ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Revenge porn: Οι ιστορίες που μας σόκαραν

Revenge porn: Οι ιστορίες που μας σόκαραν

Από τη φοιτήτρια που αυτοκτόνησε στη Θεσσαλονίκη και τα παθήματα του τράπερ από την αφέντρα του σεξ ως τα ροζ βίντεο με παραλήπτες συναδέλφους και απατημένους συζύγους, τους εκβιασμούς σε παίκτες ριάλιτι και τον εφιάλτη των 15χρονων που είδαν τις προσωπικές τους στιγμές να γίνονται βορά στα αδηφάγα μάτια των πορνοσάιτ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
revenge-efimerida-arthro
Κάθε μήνα που περνάει το φαινόμενο των sex tapes που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο πολλαπλασιάζεται. Τα θύματα πληθαίνουν, οι καταγγελίες χιλιάδες και οι συνέπειες μακροχρόνιες και σκληρές.

Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα έτη 2020 και 2021 έχουμε κατά μέσον όρο δύο καταγγελίες καθημερινά για «μη συναινετική πορνογραφία» ή «εκδικητική πορνογραφία» ή «σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό» μέσω Διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων - την ώρα που το 2019 οι καταγγελίες όλο τον χρόνο δεν ξεπέρασαν τις 275. Σχεδόν τριπλασιασμός δηλαδή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ισως, λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, να έβαλε το χέρι του και ο κορωνοϊός, καθώς ο περιορισμός των επαφών έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ανθρώπων στους υπολογιστές και τα smartphones μετατρέποντας την πραγματική ζωή σε εικονική.

Το θέμα έχει φουντώσει μετά την ιστορία με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο της σατιρικής εκπομπής «Ραδιο Αρβύλα» και τις πολλές καταγγελίες από αναγνωρίσιμα θύματα που είδαν ξαφνικά προσωπικές στιγμές που είχαν αποτυπωθεί σε ερασιτεχνικά βίντεο λίγων δευτερολέπτων να αναρτώνται είτε σε ροζ σελίδες του Διαδικτύου είτε να κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό και να ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παίκτες reality, μοντέλα και «επώνυμοι» από τη μία, μαθητές, φοιτητές και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, από την άλλη, επισκέπτονται ή τηλεφωνούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν το δράμα τους. Οι δικογραφίες που σχηματίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πλέον χιλιάδες, τα αδικήματα σοβαρά και οι δράστες είναι εύκολο να εντοπιστούν, αφού αφήνουν πίσω τους τα ηλεκτρονικά τους ίχνη και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, τις περισσότερες φορές μετανιωμένοι για τις πράξεις τους. «Ο έρωτας, η καψούρα και η δίψα για εκδίκηση τους θολώνει το μυαλό...», λέει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και επισημαίνει: «Εχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν το λάθος μία φορά και συλλαμβάνονται, καθώς το αδίκημα είναι αυτόφωρο, δεν το επαναλαμβάνουν».

Οπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του φαινομένου παίζει το γεγονός ότι όλοι έχουμε πλέον στην κατοχή μας ένα smartphone που διαθέτει κάμερα και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στον κάτοχο να πραγματοποιήσει τη λήψη και άμεσα να την ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να τη διακινήσει μέσω των εφαρμογών WhatsApp, Messenger και Viber στις επαφές του.


Ο τράπερ

Τα νούμερα τρομάζουν. Οι επιπτώσεις στα θύματα σοκάρουν, αφού ο διασυρμός και το στίγμα αναγκάζουν πολλούς να αλλάξουν ζωή, επάγγελμα, ακόμη και πόλη για να σβήσουν την ντροπή. Από τις 1.000 και πλέον υποθέσεις που χειρίστηκε η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους 20 μήνες, οι περισσότερες αφορούν γυναίκες-θύματα. Το ποσοστό είναι συντριπτικό και αγγίζει το 90%. Ωστόσο υπάρχουν και εκδικητές γένους θηλυκού, οι οποίοι μάλιστα δείχνουν και ιδιαίτερο μίσος στην τιμωρία τους. Οπως συνέβη στην περίπτωση του νεαρού τράπερ από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όταν διαπίστωσε ότι το ροζ βίντεο που είχε τραβήξει μία πρώην φίλη του ανέβηκε στο Διαδίκτυο, εξαφανίστηκε για ημέρες απειλώντας πως θα βάλει τέλος στη ζωή του.
f2---121433874_174104937657760_7651722976222901465_o
Κλείσιμο


Σε μια άλλη υπόθεση που χειρίστηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μια γυναίκα που είχε στα χέρια της ένα ροζ βιντεάκι με τον πρώην φίλο της, εξοργισμένη από τον χωρισμό, προχώρησε σε μια ανατριχιαστική κίνηση: έστειλε το υλικό σε όλες τις επαφές του πρώην της στις οποίες περιλαμβάνονταν και άτομα του εργασιακού του χώρου. Με απλά λόγια, στα κινητά των συναδέλφων του έφτασε ένα πρωί ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων που τον έδειχνε σε προσωπικές στιγμές με τη δράστιδα. Το θύμα πήγε στην Αστυνομία, μέσα σε λίγες ημέρες σχηματίστηκε δικογραφία και η γυναίκα που αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια πλήρωσε ακριβά το πάθος της για εκδίκηση.

