Λοβέρδος: Οι Πρυτάνεις θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

Λοβέρδος: Οι Πρυτάνεις θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

Ο υπουργός κάλεσε, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, τους πρυτάνεις να συνεδριάσουν και δήλωσε αποφασισμένος να φέρει την Τρίτη το θέμα στη Βουλή

Λοβέρδος: Οι Πρυτάνεις θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια
Στα Πανεπιστήμια περνά ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων, όπως και ο καθορισμός των μετεγγραφών, όπως επεσήμανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα κάλεσε τους πρυτάνεις τη Δευτέρα να συνεδριάσουν και δήλωσε αποφασισμένος να φέρει την Τρίτη το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να ισχύσει άμεσα.

Ύστερα από τις αντιδράσεις των πρυτάνεων για τον υψηλό αριθμό μετεγγραφών που κάνει τα Πανεπιστήμια να «ασφυκτιούν», ξεκαθάρισε οτι το υπουργείο θα συμμετέχει μόνο με την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας ( ΑΔΙΠ ), λέγοντας χαρακτηριστικά: «ας πάρουν αυτοί την απόφαση».

Βέβαια ο κ. Λοβέρδος προέβλεψε οτι ο αριθμός των εισακτέων θα είναι τελικά μεγαλύτερος από αυτός που το υπουργείο καθόριζε παρά τις σημερινές αντιδράσεις των πρυτάνεων.

Ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά επανέλαβε οτι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα χρήματα που λαμβάνουν τα Πανεπιστήμια για τους φοιτητές.
Κλείσιμο

Σε οτι αφορά στα κενά των εκπαιδευτικών ο κ. Λοβέρδος έκανε περιγραφή του «τοπίου» που υπάρχει στα σχολεία:

-Υπάρχουν 380 αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 50 γιατί οι υπόλοιπες είναι εκπρόθεσμες. Οι 300 αυτοί εκπαιδευτικοί γύρισαν στις τάξεις.

- 86 εκπαιδευτικοί επέστρεψαν από απόσπαση

- Σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας όσοι έχουν εκπαιδευτική άδεια μητρότητας μπορούν να επιστρέφουν στο σχολείο, λαμβάνοντας επίδομα ανατροφής μέσω ΕΣΠΑ 300 ευρώ και αυτονόητα τον μισθό τους.

- 800 αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή

- 1000 αναπληρωτές για να αντικαταστήσουν όσους παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών

- Δυνατότητα 100 μόνιμων θέσεων στην εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά στους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά τις δηλώσεις του πρύτανη Θ. Φορτσάκη ότι χρειάζεται να επανέλθει μεγάλος αριθμός για να λειτουργήσει ομαλά το Πανεπιστήμιο ο υπουργός είπε οτι αιφνιδιάστηκε, επισημαίνοντας με νόημα για το αν υπάρχει καθηγητής Νομικής που δεν θα εφαρμόσει τον νόμο.

Ο κ, Λοβέρδος επανέλαβε μάλιστα οτι το πρόβλημα έχει κατά το ένα τέταρτο μικρότερες διαστάσεις από αυτές που εμφανίζονται. Μεγαλύτερα προβλήματα πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζουν τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως η Σχολή Ηλεκτρολόγων και η σχολή Μηχανολόγων, η Ιατρική, η Νομική σχολή, τα Παιδαγωγικά τμήματα και τα τμήματα Νηπιαγωγών.

Στην Κίνα ο Ανδρέας Λοβέρδος


Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μεταφερθεί το τμήμα Ασιατικών Σπουδών, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον για νεοελληνικές σπουδές διαπίστωσε ο υπουργός Παιδείας μετά την ολοκλήρωση της αποστολής στην Ιαπωνία.

Σε συνεργασία με τον κ. Φορτσάκη θα δοθούν τρεις υποτροφίες σε Ιάπωνες για το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ το συγκεκριμένο τμήμα ασιατικών σπουδών θα στηριχθεί τόσο από την Ιαπωνία, όσο και από την Κίνα την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Λοβέρδος από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου.

Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος η σχετική σελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας είχε 850 χτυπήματα μετά τις διαλέξεις σε ιαπωνικά Πανεπιστήμια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εγχείρημα του Κέντρου Ελληνική Γλώσσας για τη διάδοση της νέας ελληνικής γλώσσας, ενώ όπως επεσήμανε ο πρόεδρός του Γ. Καζάζης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πρόγραμμα πιστοποίησης δασκάλων ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.

Αύριο ο κ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Αλεξ. Δερμεντζόπουλος θα πάνε στην Αλβανία, όπου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα διμερών συμφωνιών κυρίως για τα σχολικά εχγειρίδια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης