Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλίες για τους άστεγους της πόλης εν μέσω καραντίνας

Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλίες για τους άστεγους της πόλης εν μέσω καραντίνας

Η ομάδα Streetwork έχει εντοπίσει την περίοδο αυτή 106 ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες αστεγίας -  Η πλειοψηφία τους εντάσσεται στην ηλικιακή ομάδα 51- 65 ετών

astegoithessalonikis
Άντρες, άνω των 50 ετών, ελληνικής καταγωγής αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν άστεγοι στη Θεσσαλονίκη κι έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους τρεις μήνες από την Ομάδα Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Συνολικά, η ομάδα Streetwork έχει εντοπίσει την περίοδο αυτή 106 ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες αστεγίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άντρες (87) και ελληνικής καταγωγής οι 90. Η πλειοψηφία τους εντάσσεται στην ηλικιακή ομάδα 51- 65 ετών (51), ενώ η δεύτερη σε αριθμό ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 36 - 50 ετών (30). Στα βασικά είδη που έχουν ανάγκη την περίοδο αυτή οι άστεγοι προστίθενται και οι μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό ενώ διάχυτος είναι ο φόβος τους για το κατά πόσο έχουν πρακτικά δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την τρέχουσα περίοδο με τις ιδιαιτερότητες που έχει λόγω καραντίνας, η ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ εντοπίζει και προσεγγίζει άστεγους στους δρόμους της πόλης, ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του ιού και διανέμει μάσκες και αντισηπτικά. Παράλληλα, δίνει βεβαιώσεις μετακίνησης που αφορούν την εξυπηρέτηση αστέγων από υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ για την αποφυγή προστίμων και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε περίπτωση ασθενείας, καθώς πολλοί δεν έχουν τηλέφωνο. Διανέμει, τέλος, είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και sleeping bag, σε συνεργασία με την Τράπεζα Συλλογής Ειδών Πρώτης Ανάγκης "Συν - Πραξη" της ΑΡΣΙΣ, καθώς και είδη που μπορεί να προκύψουν μετά από δωρεές και ενημερώνει για δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης (Υπνωτήριο Αστέγων, Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας), καθώς και για χώρους έκτακτης διαμονής σε επείγουσες καταστάσεις.

Το πρόγραμμα Streetwork υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών (Ιούνιος 2017 - Αύγουστος 2020) από την ΑΡΣΙΣ και το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «η ΑΡΣΙΣ αποφάσισε να συνεχιστεί η δράση της ομάδας Streetwork, αφού αποτελεί βασικό τρόπο προσέγγισης και υποστήριξης των ατόμων που διαβιούν στο δρόμο και μάλιστα εν μέσω καραντίνας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη 44χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στη Μάνη

Ως το τέλος της εβδομάδας το εξιτήριο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Θερίζει ο ιός στα μοναστήρια

Ερχονται Πρότυπα ΕΠΑΛ και πειραματικά ΙΕΚ νέες ειδικότητες ανά περιοχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης