Κορωνοϊός: «Plan B» από την κυβέρνηση αν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: «Plan B» από την κυβέρνηση αν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων

Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων - Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των Αρχών περιλαμβάνει ελέγχους σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα, στους εποχικούς υπαλλήλους από τα Βαλκάνια και τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου, αν χρειαστεί - Κικίλιας: Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει

airport-tests-0
Ανησυχία, αλλά όχι πανικό, προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, που έφτασαν στα 50 το τελευταίο 24ωρο, με τα 27 εξ αυτών  να είναι εισαγόμενα. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη αύριο, Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει όχι μόνο ψυχραιμία, αλλά και «Plan B» για την αντιμετώπιση  μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια: 

1. Έλέγχους σε όλους  όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Προβληματισμός Κικίλια - «Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει»

«Με προβληματίζει μια σχετική χαλάρωση που υπάρχει» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.  «Θέλουμε να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας, με σεβασμό όμως στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στον χειρισμό που αποδείχθηκε πετυχημένος» σχολίασε επίσης.

Κλείσιμο
Όσον αφορά στην αντίδραση της Πολιτείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι δυναμική και όλα κρίνονται καθημερινά. «Μόλις κρίναμε ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα από συγκεκριμένη χώρα κλείσαμε τα σύνορα» σημείωσε σχετικά με τα κρούσματα από τη Σερβία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα υγειονομικά δεδομένα «να επιτρέψουν να ξανανοίξουν τα σύνορα με τη φίλη και γείτονα Σερβία».

«Όλα αξιολογούνται καθημερινά και στην πρώτη κρίση, τον χειμώνα, αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε» τόνισε επίσης ο υπουργός Υγείας, ενώ, σε ό,τι αφορά την προέλευση των κρουσμάτων, επισήμανε: «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σε κάθε περίπτωση δεν θα την αφήσουμε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας… Μέχρι σήμερα είναι πιο πολλά τα κρούσματα από τις οδικές μεταφορές, παρά από τις αεροπορικές επικοινωνίες. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι δυναμικό».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες, όπως και τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. «Τώρα είναι μια στιγμή που καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και θέλουμε να κάνουμε τις διακοπές μας, αλλά πρέπει να είμαστε εγκρατείς για να χαρούμε τις διακοπές μας» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το αν υπάρχει σύσταση για τον τρόπο διασκέδασης το καλοκαίρι, ανέφερε: «Το κλίμα στη χώρα μας, η ξηρασία, η θάλασσα ευνοούν να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Σε εσωτερικούς χώρους καλό είναι να ελέγχουμε τον αριθμό των ατόμων, αλλά και ο συγχρωτισμός στα πανηγύρια και σε εκδηλώσεις σε συγκεκριμένο χώρο δεν ενδείκνυται. Υπάρχει τρόπος να περάσουμε τις διακοπές με ασφάλεια και πολύ ευχάριστα».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, αν τοπικά προκύψει το οτιδήποτε, η Πολιτεία είναι έτοιμη, με τις μονάδες Υγείας, με σχέδιο αεροδιακομιδών κ.ά. να ανταπροκριθεί. «Φροντίζουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση» διαβεβαίωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού τον ερχόμενο χειμώνα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «αναγεννήσαμε το ΕΣΥ εντός κρίσης» και υπενθύμισε ότι έγιναν 5.000 προσλήψεις υγειονομικών τους προηγούμενους μήνες και υπερδιπλασιάσθηκαν οι κλίνες στις ΜΕΘ (από 563 σε 1.200 περίπου), όπως και την προμήθεια του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού. «Με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία θα αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει» τόνισε.

«Εισαγόμενα» τα 27 από τα 50 νέα κρούσματα


Νωρίτερα, ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  50 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ άλλα τρία επίσης «εισαγόμενα» επιβεβαιώθηκαν αφού προηγουμένως προσήλθαν οι ίδιοι αυτοβούλως σε ιατρεία. Σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και επιβεβαιώθηκαν σε ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο 48ωρο. 

Από τα πενήντα επιπλέον σημερινά κρούσματα, αναλυτικότερα, είκοσι τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία είναι εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Μαγιορκίνης: Αρχίζουμε να ανησυχούμε

«Αρχίζουμε να ανησυχούμε», δήλωσε στο protothema.gr ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για τα 50 κρούσματα. Όπως είπε  είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα κρούσματα είναι «ορφανά», πόσα δηλαδή δεν έχουν επιδημιολογική συσχέτιση με άλλα γνωστά κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι είναι ανησυχητική η διαφαινόμενη αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων στην Αττική, που επιβεβαιώθηκαν επτά νέα κρούσματα. 
xartis

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3672, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο μεταξύ, 9 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουν σημειωθεί, συνολικά, 193 θάνατοι στη χώρα. Οι 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
krousmata

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 358725 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5839 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 38729 (10.8%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 78 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.
deigmata_2

Ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων

«Καμπάνα και όχι καμπανάκι κινδύνου» για τη χαλάρωση που καταγράφεται στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού σήμανε η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα,  που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Live Streaming


Σύμφωνα με τον ίδιο το σύστημα των τεστ στις εισόδους της χώρας λειτουργεί καλά καθώς όπως ανακοίνωσε «σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας το διάστημα 1 έως 6 Ιούλιου 2020, εντοπίστηκαν 100 θετικά. Δηλαδή, μόλις το 0,3%».

«Επομένως, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορονοϊού στις χώρες των Βαλκανίων. Και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά, στοχευμένα τεστ για τον κορονοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα» συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι «μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας» υπενθυμίζοντας ότι τα πρόστιμα είναι αυστηρά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν για να σταματήσουν οι επιπόλαιοι» είπε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι «μέχρι τη Δευτέρα θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και μετά θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί».


Ειδήσεις σήμερα:

Στην «πράσινη» λίστα του Βελγίου μπήκε η Ελλάδα

Στουρνάρας: «Το κράτος αδυνατεί να αναγνωρίσει την ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις»

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ: Πιστώνονται €157 εκατ. σε 20.747 δικαιούχους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης