Φωτογραφίες: Όλα έτοιμα στην ΕΡΤ για την επίσημη πρεμιέρα της Πέμπτης

Φωτογραφίες: Όλα έτοιμα στην ΕΡΤ για την επίσημη πρεμιέρα της Πέμπτης

Τι λένε οι εργαζόμενοι για τη νέα εποχή στην ελληνική ραδιοφωνία-τηλεόραση - Στόχος η απεξάρτησή από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα 

Φωτογραφίες: Όλα έτοιμα στην ΕΡΤ για την επίσημη πρεμιέρα της Πέμπτης
Όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα της ΕΡΤ. Οι εργασίες για το νέο πρόγραμμα είναι πυρετώδεις και μέσα στα γραφεία του Ραδιομεγάρου επικρατεί «οργασμός» προετοιμασιών και συσκέψεων σε κάθε όροφο και σε κάθε τμήμα. Ανάμεσα στους εργαζομένους είναι διάχυτο το αίσθημα αγωνίας κι ευθύνης για το αν θα καταφέρουν να προσφέρουν στον κόσμο την δημόσια τηλεόραση που από κοινού οραματίστηκαν. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν.


Κλείσιμο
Ο,τι θύμιζε «ΝΕΡΙΤ» ξηλώθηκε από το Ραδιομέγαρο τη Δευτέρα

Η νέα ΕΡΤ έκανε δειλά την εμφάνισή της από τη Δευτέρα, όταν τα γράμματα «Ν» και «Ι» απομακρύνθηκαν από το Ραδιομέγαρο, όμως, η ΝΕΡΙΤ θα περάσει οριστικά στο παρελθόν και η νέα ΕΡΤ θα αναγεννηθεί στις έξι το πρωί της Πέμπτης. Η ημερομηνία αυτή δεν επελέχθη τυχαία. Στις 11/06/2015 θα έχουν περάσει ακριβώς δύο χρόνια από τότε που ολόκληρος ο ελληνισμός κι ο κόσμος συνταράχθηκαν από το «μαύρο» που έπεσε στις οθόνες μας.


Τα γράμματα «Ν» και «Ι» έφυγαν κι έμεινε μόνο το «ΕΡΤ»

Το «πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα "κλείσιμο" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο "απεφασίσαμεν και διατάσσομεν"», όπως είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, πυροδότησε κύματα αντιδράσεων σε εσωτερικό κι εξωτερικό. Δύο χρόνια μετά, όπως τονίζουν εργαζόμενοι που συνέχισαν τον αγώνα τους μέχρι τέλους, οι θυσίες τους δικαιώθηκαν.


Η εικόνα του Ραδιομεγάρου σήμερα

Κύριο μέλημα της νέας ΕΡΤ είναι η απεξάρτησή της από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας των προτάσεων των εργαζομένων της ελεύθερης ΕΡΤ. Αυτή είναι η δέσμευση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, και της νέας διοίκησης. Η εκπλήρωση αυτού του οράματος είναι το μεγάλο διακύβευμα από εδώ και πέρα. Στόχος, όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι μιλώντας στο protothema.gr, είναι ο ρόλος «δημόσια» να αποκτήσει ουσιαστική σημασία κι η ελληνική ραδιοφωνία-τηλεόραση να υπηρετεί την κοινωνία που την πληρώνει.


Όλα έτοιμα και για τον ήχο

Η διατήρηση του «ΕΡΤ» επιλέχθηκε έπειτα από πρόταση των εργαζομένων, καθώς μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έγινε ένα ακόμη πιο ισχυρό «brand name» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η νέα ΕΡΤ σκοπεύει στο περιεχόμενό της να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας για ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό κι όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι «την Πέμπτη θα είναι όλα έτοιμα».


Και… γράφουμε

«Πρόκειται για μια εργατική διεκδίκηση που είναι η μακροβιότερη στα ιστορικά δεδομένα της Ελλάδας, η οποία δικαιώθηκε κι αυτό είναι μήνυμα για ολόκληρη την κοινωνία. Το σημαντικό ήταν να μην υπάρξει ξανά "μαύρο", γι' αυτό και η ΝΕΡΙΤ συνέχισε να λειτουργεί», σημειώνουν εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι ο νόμος προβλέπει 20 ημέρες προθεσμία στους εργαζομένους που είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου με την ΕΡΤ την 11η Ιουνίου του 2013 να δηλώσουν εάν επιθυμούν να αναβιώσει η εργασιακή τους σχέση. Σημειώνεται πως οι πρώτοι εργαζόμενοι που έκαναν χρήση του νόμου ήρθαν στο Ραδιομέγαρο στις 28 Μαΐου, ενώ η καταγραφή θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου. Με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις 1.700 εργαζόμενοι έχουν καταγράφει πανελλαδικώς.


Είμαστε στον… αέρα

«Από το μηδέν σχεδιάζεις πάρα πολύ εύκολα, αλλά αυξάνει τρομακτικά ο βαθμός δυσκολίας, όταν πρέπει να χτίσεις πάνω σε συντρίμμια. Αυτό που συναντήσαμε, όταν μετά από δύο χρόνια ξαναμπήκαμε στο Ραδιομέγαρο, ήταν μια πολύ άσχημη κατάσταση σε επίπεδο δομών και στελέχωσης τμημάτων», επισημαίνει στο protothema.gr ο Γιώργος Γιουκάκης, διευθυντής Ραδιοφωνίας.



«Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις. Η εικόνα που είδαμε ήταν μια εικόνα παραίτησης κι η λειτουργία κάποιων ραδιοσταθμών βασιζόταν σε παχυλά συμβόλαια ενοικίασης ολόκληρων ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Δεν αφήνουμε πίσω τίποτε από ό,τι υπήρχε στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013. Το μόνο που επιβάλλεται να αφήσουμε πίσω μας είναι τα προβλήματα, οι εντάσεις κι οι αντιπαλότητες που δημιουργήθηκαν μέσα στη διετία. Θεραπεύουμε οριστικά μια πρωτοφανή πληγή, που άνοιξε στη Δημοκρατία μας. Αποκαθιστούμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό κι όλοι μαζί βάζουμε τα δυνατά μας, για να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να ξαναδεί και να ξανακούσει την ΕΡΤ, που αγάπησε και στήριξε αυτά τα δύο χρόνια», προσθέτει.


Κάνε λίγο πιο… κοντινό

Στο protothema.gr μίλησε κι ο Νίκος Τσιμπίδας, που ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που έκανε εκπομπή στην ΕΡΑ κι ακούστηκε να λέει «ψυχή βαθιά» δευτερόλεπτα πριν τα ΜΑΤ τα ξημερώματα της Πέμπτης, 7 Νοεμβρίου του 2013, εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο, προσάγοντας τον ίδιο κι άλλους τρεις εργαζομένους, που έμειναν μέσα μέχρι τέλους.


Ο Νίκος Τσιμπίδας στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος   

«Είναι μυστήριο το συναίσθημα της επιστροφής, παρόλο που ξέραμε ότι θα επιστρέψουμε, γιατί πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα νικήσουμε», σημειώνει ο κ. Τσιμπίδας, που είναι συντονιστής του Πρώτου Προγράμματος, υπογραμμίζοντας πως "εδώ και δύο χρόνια είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πολλά πράγματα και σε ύφος προγράμματος και σε επίπεδο δημόσιου λόγου κι οργάνωσης της δουλειάς. Κάποια από αυτά λειτούργησαν και μάλιστα πολύ καλά, άλλα δε δούλεψαν. Αυτά που δούλεψαν θέλουμε να τα κάνουμε πρακτική του ραδιοφώνου της ΕΡΤ».


Στους διαδρόμους της ΕΡΤ λίγο πριν την πρεμιέρα   

«Ιδέες έχουμε, όραμα έχουμε, όρεξη για δουλειά έχουμε, αγάπη για το ραδιόφωνο έχουμε. Όλα αυτά σημαίνουν μεράκι κι αν έχεις μεράκι θα κάνεις καλά αυτό που αγαπάς. Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει και να απαιτεί από εμάς ότι θα έχει πάντα τη σχέση που απέκτησε μαζί μας κι εμείς μαζί του τα δύο αυτά χρόνια, δηλαδή μία ενεργή συμμετοχή», προσθέτει.


Στις πρόβες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

«Τα πολυμέσα της ΕΡΤ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με ένα καινούριο site θα διανέμουν όχι μόνο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό προϊόν, αλλά θα παράγουν και πρωτογενές περιεχόμενο. Άξονες είναι η κοινωνία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Πλαίσιο για τη λειτουργία είναι ο πολίτης, η ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας κι η ανάδειξη όλων των ελληνικών και παγκόσμιων θεμάτων, τα οποία σχετίζονται με το πολίτευμα, την ποιότητα της Δημοκρατίας και τον ουμανισμό. Όλη μας η λειτουργία θα έχει χαρακτήρα διαφάνειας και λογοδοσίας και βαθμιαία αυξανόμενες διαδράσεις με τον πολίτη», τόνισε στο protothema.gr, ο συντονιστής περιεχομένου πολυμέσων της ΕΡΤ, Βασίλης Βασιλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο αέρας αλλαγής θα είναι διάχυτος από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο κομμάτι της ΕΡΤ.


Έτοιμο το μακιγιάζ


Και το μαλλί…

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως πέρα από τα σχέδια για τη νέα ΕΡΤ και το πρόγραμμα που θα βγει στον αέρα την Πέμπτη, στις οκτώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι πύλες του Ραδιομεγάρου θα είναι ανοικτές για το κοινό. Η γιορτή θα αρχίσει με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ και θα συνεχιστεί στα πρότυπα του διαρκούς φεστιβάλ που άνοιξε τους χώρους του Ραδιομεγάρου για τον κόσμο το καλοκαίρι του 2013.


Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα κι η Χορωδία της ΕΡΤ κάνουν πρόβες



Θέλουμε κι άλλα φώτα…



Το πλάνο λίγο πιο δεξιά…



Μισό λεπτό να βάλω το μικρόφωνό μου…



«Γρήγορες κινήσεις, πάμε»



Ο καιρός την Πέμπτη προβλέπεται γενικά αίθριος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης