Ευθύμιος Λέκκας: Ανησυχητικός ο σεισμός των 5,1R στην Τουρκία - «Όσο το ρήγμα της Ανατολίας δεν ενεργοποιείται, θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό»

Ευθύμιος Λέκκας: Ανησυχητικός ο σεισμός των 5,1R στην Τουρκία - «Όσο το ρήγμα της Ανατολίας δεν ενεργοποιείται, θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό»

Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

seismos-tourkia-epikentro
Ανησυχητικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Τουρκία.

«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει κατστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει» είπε στο MEGA ο κ. Λέκκας.

Αν και ο σεισμός στην Τουρκία δεν ήταν μεγάλος κατά τον καθηγητή Γεωλογίας, «είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxg434cqt6v5)
Κλείσιμο


Ειδικά για το ρήγμα της Ανατολίας για το οποίο υπήρχε η εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, ο Ευθύμιος Λέκκας σηείωσε ότι «όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν».

Κατά τον ίδιο «υπάρχει κίνδυνος και για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε ο κ. Λέκκας.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ντιμπέιτ» Νέας Αριστεράς-ΣΥΡΙΖΑ με ενδιάμεσο τον Τσίπρα: Η πρεμιέρα στο Σεράφειο και οι Ευρωεκλογές

Νέο έκτακτο δελτίο για τον καιρό: Από το βράδυ οι καταιγίδες - Θα χτυπήσουν και στην Αττική

Δεσμεύουν τα ακίνητα της χήρας Τράγκα, της αφήνουν τη σύνταξη χηρείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης