Έτσι δρούσε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα

nei_089834

Η ζημιά στο ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται στα 13.600.000 ευρώ - Το κύκλωμα υπεξαιρούσε φάρμακα που είχε πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο και τα διακινούσε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, σε πολύ υψηλότερες τιμές

Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και άλλα άτομα φέρονται να εμπλέκονταν στο κύκλωμα που διακινούσε παράνομα πανάκριβα αντικαρκινικά (κυτταροστατικά) φάρμακα.

Μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει προχωρήσει σε 21 συλλήψεις για την υπόθεση. Ανάμεσα στις συλλήψεις είναι και τα τρία ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ένας 70χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ένας 64χρονος Έλληνας, ο οποίος, στο παρελθόν είχε συλληφθή για μικροαπάτες και μία 57χρονη Ελληνίδα, η οποία φέρεται να είναι διαχειρίστρια φαρμακείου στην Αθήνα.

Ανάμεσα στις συλλήψεις φέρεται ότι υπάρχουν άλλοι δέκα γιατροί, ενώ οι δύο από αυτούς εργάζονταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Συνελήφθησαν, επίσης, δύο νοσηλεύτριες δημόσιου νοσοκομείο, η μία στο Μεσολόγγι και η άλλη στην Αθήνα, οι οποίες φέρεται ότι διαχειρίζονταν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ογκολογικών και κυτταροστατικών φαρμάκων.

Το κύκλωμα υπεξαιρούσε φάρμακα που είχε πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο και τα διακινούσε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία, σε πολύ υψηλότερες τιμές.

ena_3


Πως δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία δρούσαν από το 2013, προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.

Πιο συγκεκριμένα ο Αιγύπτιος «εγκέφαλος» του κυκλώματος διατηρούσε μία φαρμακευτική εταιρεία στην Αίγυπτο και από εκεί φαινόταν ότι εξήγαγε αντικαρκινικά φάρμακα στην Ελλάδα με εικονικά τιμολόγια. Στην πραγματικότητα, όμως, ο 70χρονος Αιγύπτιος διατηρούσε ένα φαρμακείο στην Αθήνα και από εκεί εξήγαγε τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα που έκλεβε από νοσοκομεία σε Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η εταιρεία του Αιγύπτιου έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια 25 εκατ. ευρώ, ενώ από την Ελλάδα φέρεται ότι έχουν «φύγει» 14.401 σκευάσματα. Η ζημιά στο ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται στα 13.600.000 ευρώ.

Το κύκλωμα αυτό, συνήθιζε να χρησιμοποιεί, επίσης, ένα ανθοπωλείο στο Παγκράτι και ένα ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα, προκειμένου να κρύβει τα παράνομα εμπορεύματά του. Πιο συγκεκριμένα, οι δράστες, προκείμενου τα φάρμακα να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες, συνήθιζαν να τα κρύβουν στα ψυγεία και σε πάγους και στη συνέχεια να τα διακινούν στην Γερμανία.

Ειδικότερα, το κύκλωμα δρούσε ως εξής:

Πρώτος πυρήνας:

Είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης, καθώς αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, συμφώνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης.

Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας προς τούτο σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.

Δεύτερος πυρήνας:

Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο.

Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αναθέτονταν σε δύο μέλη του, οι οποίοι αναλάμβαναν την συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.

Τρίτος πυρήνας:

Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.

Τέταρτος πυρήνας:

Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Στη συνέχεια, έτερα μέλη του πυρήνα, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φάρμακων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές Αρχές σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες που φέρεται ότι συνδέοντα με το κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων, κατασχέθηκαν φάρμακα αξίας 307.258 ευρώ και 63.815 ευρώ σε μετρητά. Στις φαρμακαποθήκες αυτές, οι αστυνομικοί εντόπισαν, επίσης, σημαντικές χειρόγραφες σημειώσεις, οι οποίες, πιθανώς, θα οδηγήσουν στη σύλληψη και άλλων ατόμων.

ena_2
ena_1


Αξίζει να ασημειωθεί ότι όταν ο  ΕΟΦ είχε αναγγείλει, πριν ένα χρόνο έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων, οι ειδικοί εκτιμούν  ότι η κλοπή φαρμάκων από τα ελληνικά νοσοκομεία συνέβαλε σημαντικά στην έλλειψη αυτή.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και μένει να αποδειχτεί η εμπλοκή και άλλων συγκεκριμένων προσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Βρε τι γίνεται σε μια κοτσιλιά Ελλάδα! Που να το φανταστεί κανείς? Ξεπερνάει τη φαντασία του καθημερινού πολίτη που τρέχει να βγάλει ένα μεροκάματο με κόπο και ιδρώτα. Γέμισε η Ψαρού από απατεώνες! Αλλά όπως λέει ο λαός, Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του ώρα!

Karletos

.....και κλεφτες .....και δολοφονοι.... Αυτα ειναι τα αποτελεσμτα της ασυδωσιας...και της ατιμωρησιας...... Πως καταντησε η χωρα του Ιπποκρατη !!!

Χιλιάδες καρκινοπαθείς έφυγαν γιατί

τους έβαζαν φυσιολογικό ορό αντί Herceptin, avastin κλπ.....

Μπάμπης

Ελπιζω να μην επιβεβαιωθεί κατι τέτοιο, γιατι αλλιως εκτος απο κλέφτες θα ειναι και στυγνοι δολοφόνοι....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kammena0

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιεί ότι μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ευπαθή υλικά και προκαλούν πλημμύρες  - «Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργια για να προλάβουμε έντονα καιρικά φαινόμενα» προσθέτει

1