Παρόμοιο σκηνικό έστησε ένας άνδρας που διατηρούσε σχέσεις με μια δεσμευμένη γυναίκα, για την οποία, όταν τον χώρισε, κατέστρωσε ένα σατανικό σχέδιο εκδίκησης. Το ροζ βίντεο αυτή τη φορά δεν έφτασε μόνο στους συναδέλφους της αλλά και στον σύζυγό της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη δουλειά της, να χωρίσει και να αναγκαστεί να επιστρέψει στη γενέτειρά της.

Αλλοι «επώνυμοι»

Μια κατηγορία θυμάτων που εσχάτως βλέπει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας είναι γυναίκες που παρήλασαν από τα reality shows των καναλιών, απέκτησαν μια εφήμερη δημοσιότητα και είδαν παλιές αμαρτίες να βγαίνουν στη φόρα. Είναι τουλάχιστον τέσσερις οι περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες όπου ενημερώθηκε ή έγινε μήνυση στην Αστυνομία γιατί ροζ βιντεάκια λίγων λεπτών αφότου ανέβηκαν σε κάποια ροζ σελίδα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, στη συνέχεια, μέσω εφαρμογών WhatsApp, Viber και Messenger έκαναν τον γύρο των κινητών. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 10.000 ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.000. Ο κάθε δράστης λοιπόν μπορεί με μια απλή κίνηση να κάνει upload ένα τέτοιο βίντεο σε μία από αυτές τις σελίδες, είτε δωρεάν είτε λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό.

Στις περιπτώσεις παικτών reality που έφτασαν στα αυτιά των αστυνομικών η διαδικασία είναι ίδια. Κάποια στιγμή ή πριν από χρόνια το θύμα, είτε χωρίς να το γνωρίζει είτε εν γνώσει του, συμμετείχε στη λήψη της ερωτικής συνεύρεσης με τον σύντροφό του και ξαφνικά ενημερώθηκε ότι οι προσωπικές του στιγμές ήταν διαθέσιμες στην τεράστια «κλειδαρότρυπα» του Διαδικτύου. Η μία κοπέλα κατέθεσε μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, το βίντεο στο οποίο φαίνεται να συνευρίσκεται με δύο άτομα κατέβηκε, όμως μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί έτσι ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο δράστης ή οι δράστες που ανέβασαν το επίμαχο βίντεο. Στις άλλες περιπτώσεις, η Αστυνομία ενημερώθηκε από τους παραγωγούς των τηλεοπτικών σταθμών για το απαγορευμένο υλικό, καθώς υπήρχαν ρήτρες και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοχοι ενός ροζ βίντεο, που δεν θέλουν μόνο να εκδικηθούν αλλά να αποκομίσουν και κέρδη απειλούν τα θύματά τους ότι αν δεν ενδώσουν στις απαιτήσεις τους, θα στείλουν το υλικό στις επαφές τους για να τους κάνουν ρεζίλι.

f3---224655550_606664176963083_7042321212879849634_n


Και παιδιά

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ιστορίας με τα ροζ βίντεο και τις φωτογραφίες είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, το 17% των θυμάτων είναι ανήλικα και μάλιστα κάτω των 15 ετών. Πριν από λίγους μήνες η Αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις μαθητών με την κατηγορία της «πορνογραφίας ανηλίκων - κατοχής πορνογραφικού υλικού». Και αυτό γιατί ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την ηλικία των δραστών. Είτε ο κάτοχος είναι ενήλικος είτε ανήλικος, η κατηγορία είναι μία.

Ενα ερωτικό βίντεο που είχε τραβήξει ο 20χρονος πρώην σύντροφός της και ανέβασε στα social media διαπομπεύοντας το ανήλικο κορίτσι ήταν αυτό που διέλυσε ψυχολογικά μια 15χρονη μαθήτρια από τα Τρίκαλα, η οποία για εβδομάδες βίωνε έναν εφιάλτη ενώ έφθασε σε σημείο να θέλει να δώσει τέλος στη ζωή της για να «ξεπλύνει» την ντροπή που ένιωθε. Η μητέρα της ανήλικης στα τέλη Οκτωβρίου προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία, όμως, αρχικά η διαδικασία δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθώς το θύμα και η οικογένειά του δεν είχαν το βίντεο στην κατοχή τους. Οσο περνούσαν οι ημέρες και το υλικό συνέχιζε να κυκλοφορεί, η μητέρα της μαθήτριας κατάφερε να το βρει και να το προσκομίσει στο αστυνομικό τμήμα ως πειστήριο. Προτού μάλιστα ακολουθήσει τη νομική οδό, προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει τον 20χρονο να αποσύρει το βίντεο, όμως ο δράστης, αντί να ζητήσει συγγνώμη και να κατεβάσει το προσβλητικό υλικό, καταφέρθηκε απαξιωτικά και με ύβρεις εναντίον του παιδιού της.

Ειδήσεις σήμερα:

Αναζητούν ασυνείδητο οδηγό που παρέσυρε πεζό στην Χαλκίδα

Δείτε το αισθησιακό lap dance που χάρισε Νεοϋορκέζα αστυνομικός στον υπαρχηγό της και... τον έκαψε!

Επιστρέφουν παράνομοι μετανάστες στο Μπαγκλαντές για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, λέει ο Μηταράκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης