Σκουριές: ένα πλήρως ηλεκτρικό μεταλλείο

Skouries_header

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης 2021-2024 που μόλις ανακοινώθηκε από την Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έναρξη της εμπορικής παραγωγής του μεταλλείου των Σκουριών

Μια από τις μεγαλύτερες και άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να αναδείξει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, ξεκινάει την υλοποίηση ενός ακόμα μέρους της.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατα κυρωμένη Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Κυβέρνησης συνεχίζει να εφαρμόζεται με την ανακοίνωση του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021-2024. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται η έναρξη των προπαρασκευαστικών κατασκευαστικών εργασιών στις εγκαταστάσεις των Σκουριών αλλά και η ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού.
Εργο_Σκουριων

Επενδύοντας στην υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα
Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα με επένδυση 3 εκατ. ευρώ για τη κατασκευή 3 κτιρίων που θα στεγάσουν τον εξοπλισμό του εργοστασίου κατεργασίας.

«Στρατηγικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ώστε η ανάπτυξη και η λειτουργία των δραστηριοτήτων μας να γίνει με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο» δηλώνει ο Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Eldorado Gold, επισημαίνοντας ότι «Μέσα από τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη και τα ορόσημα που δεσμευόμαστε να επιτύχουμε, στοχεύουμε να καταστήσουμε τα εν λειτουργία μεταλλεία μας κερδοφόρα και να διασφαλίσουμε το έγκαιρο άνοιγμα των Σκουριών, ενός μεταλλείου παγκόσμιας κλάσης, που μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα καθιερώσει την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων χωρών παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη. Σήμερα, κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το ξεκλείδωμα των σπουδαίων δυνατοτήτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ώστε να προσφέρουν αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Εργοστασιο_Σκουριων
Κορυφαίες τεχνολογίες και απομακρυσμένη εξόρυξη
Το μεταλλείο των Σκουριών, θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης). Ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί στο Στρατώνι, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές.
Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός - καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα - θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών.

Επιπλέον, πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης και της παραγωγικότητας στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, καθώς και την αύξηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής του, από 400ktn/έτος σε 650ktn/έτος. Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του Μεταλλείου της Ολυμπιάδας θα πραγματοποιηθεί με την εγκατάσταση συστήματος 4G στα μεταλλεία και εξελιγμένων εφαρμογών που θα βελτιώσουν τη διαχείριση νερού και ενέργειας στα υπόγεια.
Νέο Επενδυτικό Σχέδιο
Πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο
Οι Σκουριές είναι ένα κοίτασμα χρυσού και χαλκού παγκόσμιου βεληνεκούς με μεγάλες προοπτικές. Μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών η Ελληνικός Χρυσός θα μεταμορφωθεί συνολικά και θα δημιουργηθούν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η επένδυση σε προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών καθώς και η ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την τοπική απασχόληση και την τοπική ανάπτυξη ήδη από τις αρχές του 2022. Στο Μεταλλείο των Σκουριών θα επενδυθούν συνολικά €1,2 δις για την κατασκευή και την λειτουργία του και θα δημιουργηθούν 1300 θέσεις εργασίας. Οι κατασκευαστικές εργασίες συνολικά θα δημιουργήσουν 900 θέσεις εργασίας στις κατασκευές.
Εργοστασιο_Εμπλουτισμου_Ολυμπιαδας
Χρηματοδότηση για συνεχή ανάπτυξη
H Εldorado Gold συνεχίζει να διερευνά εναλλακτικές για τη χρηματοδότηση της επένδυσης για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με την ολοκλήρωση της οποίας θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση.

Οι προπαρασκευαστικές κατασκευές θα προχωρήσουν με ίδια κεφάλαια της Eldorado Gold ενώ παράλληλα εξελίσσονται οι διαδικασίες για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στο έργο. Τράπεζες και επενδυτές σε Αμερική και Ευρώπη έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ενώ η Eldorado Gold έχει ολοκληρώσει με επιτυχία ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρω για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και για την ενίσχυση της ρευστότητας.

H Eldorado Gold παραμένει δεσμευμένη στην πλήρη ανάπτυξη του έργου και γι αυτό αναζητά στρατηγικό συνεργάτη που θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα με την Eldorado να διατηρεί το management.
Σκουριες_2021
Τα πολλαπλά οφέλη του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη
Ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης προβλέπει σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τον λειτουργικό μετασχηματισμό καθώς και την επιτυχή υλοποίηση των κρίσιμων ορόσημων για το άνοιγμα του μεταλλείου στις Σκουριές. Κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, 70 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε Κοινωνικές Επενδύσεις για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εμβληματικών αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.

Η αποτελεσματική υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη θα οδηγήσει στην δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Το πλάνο θα οδηγήσει επίσης στην καταβολή αυξημένων μεταλλευτικών τελών, φόρων και κοινωνικών εισφορών στο ελληνικό δημόσιο, ύψους 2 δις ευρώ, καθώς και σε αυξημένα έσοδα για τους τοπικούς προμηθευτές.

Ο επιτυχής εξορθολογισμός των υφιστάμενων λειτουργιών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις Σκουριές και την έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί εντός του 2021, θα ξεκλειδώσουν την αξία του συνόλου των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός και θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, προς όφελος όλων των κοινωνικών μας εταίρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης