Απτόητοι και «αγανακτισμένοι» στο υπ. Παιδείας παρά το νέο «χαστούκι» του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

gavroglou-filis-new

Την ερχόμενη χρονιά το μάθημα η διδασκαλία του μαθήματος - όπως και εφέτος - θα γίνει χωρίς βιβλίο αλλά από το «Φάκελο μαθήματος»

Συνέχεια στις αντιδράσεις που δέχεται η κυβέρνηση στο θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με νέα απόφαση κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Ανθρώπου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αλλαγές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο Λύκειο, μετά την προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και τεσσάρων γονέων μαθητών Λυκείου. Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας πάντως έλεγαν ότι δεν αλλάζει τίποτα καθώς και αυτή η απόφαση  όπως και η προηγούμενη του ΣτΕ αφορά στα προγράμματα επί υπουργίας Φίλη.

Επισημαίνεται ότι τίποτε δεν αλλάζει στη διδασκαλία του μαθήματος καθώς βασίζεται σε δύο νέες υπουργικές αποφάσεις (στις 16/6/2017) και ύστερα από διάλογο με την Εκκλησία ενώ οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί κάθε εβδομάδα υπάρχει και μία παρόμοια απόφαση.

Ο κ. Γαβρόγλου σε προηγούμενες δηλώσεις του είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ «δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση πρακτική. Τα σχολεία συνεχίζουν τα μαθήματα, συνεχίζονται οι επιμορφώσεις. Δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση στον σκοταδισμό που κάποιοι θέλουν να φέρουν σε αυτόν τον τόπο. Και αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα».

Την ερχόμενη χρονιά πάντως το μάθημα των Θρησκευτικών θα διδαχθεί όπως και εφέτος δηλαδή χωρίς βιβλίο αλλά από το «Φάκελο μαθήματος». Από το υπουργείο επισημαίνουν ότι αυτό γίνεται προκειμένου να γίνουν και νέες βελτιώσεις αν χρειαστεί, πριν από την εκτύπωση του βιβλίου.

Τον περασμένο μήνα η Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση 660/2018) είχε κρίνει αντισυνταγματική την από 7.9.2016 απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνάσιου.

Χθες, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 926/2018 απόφασή της με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η 143579/Δ2/7.9.2016 απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στα Γενικά Λύκεια είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ. Για το λόγο αυτό την ακύρωσε.Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη χθεσινή της απόφασή της βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης απόφασής της για τα Δημοτικά και Γυμνάσια και μάλιστα έχει νέες σκέψεις για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών που είναι «σκληρότερες» για την κυβέρνηση.Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της ισότητας και τις διατάξεις των άρθρων 9 και 14 της ΕΣΔΑ, το κράτος δεν μπορεί, ρυθμίζοντας το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, να στερήσει από τους μαθητές που ασπάζονται ορισμένη θρησκεία το δικαίωμα, το οποίο αναγνωρίζει σε μαθητάς που ανήκουν σε άλλες θρησκείες, να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα της πίστεώς των (όχι δε και δόγματα άλλων θρησκειών)».

Το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών στα Λύκεια «έχει ποιοτική και ποσοτική ανεπάρκεια ως προς την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας σύγχυση στη θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών -στους οποίους αποκλειστικά μπορεί να απευθύνονται τα άρθρα 13 και 16 του Συντάγματος- το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως».Με το πρόγραμμα σπουδών στα Λύκεια «δεν επιχειρείται ούτε καν η «θρησκειολογικού» τύπου μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών για τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή άλλων χριστιανικών ομολογιών ή άλλων θρησκειών, αλλά η επεξεργασία εννοιών, οι οποίες ανάγονται σε διάφορες εκτιμήσεις ή διδακτικά αντικείμενα, εξετάζοντας απλώς από θρησκευτικής σκοπιάς, όχι όμως αποκλειστικώς από Ορθόδοξη Χριστιανική οπτική γωνία».

Επισημαίνεται σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης ότι τόσο από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όσο και από το πρόγραμμα σπουδών, «οι μαθητές καθοδηγούνται προς ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και ζωής που είναι αποσυνδεδεμένο από την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι προς ένα σύστημα αξιών που νοθεύει τη διδασκαλία αυτή».

Παράλληλα, το ΣτΕ επαναλαμβάνει πολλές σκέψεις της προηγούμενης απόφαση που αφορά το μάθημα των θρησκευτικών στα Δημοτικά και Γυμνάσια, όπως ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη, είναι αντίθεση στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, γιατί με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού,

Ακόμη, αναφέρεται ότι προσβάλλεται ευθέως το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για μαθητές Ρωμαιοκαθολικούς, Εβραίους και Μουσουλμάνος να διδάσκονται αυτοτελώς το μάθημα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΑΝΤΩΝΗΣ

ΓΕΛΟΙΟΙ... ΚΛΟΟΥΝ..ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΑΝΑΡΧΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΑΦΟΔΕΥΜΑΤΑ....

Ροδίων

Στο ΥΠΠΕΘ συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα επιχειρηματολογίας, δημοκρατίας και κριτικού πνεύματος. Με έναν "σκοταδισμό" ξεμπέρδεψαν...

Συνταγματικό δηκαστήριο

Για αυτό είναι απαραίτητο το συνταγματικό δικαστήριο. Γιατί αν υπήρχε, όλοι αυτοί οι τύποι θα είχαν πάει σπίτι τους με ποινές για παραβίαση συντάγματος. Με το που έβγαινε η κάθε απόφαση. Γιατί όλες αυτές οι υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες.

Για Φίλη-Γαβρόγλου

Οι τσεςπου είναι αμέτρητες πλέον

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsero1-1

Σε έρευνες στα χωριά Μιτσερό, Ξυλιάτο και στην Ορούντα προχωρεί σήμερα η κυπριακή αστυνομία, ύστερα από την χθεσινή ομολογία του 35χρονου serial killer για τέσσερις ακόμα φόνους, που ανεβάζουν το σύνολο στους επτά

1
traffic_ar

Χαμηλές ταχύτητες από την Ελευσίνα έως την Κινέττα - Ουρά στα διοδια της Ελευσίνας - Μεγάλο πρόβλημα και στην Αθηνών-Λαμίας από το 70ο χλμ. μέχρι τα δίοδια της Θήβας - Μέχρι τις 2 το μεσημέρι η ταλαιπωρία εκτιμούν από την τροχαία

5