Νεκροί από κορωνοϊό: Στα 282 τα θύματα - Πέθαναν δύο ηλικιωμένοι από γηροκομεία - Συναγερμός για τις κλειστές δομές

Νεκροί από κορωνοϊό: Στα 282 τα θύματα - Πέθαναν δύο ηλικιωμένοι από γηροκομεία - Συναγερμός για τις κλειστές δομές

Στους 282 οι νεκροί από κορωνοϊό στην χώρα - Κατέληξαν μια 75χρονη από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι και μια 92χρονη από οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο

asvestoxori-arthro
Την ανησυχία που υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα για τις κλειστές δομές και την τυχόν διασπορά του κορωνοϊού σε αυτές επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο η είδηση ότι δύο ηλικιωμένοι απο γηροκομεία έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πρόκειται για μια 75χρονη γυναίκα από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι και μια 92χρονη από οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο.

Η 75χρονη, η οποία είχε υποκείμενα νοσήματα αποτελεί τον 24ο νεκρό από κορωνοϊό στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι όπου ο ιός «εισέβαλε» από εργαζόμενο της δομής που νόσησε από συγγενικό του πρόσωπο που είχε μεταβεί σε συναυλία της Χαλκιδικής.

Η 92χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου αποτελεί τον δεύτερο νεκρό από τον οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο η διασπορά στον οποίο διαπιστώθηκε στις 19 Αυγούστου.

Εξηγώντας γιατί «χτυπήθηκαν» γηροκομεία και δομές ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε το πρωί της Κυριακης στο OPEN:

«Πλέον, επειδή επιστρέφουν οι παραθεριστές, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, αν δεν προσέξουν, διασπείρουν τον ιό και βλέπουμε να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και γι αυτό έχουμε τη διασπορά σε γηροκομεία και δομές. Εχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων από 100 έως 300 ημερησίως, δεν έχουμε ευτυχώς αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επήρεια του Δεκαπενταύγουστου δεν ήταν μεγάλη, περάσαμε τον σκόπελο του δύσκολου Αυγούστου και μπαίνουμε στο εξίσου δύσκολο φθινόπωρο» είπε στο ΟΡΕΝ το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας .

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος αποτιμώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία έκανε λόγο για «κρίσιμη κατάσταση», όχι όμως για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρθηκε σε εκείνο το χρονικό διάστημα που προσφέρεται για τη θωράκιση της χώρας, ενόψει του χειμώνα. «Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, για να περιορίσουμε αυτή την διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα» προειδοποίησε σχετικά ο Καθηγητής, προτείνοντας:

· κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων,
· κατάλληλο testing,
· καλή ιχνηλάτηση των επαφών,
· διαφύλαξη των νοσοκομείων από τη διασπορά του ιού,
· σωστή, συνεχή και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο για τα μέτρα προστασίας,
· πολύ στενούς ελέγχους

Πονοκέφαλος η χειμερινή διασπορά

Την ίδια ώρα, ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε πως «χρειάζονται εμβολιασμοί για το χειμώνα. Είναι δύσκολη περίοδος αυτή, είναι η γρίπη, είναι οι υπόλοιπες ιώσεις, θα πρέπει λοιπόν να έχουμε το νου μας», περιγράφοντας δηλαδή το στοίχημα περιορισμού της διασποράς αφενός του κορωνοϊού και αφετέρου των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και η γρίπη.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταναστευτικό: Ομάδες κρούσης «σφραγίζουν» τον Έβρο μετά την αύξηση των ροών - Δείτε βίντεο

Το Athens Capital Hotel στο Σύνταγμα είναι έργο τέχνης!

Φαντάρος στον Έβρο παρουσιάζεται ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης