Ποιοι διεκδικούν το «τιμόνι» του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ

Ποιοι διεκδικούν το «τιμόνι» του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ

Ξεκινά σήμερα η ψηφοφορία για την εκλογή νέων πρυτάνεων - Από τους τρεις υποψηφίους θα προκύψουν οι τελικοί δύο «μνηστήρες»

Ποιοι διεκδικούν το «τιμόνι» του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ
Η τελική «τετράδα», όχι του Μουντιάλ, αλλά των διεκδικητών των πρυτανικών θώκων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αναμένεται να προκριθεί σήμερα Πέμπτη. Ο πρώτος γύρος της ηλεκτρονικής  ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στα δύο μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας, τα οποία είναι έτοιμα να γυρίσουν «σελίδα».

Υποψηφιότητες με αναγνωρισμένο κύρος, διοικητική εμπειρία και βαριά βιογραφικά θα αναμετρηθούν σήμερα προκειμένου από τους τρεις  σε κάθε Ιδρυμα να μείνουν οι δύο και εν συνεχεία  να βγουν οι νέοι πρυτάνεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δίνουν πολιτικό τόνο στις πρυτανικές εκλογές και κάνουν λόγο ακόμα και για δίωξη κάποιων υποψηφίων, κυρίως αυτών που στηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ψήφους του συμβουλίου για να μπουν στην  τριάδα. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της νυν αντιπρυτάνεως του ΕΜΠ Τόνιας Μωροπούλου που έκανε ένσταση ακόμα και στον υπουργό Παιδείας για το «κόψιμό» της.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι  πρυτανικές εκλογές είναι οι πρώτες που οργανώνονται με βάση τον νέο νόμο-πλαίσιο .     

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η τριάδα που ζητά την ψήφο των μελών ΔΕΠ είναι ο Ναπολέων Μαραβέγιας από τον τομέα Πολιτικής Επιστήμης, ο Θεόδωρος Φορτσάκης πρόεδρος της Νομικής σχολής και ο διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Γεώργιος Χρουσσός.

Ο κ. Μαραβέγιας που εμφανίζεται ως φαβορί έχει περάσει από διάφορες θέσεις ευθύνης ενώ έχει διατελέσει υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης  και πρόεδρος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Στα θετικά του καταγράφονται η αποδοχή του από τους πανεπιστημιακούς  και η επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται. Στις θέσεις του για την ενίσχυση της διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α.τονίζει: «Πρέπει να ενισχύσουμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου μας με σύγχρονες μεθόδους και αξιοκρατική στελέχωση προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητά της, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες οδηγούν στην απώλεια πολύτιμων διοικητικών στελεχών. Χρειάζεται άμεσα να πληρωθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα και να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών με έμφαση στη διαφάνεια και με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα, σύμφωνα με τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό που θα καταρτισθούν»

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων επισημαίνει επίσης ότι «Πρέπει να απαιτήσουμε την ενίσχυση της επιχορήγησης του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (που σήμερα έχει μειωθεί κατά 50%) και να αναζητήσουμε πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για τη συμπλήρωση και τη συντήρηση του κτιριακού και εργαστηριακού εξοπλισμού του Πανεπιστημίου μας στο πλαίσιο ενός σαφούς Στρατηγικού Σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε απολύτως διαφανή διαχείριση και συνεχή λογοδοσία και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων, ώστε να καλύπτονται με προτεραιότητα κρίσιμης σημασίας λειτουργίες του Πανεπιστημίου, όπως είναι η καθαριότητα και η φύλαξη».

Ο κ. Φορτσάκης καθηγητής εγνωσμένου κύρους σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου για τη ΝΕΡΙΤ. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η πείρα  του στη δημόσια διοίκηση που θεωρείται «ατού» σε αυτές τις εκλογές.

Ο τρίτος διεκδικητής εκπροσωπεί την Ιατρική σχολή και το σύνολο των πανεπιστημιακών μιλούν για την υψηλή επιστημονική γνώση  και του και το κύρος του κ. Χρούσο που διετέλεσε και ακαδημαικός στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των διδασκόντων προέρχεται από την Ιατρική σχολή , οπότε κάποιοι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για αριθμητική υπεροχή  της σχολής.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η εκλογική «μάχη» έχει τρεις  διεκδικητές τον Βασίλη Μάγκλαρη, από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, ο οποίος πήρε τις περισσότερες ψήφους από το Συμβούλιο, τον Γιάννη Γκόλια, κοσμήτορα της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ο οποίος εμφανίζεται δυναμικός με έντονη παρουσία στα τεκταινόμενα του Ιδρύματος και ο Δημήτρης Τσαμάκης. κοσμήτορας της σχολής Ηλεκτρολόγων,  στα συν του οποίου είναι οι διοικητικές γνώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης