«Mega Deal» στον τουρισμό - 72 ξενοδοχεία «κερδίζουν» μια δεύτερη ευκαιρία

«Mega Deal» στον τουρισμό - 72 ξενοδοχεία «κερδίζουν» μια δεύτερη ευκαιρία

Η κοινοπραξία που συγκροτούν το επενδυτικό ταμείο SMERC του Νίκου Καραμούζη, ισραηλινά κεφάλαια και το family office του Θανάση Λασκαρίδη αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στο project «Tethys» της Intrum

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mega_deal_tourismos_xr
Ενα σημαντικό deal βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία και επιβεβαιώνει στην πράξη το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, το οποίο παραμένει υψηλό, πολύ περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία που ο ελληνικός τουρισμός ξεπερνά για μία ακόμη φορά σε νούμερα τις αρχικές προσδοκίες - και μάλιστα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς.

Ο λόγος για το project «Tethys» της Intrum, της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων (servicer), για το οποίο αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία που συγκροτούν το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) του κ. Νίκου Καραμούζη, ισραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με τη συνεχώς επεκτεινόμενη στην ελληνική αγορά αλυσίδα Brown Hotels και το family office του κ. Θανάση Λασκαρίδη, από τα πλέον ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα και -όπως λέγεται στην αγορά- μπορεί να αποτελέσει στον ορίζοντα των επομένων ετών μια δεύτερη ευκαιρία για μονάδες ανά την Ελλάδα που θα αναβαθμιστούν με προοπτική κάποιες από αυτές να ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα ενός brand ή να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στους νέους ενεχυριούχους, να ξεκαθαρίσουν και να συνεχίσουν ομαλά την ανάπτυξη και τη λειτουργία τους.
pamada
Ramada Plaza Thraki Στο χαρτοφυλάκιο του «Τethys» ανήκει και το «Ramada Plaza Thraki», 5 αστέρων, με πρόσβαση στην παραλία, συνεδριακό κέντρο και εγκαταστάσεις spa

Tο «Αρχοντικό Χατζηγάκη» στο Περτούλι, το 5άστερο «Valis Resοrt» κοντά στον Βόλο, το «Ramada Plaza Thraki» στην Αλεξανδρούπολη, το «Kassandra Mare» στη Χαλκιδική είναι μερικά μόνο από τα ξενοδοχεία που περιλαμβάνονται στο «Tethys», λειτουργώντας ως ενέχυρα δανείων και μάλιστα κάποια από αυτά έχουν βγει στο σφυρί στο πιο μακρινό ή ακόμη και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Συνολικά, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το πρώτο που βγήκε προς πώληση με κλαδικά χαρακτηριστικά -ένα ακόμη δείγμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον τουριστικό κλάδο-, περιλαμβάνει 72 ξενοδοχεία, κυρίως μεσαίας δυναμικότητας, 69 εταιρειών που συνδέονται με κόκκινα δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 260 εκατ. ευρώ. Aπό το σύνολο των μονάδων του χαρτοφυλακίου τα 4 στα 10 είναι παραθαλάσσια, έχοντας βασιστεί όλα αυτά τα χρόνια στο βασικό τουριστικό προϊόν της χώρας «ήλιος - θάλασσα», ενώ κάποια άλλα, πολύ λιγότερα (κάτω από 10%), είναι εντός αστικού ιστού.

Ως προς τα επιμέρους χαρακτηριστικά, το πακέτο περιλαμβάνει κυρίως 4άστερες και 5άστερες ξενοδοχειακές μονάδες συνολικά 4.000 κλινών που λειτουργούν σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, αλλά και στον ορεινό όγκο της χώρας. Μάλιστα, την υψηλότερη αξία εξασφαλίσεων έχουν οι μονάδες της βόρειας Ελλάδας (74,7 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν αυτές στα νησιά του Αιγαίου (57,6 εκατ. ευρώ) και της Κρήτης (45,2 εκατ. ευρώ), δύο γεωγραφικές περιοχές πρώτης γραμμής όσον αφορά τις αφίξεις, με μεγάλη όμως προσφορά εποχικών μονάδων. Οι εν λόγω μονάδες διαθέτουν χαρακτηριστικά -ποιοτικά όσον αφορά την κατηγοριοποίησή τους σε 4 και 5 αστέρων, αλλά και γεωγραφικά- τα οποία με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και παρεμβάσεις μπορεί να είναι σε πρώτη ζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και από tour operators του εξωτερικού.
valis
Valis Resort Το «Valis Resort» στον Βόλο, από τα 5άστερα παραθαλάσσια ξενοδοχεία του «Τethys», θεωρείται, λόγω θέσης ανάμεσα στις παραλίες του Παγασητικού και τα παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, από τα πλέον προνομιούχα για οικογένειες, ενώ διαθέτει και συνεδριακές εγκαταστάσεις

Για το «Tethys» ενδιαφέρον είχαν επιδείξει μεγάλα ονόματα της αγοράς, πολλοί από τους οποίους δεν ανήκουν στον στενό κύκλο των παραδοσιακών αγοραστών κόκκινων δανείων, γεγονός που συνδέεται και με το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τουρισμό, όπως είναι εύλογο, το οποίο όμως, αν και είναι απτό τόσο από υποψηφίους στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, δεν μεταφράζεται σε συναλλαγές με τους ιδιοκτήτες λόγω... τιμής.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές στο «ΘΕΜΑ», από τον χώρο των μεγάλων πιστοποιημένων συμβούλων ακινήτων, αν η επίσημη υπογεγραμμένη εκτίμηση για ένα ξενοδοχείο είναι στα 40 εκατ. ευρώ, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να ζητεί ακόμη και 70 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό τελικά λείπουν από την αγορά και οι απευθείας συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις μονάδες ανά την Ελλάδα εξακολουθούν να κουβαλούν ουκ ολίγα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Τώρα στην περίπτωση του project «Τethys» της Intrum, η επιλογή της κοινοπραξίας SMERC, Λασκαρίδη και των Ισραηλινών έγινε κατόπιν εξέτασης πέντε δεσμευτικών προτάσεων, ενώ η αξιολόγησή τους πραγματοποιήθηκε με βάση το προσφερόμενο τίμημα αλλά και το επιχειρηματικό πλάνο για την αναχρηματοδότηση και την αναβάθμισή τους, δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι, καταρχήν, η ανάπτυξη και επανατοποθέτηση των εν λόγω μονάδων στην αγορά και όχι η εκποίησή τους.
kassandra
Kassandra Mare Hotel Στη Χαλκιδική το «Kassandra Mare Hotel», σε απόσταση 60 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μακεδονία», πάνω στη θάλασσα, είναι ακόμη μία περίπτωση από το χαρτοφυλάκιο του «Τethys»
Κλείσιμο

Τα ξενοδοχεία

Από το εν λόγω project ποσοστό 40,3% της εκτιμώμενης αξίας των εξασφαλίσεων προέρχεται από παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες, 8% από αστικά ξενοδοχεία, 3,6% από ορεινές ξενοδοχειακές μονάδες και 31,3% από μη παραθαλάσσιες. Σχεδόν οι μισές μονάδες είναι σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες, εξ ου και ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του προτιμητέου επενδυτή ήταν ακριβώς το πλάνο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ενδεικτικά μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο είναι το 5άστερο «Αρχοντικό Χατζηγάκη» στο Περτούλι, από τους πλέον ξεχωριστούς, πολυτελείς παραδοσιακούς ξενώνες σε όλη την Ελλάδα, της οικογένειας Χατζηγάκη. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων με συνολική δυναμικότητα 36 δωματίων και 79 κλινών. Θεωρείται από τα πιο γνωστά ορεινά καταλύματα και είναι από τις μονάδες με συσσωρευμένες ζημίες προ πανδημίας. Πρόσφατα είχε βγει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,59 εκατ. ευρώ.

Μία ακόμη γνωστή περίπτωση είναι αυτή του 5άστερου «Ramada Plaza Thraki». Η μονάδα έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και βρίσκεται στο δυτικό όριο της Αλεξανδρούπολης, 4 χλμ. από το κέντρο, το Διεθνές Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ., ενώ το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης είναι 4 χλμ. μακριά. Το ξενοδοχείο είχε ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα της Wyndham με στόχο να αναπτύξει περαιτέρω το κομμάτι των συνεδρίων και «να είναι σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια και ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών σε μία από τις ομορφότερες και πιο ανεξερεύνητες περιοχές της χώρας».

Το «Valis Resort» στον Βόλο, από τα 5άστερα παραθαλάσσια ξενοδοχεία του «Τethys», θεωρείται, λόγω θέσης ανάμεσα στις παραλίες του Παγασητικού και τα παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, από τα πλέον προνομιούχα για οικογένειες, ενώ διαθέτει και συνεδριακές εγκαταστάσεις. Η παραλία του έχει γαλάζια σημαία, ωστόσο το ξενοδοχείο προσφέρει σειρά δραστηριοτήτων για όλο τον χρόνο, εξυπηρετώντας και τους λάτρεις του σκι στο χιονοδρομικό των Χανίων σε απόσταση 18 χλμ., πέραν των λοιπών δραστηριοτήτων σε σχέση με τον αγροτουρισμό (επίσκεψη και συμμετοχή στον τρύγο, σε τοπικά οινοποιεία κ.ά.).
archontiko-chatzigaki-exterior-1
Αρχοντικό Χατζηγάκη Στο χαρτοφυλάκιο του «Τethys» ανήκει το 5άστερο «Αρχοντικό Χατζηγάκη» στο Περτούλι, από τους πλέον ξεχωριστούς, πολυτελείς παραδοσιακούς ξενώνες σε όλη την Ελλάδα, της οικογένειας Χατζηγάκη. Πρόσφατα είχε βγει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,59 εκατ. ευρώ

Στη Χαλκιδική, στην πευκόφυτη περιοχή της Κασσάνδρας, το «Kassandra Mare Hotel», σε απόσταση 60 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Μακεδονία», επίσης πάνω στη θάλασσα, είναι μία ακόμη περίπτωση από το χαρτοφυλάκιο του «Τethys» που εντάσσεται στις πιο οικογενειακές μονάδες, εξυπηρετώντας οδικό τουρισμό αλλά και επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς. Αντίστοιχη περίπτωση μεγαλύτερης μονάδας πάνω στη θάλασσα είναι και το «Alexander The Great», 4 αστέρων, το οποίο έχει θέα στην αμμώδη παραλία της Κρυοπηγής, που θεωρείται και το μεγάλο πλεονέκτημα του καταλύματος χάρη στην κορυφαία τοποθεσία του.

Η παραλία διαθέτει επίσης γαλάζια σημαία (ο Νομός Χαλκιδικής αναδείχθηκε φέτος πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος), με το ξενοδοχείο να προσφέρεται επίσης για οικογενειακές διακοπές, δεδομένου ότι διαθέτει και εγκαταστάσεις για παιδιά.

Μία από τις ξεχωριστές περιπτώσεις του χαρτοφυλακίου «Τethys» είναι στα Κουφονήσια, προορισμό στις Μικρές Κυκλάδες που δεν διαθέτει πολλές οργανωμένες ξενοδοχειακές υποδομές. Σε έναν «αυθεντικό» προορισμό, λοιπόν, το Ανω Κουφονήσι, το «Κoufonisia Hotel», 4 αστέρων, είναι από τις ελάχιστες οργανωμένες μονάδες στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, διαθέτοντας 55 δωμάτια, χτισμένα αμφιθεατρικά με θέα σε κήπο, πισίνα και θάλασσα.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 33.590 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και 129 θάνατοι την προηγούμενη εβδομάδα

Το Κίεβο ζητά από τη Δύση όπλα για να «απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη»

«Ο Φιλιππίδης μου είπε να πάρω μια κοπέλα και να της πω να μη μιλήσει», κατέθεσε ο Μπιμπίλας
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης