LIVE

Κορωνοϊός

Μεταναστευτικό-Έβρος: Απροσπέλαστος και hi-tech ο φράχτης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
fraxtis-evros-arthro

Ενώ αυξάνεται η πίεση από την Τουρκία το τελευταίο 15ημερο - Πού θα κατασκευαστούν τα 27 χιλιόμετρα του φράχτη - 400 νέοι συνοριοφύλακες, εκ των οποίων οι 15 είναι μουσουλμάνοι, θα ενισχύσουν τη δύναμη της Frontex

Ενα αδιαπέραστο hi-tech πλέγμα ασφαλείας, στο οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορά μας. Ο Εβρος, με την προσθήκη του νέου φράχτη των 27 χιλιομέτρων, την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων με τα τρία μεγάλα επιχειρησιακά κέντρα και την τοποθέτηση 400 νέων συνοριοφυλάκων, εκ των οποίων 15 είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, μεταμορφώνεται σε απροσπέλαστο σύνορο.

Οι προδιαγραφές και οι δεσμεύσεις βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί προβλέπουν ότι μέσα σε ένα αυστηρά χρονικό πλαίσιο -έως τον Μάρτιο- το project «φράκτης» θα έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, έργα επισκευής του ήδη υπάρχοντος φράκτη, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, που κατασκευάστηκε το 2012, θα κλείσουν και τις τελευταίες τρύπες έτσι ώστε η ασφάλεια να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μόνο το κόστος κατασκευής του νέου φράκτη στον Εβρο, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, αγγίζει τα 63 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο έχει αναλάβει κοινοπραξία των τεσσάρων από τις πέντε κατασκευάστριες εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, ο Στρατός Ξηράς συνεχίζει να κατασκευάζει αποτρεπτικά εμπόδια σε διάφορα σημεία των συνόρων, σε μια προσπάθεια να μπαλωθούν τα σημεία όπου κατά την κρίση του Μεταναστευτικού στις αρχές του χρόνου παρουσιάστηκαν κενά. Βέβαια, στον Εβρο παραμένει η Frontex με 120 άτομα, με την προοπτική στο προσεχές διάστημα να ενισχυθεί σημαντικά.

Αμυντικός χαρακτήρας

Η κρίση του περασμένου χειμώνα, όπου από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου η Ελλάδα απέτρεψε την εισβολή 59.000 παράνομων μεταναστών που προωθούσε η Τουρκία, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ζητήματος που αφορά στην ασφάλεια της περιοχής.

Eτσι, αποφασίστηκε στα 12,5 χιλιόμετρα του ήδη υπάρχοντος φράκτη από τις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα να δημιουργηθεί ένα ακόμη οχυρό που θα σφραγίζει τα σύνορα στα σημεία όπου δεν περνάει ο ποταμός Εβρος. Ο νέος φράκτης, βάσει των εκθέσεων που έφτασαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει μήκος 27χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί ουσιαστικά σε τρία σημεία.

Τα 9 πρώτα χιλιόμετρα θα στηθούν στο λεγόμενο Πέταλο των Φερών, τα περίπου 15 χιλιόμετρα στην περιοχή του Κτήματος Τσιρώζη, ενώ τα υπόλοιπα 2 και κάτι χιλιόμετρα στη Νέα Εγνατία.

«Πρόκειται για ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, ύψους πέντε και βάθους έξι μέτρων, με αντιαναρριχητική, αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράκτη θα λειτουργούν οκτώ αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια. Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράκτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλλει στην άμυνα και την προστασία της χώρας μας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ο φράκτης θα κατασκευαστεί από γαλβανισμένο χάλυβα και στην κορυφή θα προσαρμοστούν προεξοχές για τη στερέωση αγκαθωτής κονσερτίνας.

Φυσικά το έργο, εκτός από την κατασκευή του φράκτη, περιλαμβάνει ένα δίκτυο δρόμων προκειμένου να είναι άμεση η πρόσβαση σε διάφορα σημεία, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο υπάρχων φράκτης με νέα κιγκλιδώματα και επισκευές στα σημεία όπου έχει υποστεί φθορές ή καταστροφή λόγω των επεισοδίων του περασμένου Φεβρουαρίου και της κακοκαιρίας.

Ηλεκτρονική επιτήρηση

Το δεύτερο έργο που θα θωρακίσει τη χώρα είναι αυτό της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα τεράστιο project που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο και θα δίνει καθαρή και ζωντανή εικόνα για τα σύνορά μας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν τρία μεγάλα επιχειρησιακά κέντρα κατά μήκος των συνόρων ενώ, όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το έργο είναι η απάντηση της Ελλάδος σε αντίστοιχη κίνηση της Τουρκίας. Το τρίτο σημείο αφορά την ολοκλήρωση αλλά και εκπαίδευση 400 νέων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι βγήκαν από τη σχολή και ξεκινούν πρακτική εκπαίδευση στο πεδίο του Εβρου. Αξίζει να επισημανθεί ότι με ειδική διάταξη και ειδικούς όρους μπήκαν και 15 μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα από τη Θράκη, με σκοπό να δοθεί η εικόνα της πραγματικής Ελλάδας.

Τα τρία projects οχυρώνουν τη χώρα μας στο κομμάτι του Εβρου και έτσι από τον Μάρτιο τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία θα έχουν πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο «κόκκινο» ο συναγερμός για τις κλειστές δομές - Πέθαναν δύο ηλικιωμένοι από γηροκομεία

Το Athens Capital Hotel στο Σύνταγμα είναι έργο τέχνης!

Φαντάρος στον Έβρο παρουσιάζεται ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Ζαρατούστρας

Όσοι έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν στην ζώνη του Έβρου και κυρίως στα φυλάκια ή στα τάγματα προκαλύψεως, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους περισσότερους "μαχητές του πληκτρολογίου" και των "μετόπισθεν" τι χρειάζεται στον Έβρο. Η γραμμή των συνόρων είναι ευθύνη του Ελλην. Στρατού κι αυτός πρέπει ν' αποφασίσει τι είναι καλύτερο γι' αυτόν και την άμυνα των συνόρων. Τα υπόλοιπα είναι λόγια "νά 'χαμε να λέγαμε". Σ' ένα πόστερ του Β' ΠΠ μια λεζάντα έλεγε : "Loose lips can sink ships", σε ελεύθερη μετάφραση: "τα ανοιχτά στόματα μπορεί να βυθίσουν πλοία" ή αλλιώς, "προσοχή στις πληροφορίες που μπορεί να φτάσουν στον εχθρό"... --- Το θέμα των "μεταναστών/προσφύγων" είναι κυρίως πολιτικό ζήτημα. Η (κάθε) πολιτεία (κυβέρνηση/κράτος) οφείλει να πάρει τέτοια μέτρα, ώστε να διασφαλίσει αφενός μεν την προστασία των μεταναστών/προσφύγων -εφόσον περάσουν τα σύνορά μας- αλλά ταυτόχρονα και να εξασφαλίσει ότι η άφιξή τους δεν θα διαταράξει, δεν θ' απειλήσει την ζωή των πολιτών και δεν θα επιφέρει ανατροπή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα της κοινωνίας και του γηγενούς πληθυσμού. Όσο κι αν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να θέλουμε να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα χρώματος, φυλής, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεων οι αριθμοί εισροών σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σε μια περίοδο εθνικών προκλήσεων σε άμυνα (τουρκική προκλητικότητα), οικονομία (χρέη, ανεργία, ύφεση), δημογραφικών και επιδημιών ("κορωναϊού") μπορεί να είναι -το λιγότερο- καταστροφική .-

Αλέκσης Κατσαπλιάς και ΣΙΑ

Θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω το ψυχοπονιάρικο Τρολ για τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες προφανώς προέρχονται από την μεγάλη του προσωπική εμπειρία ως κομματόσκυλο....

Διαπίστωση

Ο φράχτης είναι ημίμετρο. Μόνο η Τάφρος του Στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη άφησε τους τούρκους με ανοιχτό το στόμα. Τάφρος τώρα σε όλον τον Έβρο και άντε γειά....

Tina

Το πιο εύστοχο σχόλιο Χρήστο!

Ali

Στατιστικά να το δούμε, την Ελλάδα οι χριστιανοί την υποβάθμισαν και την καταχρέωσαν, παρά οι Μουσουλμάνοι.

Megas

Θέλεις να μας πείς ότι ο Ερντι είναι ο πραγματικός σωτήρας της Ελλάδας; X-D

Καλά κάνουμε.

Χώρα μας είναι ο,τι θέλουμε κάνουμε.Οι μουσουλμάνοι κουμάντο στη δικιά τους χώρα.

stavros

Πάλι θα στεναχωρήσουμε τους γερμανούς οπως με την συμφωνία με την Αίγυπτο! Ομως και αυτοί εχουν κάποιο δίκαιο! 7.500 επιχειρήσεις εχουν στήσει στην Τουρκία με γερμανικά κεφάλαια βέβαια.Πρωτίστως λοιπόν το ενδιαφέρων τους είναι για την οικονομία και τα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κλπ. μου ακούγονται κορακίστικα!

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

"'Οχι στον φράκτη του Έβρου" + Μουζάλας: "Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι η "ασπίδα" της Ευρώπης, αλλά μία πύλη εισόδου για μετανάστες"

Πόσοι είναι οι

Λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, μπορεί να μας πει ο κύριος Υπουργός???

🇬🇷

εκ των οποίων οι 15 είναι μουσουλμάνοι, αυτό δεν το έχω καταλάβει!!!

ΗΛΙΑΣ

Τι δεν καταλαβαίνεις!!!Ελληνες πολίτες που υπηρετούν πλήρώνουν εφορία ενφια κλπ,και εχουν τα ιδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με σένα, να μην ξεχάσω ζουν και στα σύνορα και οχι στο παγκράτι.

Δεν εχετε καταλάβει...

Οτι ο πόλεμος αυτός ειναι θρησκευτικός

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης