

Η υδροδότηση,  σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΥΑΘ, θα είχε αποκατασταθεί έως τις 17.00 το απόγευμα, πράγμα που δεν είχε συμβεί τουλάχιστον έως τις 9.30 το βράδυ.

Τελικά έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα αναμένεται να αποκατασταθεί το απόγευμα της Παρασκευής. 

Όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία νωρίτερα, οκτώ συνεργεία της ΕΥΑΘ βρίσκονται στον δρόμο ώστε να συνδράμουν σε σημεία που εντοπίζεται πρόβλημα με τις αποχετεύσεις. 

Τη νύχτα εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών και στην ηλεκτροδότηση που σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη, ανακοίνωσε απόψε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Λόγω της κακοκαιρίας και της εισροής υδάτων σε υπόγειους υποσταθμούς, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 12 κύριες υπόγειες γραμμές Μέσης Τάσης στο κέντρο της πόλης.

Μέχρι και αργά το απόγευμα, οι βασικές περιοχές που παραμένουν εκτός τάσης είναι από την πλατεία Βαρδαρίου και τις αρχές της Εγνατίας οδού έως το Λιμάνι, σε τμήματα πέριξ των οδών Βενιζέλου & Ίωνος Δραγούμη κάτωθεν της Εγνατίας οδού, σε τμήματα πέριξ της οδού Τσιμισκή στο ύψος της Εθνικής Αμύνης καθώς και σε τμήματα πέριξ της οδού Μοναστηρίου πλησίον της πλατείας Βαρδαρίου.

Παρασύρθηκαν άνθρωποι και οχήματα - Εγκλωβίστηκαν μαθητές στο Λευκό Πύργο

Η ισχυροί βροχόπτωση μετέτρεψε τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης σε ποτάμια, μέσα σε λίγα, μόλις, λεπτά, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο λιμάνι, μάλιστα, αρκετοί πολίτες αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω στα αυτοκίνητά τους, καθώς η στάθμη του νερού αυξήθηκει επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μια γυναίκα και ένας άντρας παρασύρθηκαν από το «ποτάμι» που δημιούργησε η βροχή, στην οδό Βενιζέλου στην Νεάπολη με πυροσβέστες να σπεύδουν στο σημείο για να τους βοηθήσουν.

Οι δυο τους περίμεναν σε στάση λεωφορείου, όταν τους βρήκε η καταιγίδα και τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που τους παρέσυραν. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και οι άνθρωποι διασώθηκαν.

Μάλιστα ερασιτεχνικό βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που τα ορμητικά νερά παρασύρουν μία γυναίκα κοντά στο ΑριστοτέλειοΠανεπιστήμιο. Ωστόσο την τελευταία στιγμή γαντζώθηκε από αυτοκίνητο και σώθηκε. Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την πόλη δημιούργησε μία τάφρο στην είσοδο του Λευκού Πύργου, εγκλωβίζοντας τους μαθητές στο εσωτερικό του.

Οι 24 μαθητές από σχολείο του Πηλείου παρέμειναν εγκλωβισμένοι επό δυόμιση ώρες στο μνημείο.

Μαζί τους βρίσκονταν ακόμα εννέα Άγγλοι τουρίστες, μαζί με τον ξεναγό τους.

Συνολικά, στο Λευκό Πύργο παγιδεύτηκαν λόγω της νεροποντής ογδόντα άνθρωποι- μαθητές, τουρίστες και εργαζόμενοι.

Όπως ανέφεραν μαθητές στο protothema.gr, παρέμειναν κλεισμένοι στον Πύργο για πάνω από δυόμιση ώρες, περιμένοντας την πυροσβεστική, που έχει σπεύσει στο σημείο, να απομακρύνει τα νερά.

Έπεσε βροχή ενάμιση μήνα μέσα σε λίγες ώρες

Υψηλή βροχόπτωση κατέγραψε ο νέος σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, που μετρά μόλις μια εβδομάδα λειτουργίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο σταθμός κατέγραψε ένα μεγάλο ύψος βροχής με 72,4 χιλιοστά μέσα σε μία μόνον ώρα, σήμερα το μεσημέρι. Η θερμοκρασία μειώθηκε θεαματικά από τους 23 στους 13 βαθμούς Κελσίου. Η μέση ένταση βροχόπτωσης δεκαλέπτου ήταν τα 30 χιλιοστά.

Σημειώνεται ότι  σύμφωνα με τα Κλιματικά δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  η μέση βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία του σταθμού μέτρησης στη Μίκρα) φθάνει το Μάιο τα 44,4 mm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα σήμερα έπεσε νερό που αντιστοιχεί περίπου σε διάστημα ενάμιση μήνα!


thessaloniki-kairos01
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos02
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos03
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos04
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos05
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos06
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos07
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos08
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos09
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Πετρογιάννης

Εδώ και καιρό τα ΠΑΡΤΑΛΙΑ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αφοσιωμένοι με το κάδρο της προδοσίας που μας έρχεται και δεν έχουν άλλα θέματα. Τώρα συζητούν να βάλουνε και τα "κορτσούδια" μέσα στο κάδρο (Νοτοπούλου, Αχτσιόγλου), αλλά είναι κρίμα γιατί αυτά τα "κορτσούδια" τα "προωθούσαν" για να υπάρχει κάτι για τα συνέδρια του κόμματος... Ποσοστόσεις γαρ... Τους κλασικούς όμως Τσιπροκαμμένους μαζί με Φώφη, Ποταμίσιο, Δημαρ-όπουλο και τον αρχικρασοπατέρα Μπουτάρη τους χωρά μια χαρά. Αυτές οι καταστροφές είναι οι αντιδράσεις της φύσης για την αναβίωση της νίκης των...Βουλγαρογραμμένων!

yolo

Έβρεξε κομματάκι παραπάνω, όμως τουλάχιστον θα είναι κατάλληλο το έδαφος για την καλλιέργεια της κάνναβης. Ανεβαίνουν καρανίκας, νεολαία συριζα για πραγματογνωμοσύνη τις επόμενες μέρες.

Α

ΤΕΤΟΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥΘΕΝΑΑΑΑ

Leon

Πράγματι..σιχάθηκε ο κόσμος αυτή τη στασιμότητα,την ξεφτίλα ,τα ίδια και τα ίδια ξεφτιλίκια και κοροιδιλίκια δεκαετίες ολόκληρες...όλοι φοβισμένοι,λουφαγμένοι,δρόμοι άδειοι,πάρκα άδεια,διάθεση στο ναδίρ..κακία στα πρόσωπα ,αγένεια,σταθερή διαφθορά,σανός,προστυχιά, πόλεις(δήθεν)χάρτινες,παρατημένες ,γκρίζες ,επικίνδυνες...ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα...αυλαία

O θεομηνίας

Βρε τι πάθανε οι νοικοκυραίοι του καναπέ κρίμα, τώρα πρέπει να τους πισωστηρίξουμε

batman

το θεμα ειναι οτι μπορει να ερθουν και χειροτερα.. σκεφτειτε να ξεμεινετε και απο μπουγατσες

Αντιδραστικό Στοιχείο

Φάε το καλαμάκι σού ρε καρτούν.

gk

Στα χιόνια πάγωσαν οι αλατιέρες, με την διακοπή νερού για μία εβδομάδα ήταν εξαφανισμένος, τώρα πάλι τσιμουδιά. Μόνο για εκδηλώσεις των gay και για τα Σκόπια εμφανιζεται ο δημαρχος μας. Όση ωρα βγάζατε νερά από τα σπίτια ή τα καταστήματα σας σκεφθείτε το εσείς που τον ψηφίσατε, δωστε του ακόμη μία ευκαιρία.

Δημότης

Ολα καλά. Δεν φταιει αυτός, φταιει η βροχή, η ΕΥΑΘ, οι άλλοι... ... και εσύ που τον ψήφισες...

Από τις 17.00

Όλη η κεντρική και ανατολική Θεσσαλονίκη είναι χωρίς νερό!!!

Λούλης

Δηλαδή, δεν έπλυνες τον κ0λ0 σου;

Αντιδραστικό Στοιχείο

Καλα να πάθετε!

Τζεησον Α

Συμβαίνουν αυτα μην σκατε,σε ενα μήνα ο δήμαρχος σας θα σας οργανωσει ενα γκέι παρειντ όνειρο!!!

Μπουγας

Ο Μπουτάρης τι λεει για ολα αυτά?Εξαφανιζολ ο τύπος σε κάτι τέτοια

george

Στην μάνδρα έφταιγε η περιφέρεια εδώ φταίει ο μπουτάρης κερατούληδες...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

areios-pagos_main01

«Εγώ δεν θα πάω φυλακή» λέει ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής που παραιτήθηκε πρόσφατα από την θέση του εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς - Δεν υπάρχουν στοιχεία για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος  - Μεθοδεύουν αστήρικτες διώξεις και δωροδοκία

4673015

Στην πόλη της Πρέβεζας, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια κτιρίων - Επέμβαση των πυροσβεστών για τον επεγκλωβισμό οδηγού που ακινητοποίηθηκε μέσα σε ρέμα