Απίστευτο φιάσκο της ΔΕΗ στη Σαντορίνη: Δύο γενικά μπλακ-άουτ σε 72 ώρες

Απίστευτο φιάσκο της ΔΕΗ στη Σαντορίνη: Δύο γενικά μπλακ-άουτ σε 72 ώρες

- Προκλητικά απούσα η διοίκηση της ΔΕΗ για τέταρτη μέρα
- Χωρίς ρεύμα ο «Νο 1» τουριστικός προορισμός της χώρας και η διοίκηση είναι στη θέση της
- Εσπευσμένα στην Σαντορίνη οι υπουργοί Εσωτερικών και Τουρισμού, αν και δεν είναι οι χειριστές του προβλήματος


Το Ισραήλ πρέπει "οπωσδήποτε να τιμωρηθεί"
Απίστευτο φιάσκο της ΔΕΗ στη Σαντορίνη: Δύο γενικά μπλακ-άουτ σε 72 ώρες
Απίστευτο φιάσκο της ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη καθώς μέσα σε 72 ώρες σημειώθηκαν δύο γενικά μπλακ-άουτ  εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου και με τα διεθνή ΜΜΕ να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τη χώρα μας μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής στο Μονολίθι.

Το τελευταίο μπλακ-άουτ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν τις 9, λόγω βλάβης σε πυκνωτή στο εργοστάσιο που είχε σημειωθεί η έκρηξη την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε δυνατή η ηλεκτροδότηση στο 50% του νησιού.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, βέβαια, παραμένει το βασικό πρόβλημα ηλεκτροδότησης καθώς ακόμα και σήμερα, Παρασκευή, τέταρτη ημέρα μετά την πυρκαγιά, η ισχύς του ρεύματος δεν έχει επανέλθει στο 100%.

Όπως δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης, έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προσθέτοντας ότι στις 10 το πρωί αναμένεται να προστεθούν άλλα 3 MW ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 32-33 MW.

Μετά από τέσσερις ημέρες ανυπαρξίας η διοίκηση της ΔΕΗ αλλάζει στάση και τονίζει ότι στόχος της είναι η αποκατάσταση του προβλήματος μέσα στην ημέρα. Μάλιστα ανακοίνωσαν και συγκεκριμένο πρόγραμμα διακοπών στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της κατανάλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία γεννήτριες ισχύος 8,5 μεγαβάτ, με τις οποίες θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών, από το απόγευμα και σταδιακά μέχρι τις βραδινές ώρες, θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά γεννήτριες ισχύος 2, 2.5 και 3 MW, με αποτέλεσμα το παραγωγικό δυναμικό να φθάσει στα 33,5 μεγαβάτ. Το μέγεθος αυτό καλύπτει τις ανάγκες δεδομένου ότι η αιχμή της ζήτησης εκτιμάται στα 31 μεγαβάτ. Αύριο αναμένεται να φθάσουν επιπλέον γεννήτριες ισχύος 6 μεγαβάτ από τη Ρόδο οι οποίες θα εγκατασταθούν επίσης στον σταθμό παραγωγής της Σαντορίνης για εφεδρική ισχύ.

Το πρόγραμμα περικοπών που ανακοίνωσε για σήμερα ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) από αυτή την ώρα έχει ως εξής:

15.00- 17.00: Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι, Εμπορείο, Όρμος Αθηνιού, Αγ. Παρασκευή, Καμάρι.

17.00-19.00: Οία, Θηρασιά, Φηρά 19.00-21.00: Βουρβούλος, Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι, Επισκοπή Γωνιάς, Έξω Γωνιά, Περίσσα.

21.00-23.00: Μεγαλοχώρι, Ακρωτήρι, Εμπορείο, Όρμος Αθηνιού, Καρτεράδος, Μεσσαριά, Πύργος, Ραντάρ.

23.00-01.00:Οία, Θηρασιά, Αγ. Παρασκευή, Καμάρι. Ο ΔΕΔΔΗΕ επαναλαμβάνει ότι δίνεται προτεραιότητα σε κοινωφελούς χαρακτήρα υποδομές και δραστηριότητες (κέντρο υγείας, αφαλάτωση, βιολογικοί καθαρισμοί κλπ) καθώς και ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως ενδεικτικό και ανάλογα με τη βελτίωση των συνθηκών και τις προσθήκες νέων μονάδων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαμορφώνονται αντιστοίχως και οι χρόνοι των διακοπών.





Υπουργό και εισαγγελέα ζητά ο δήμαρχος Σαντορίνης

Στο μεταξύ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Ζώρζος ζήτησε να μεταβεί στη Σαντορίνη υπουργός, ώστε να συντονίσει την κατάσταση, αλλά και να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας για το θέμα. 

Ο ίδιος πάντως σύμφωνα με το neasantorinis.gr πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατά της ΔΕΗ για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρεις ημέρες στο νησί. 

Αιτία για τη μηνυτήρια αναφορά αποτελεί η «ανατροπή» του «χρονοδιαγράμματος» που είχε δοθεί από τη ΔΕΗ στο Δήμο, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του νησιού. 

Νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, ο δήμαρχος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διοικητή της ΔΕΗ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί ο ίδιος στο νησί. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζώρζος εξέφρασε στον κ. Ζερβό την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα για την επαναηλεκτροδότηση του νησιού και του μετέφερε την αγανάκτηση κατοίκων επαγγελματιών και επισκεπτών. 

Όπως έγινε γνωστό στο νησί των Κυκλάδων μεταβαίνει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη προκειμένου να προεδρεύσει σύσκεψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.



Τρία 24ωρα χωρίς ρεύμα

Λαϊκή απαίτηση, πλέον, αποτελεί το να «πέσουν κεφάλια» στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία παραμένει αδρανής μπροστά στο φιάσκο της Σαντορίνης, την ώρα που ετοιμάζει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, από την αρχή ήδη του ερχόμενου φθινοπώρου. 

Τρεις μέρες έχουν περάσει από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Μονολίθι. Τρεις μέρες έχουν περάσει με τα διεθνή μέσα να «πυροβολούν» την Ελλάδα για την εικόνα που παρουσιάζει ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Τρεις ημέρες καταστηματάρχες και έμποροι βλέπουν να γκρεμίζεται ό,τι πέτυχαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Τρεις μέρες και ακόμα το ρεύμα δεν έχει επιστρέψει πλήρως. 

Και όμως ακόμα τα πάντα στη ΔΕΗ βρίσκονται στη θέση τους παρά τις πληροφορίες ότι στην κυβέρνηση υπάρχει οργή για την εικόνα που παρουσιάζεται εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Στην ερώτηση, μάλιστα, γιατί δεν είχαν προβλεφθεί εφεδρείες σε ένα από τα νησιά που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, η ΔΕΗ απαντά ότι πρόκειται για ατυχία καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, όσα MW και να είχαμε στο νησί, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε θα είχαμε πάλι πρόβλημα. 

Στα 27 MW η συνολική ισχύς

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης η εγκατάσταση πρόσθετων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος περίπου 5 μεγαβάτ στη Σαντορίνη, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική διαθέσιμη ισχύ του σταθμού παραγωγής στα 27 MW.

Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της σύνδεσης και των υπολοίπων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που έφθασαν την Τετάρτη στο νησί με αρματαγωγό, ισχύος άλλων 4 μεγαβάτ, ενώ κατέπλευσε από τη Ρόδο στο λιμάνι της Θήρας, το εμπορικό πλοίο «Μελίνα 2» με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 5MW, τα οποία μεταφέρονται στο σταθμό παραγωγής.

Με το δυναμικό αυτό καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του νησιού που ξεπερνούν στην αιχμή τα 30 μεγαβάτ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης