Κορωνοϊός: Σταθερά ανοδική η πορεία των διασωληνωμένων - Αυξήθηκαν κατά 54% τα ενεργά κρούσματα μέσα σε 4 μέρες

Κορωνοϊός: Σταθερά ανοδική η πορεία των διασωληνωμένων - Αυξήθηκαν κατά 54% τα ενεργά κρούσματα μέσα σε 4 μέρες

Στόχος των ειδικών να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων - Δείτε ποιες περιοχές είναι «στο κόκκινο» μαζί με την Αττική

meth_william_main
Με φόντο την επέλαση της "Μήδειας", της κακοκαιρίας που επηρέασε κυρίως την Αττική, συνεχίζεται η κρίσιμη, για το αποτύπωμα της επιδημίας του κορωνοϊού, εβδομάδα.

Ο στόχος που ελπίζεται να έχει επιτευχθεί στο τέλος της είναι να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ένδειξη ότι ελέγχεται μέσω των περιοριστικών μέτρων η διασπορά του κορωνοϊού. Όσο απομακρύνεται χρονικά αυτός ο στόχος, τόσο πλησιάζει το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown και τον Μάρτιο.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα αρχίσουν να αυξάνονται οι ασθενείς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δοκιμάζοντας τα όρια του ΕΣΥ, όπως θα αυξηθούν και τα θύματα της επιδημίας.

Πάντως η πρώτη ένδειξη που δίδει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα δεν είναι θετική. Την περασμένη Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία οι επιστήμονες ανέφεραν πως τα ενεργά κρούσματα ήταν περίπου 10.000 και χθες ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στις 15.400. Μέσα σε τέσσερις ημέρες αυξήθηκαν τα άτομα με ενεργή λοίμωξη κατά 54%.

Το χθεσινό 24ωρο καταγράφηκαν ανατροπές στο πρόγραμμα εμβολιασμού στο λεκανοπέδιο λόγω της "Μήδειας", σε αντίθεση με την επιδημιολογική εικόνα που παρέμεινε σταθερή και επιβαρυμένη.

Για μια ακόμη ημέρα η Αττική συγκέντρωσε πάνω από 500 κρούσματα, σταθερά τα μισά από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων - χθες καταγράφηκαν 538 κρούσματα.

Οι αναβολές και ο προγραμματισμός των εμβολιασμών

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί (το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως θα επαναπρογραμματιστούν τα ραντεβού) και δρομολογήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση χορήγησης των δόσεων των εμβολίων που δεν έγιναν στους πολίτες, σε εργαζόμενους και κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, και άλλων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Επίσης, η διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δρομοκαίτειο προκειμένου να μη χαθούν δόσεις εμβολίου που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε πολίτες, χορήγησε χθες τα εμβόλια σε ασθενείς που διαμένουν σε ξενώνες, οι οποίοι παράλληλα έχουν διαγνωστεί με χρόνια προβλήματα και άρα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έναντι της λοίμωξης Covid – 19.

Επίςης, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων της Αττικής την ερχόμενη Κυριακή ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των τελευταίων 24ωρων.

Σήμερα οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται μετά τις 12 το μεσημέρι κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας - τα ραντεβού των πρωινών ωρών, που δεν θα πραγματοποιηθούν, θα κλειστούν εκ νέου.

Η διασπορά στην επικράτεια και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ

Συνολικά, χθες, Τρίτη, με περίπου 40.000 τεστ που διενεργήθηκαν, επιβεβαιώθηκαν 1.121 κρούσματα. Εκτός από την Αττική, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη (144) και στη Χαλκιδική (48). Έντονο αποτύπωμα συνεχίζει να αφήνει ο κορωνοιός στην Εύβοια που, παρά το lockdown, "έδωσε" άλλα 20 κρούσματα, όπως και στην Αχαΐα (70 κρούσματα). Δυναμική δείχνει η επιδημία και στις άλλες περιοχές της Πελοπονήσου, όπως Ηλεία (25 κρούσματα), Αρκαδία (11), Κορινθία (20), Αργολίδα (24), ενώ επιβαρυμένη, είναι και η Αιτωλοακαρνανία (12 κρούσματα).

Στον επιδημιολογικό χάρτη μπήκαν το Ρέθυμνο (11 κρούσματα) και το Ηράκλειο (25), τα Ιωάννινα (12), η Λάρισα (17) και η Μαγνησία (14 κρούσματα).

Στα νοσοκομεία καταγράφεται σταθερή ροή ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Χθες έγιναν 211 εισαγωγές ασθενών με τις 109 (51%) από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Συνολικά χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.208 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.612 σε απλές κλινικές και οι 596 σε Μονάδες. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid 907 ασθενείς και άλλοι 200 σε Μονάδες.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 309, την στιγμή που μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου, ήταν 277.

Στη βόρεια Ελλάδα η "μάχη" μέσα στο ΕΣΥ συνεχίζεται αλλά με μειωμένη ένταση. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 433 ασθενεις και άλλοι 370 στα άλλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αττική - Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Ανησυχία από την άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων - 70% αύξηση στο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Βραχυκύκλωμα και φωτιά σε μετασχηματιστή ρεύματος στην Κάτω Κηφισιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης