Αναμενόμενη η ροή των εισαγόμενων κρουσμάτων, κρίσιμη η τήρηση των μέτρων

PRWMAGXWNAS-ELEGXOS-ARTHROU

Η Σερβία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας - Το Βέλγιο έβαλε την Ελλάδα σε «πορτοκαλί» λίστα

Άλλα 24 κρούσματα κορωνοϊού προστέθηκαν στον κατάλογο με τα εισαγόμενα κρούσματα που τηρεί η χώρα μας, στοχεύοντας μέσω του έγκαιρου εντοπισμού τους και της απομόνωσης που αυτός συνεπάγεται αφενός στην άμεση αντιμετώπισή τους, αφετέρου στον περιορισμό της μετάδοσης. Συνολικά, από την 1η Ιουλίου που δόθηκε επισήμως το πράσινο φως για την είσοδο τουριστών στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 127 εισαγόμενα κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό σε σύνολο 216 κρουσμάτων στην επικράτεια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εισαγόμενα περιστατικά εντοπίστηκαν σε αεροδρόμια και στη βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδας, στον Προμαχώνα, ενώ έχουν αναφερθεί και μερικά κρούσματα τα οποία αφορούν άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα μετά την είσοδό τους στη χώρα και αναζήτησαν ιατρικές υπηρεσίες πχ για τη διάγνωση του κορωνοϊού ή για τη θεραπεία τους. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των περιστατικών μεγάλο ποσοστό είναι από τις Βαλκανικές χώρες, με τη Σερβία να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στους θετικούς στον κορωνοϊό τουρίστες που κατευθύνονται προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το 24ωρο της Δευτέρας προς Τρίτη κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη και τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Σέρβος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ανακοίνωσε ότι σήμερα είναι η δεύτερη δυσκολότερη μέρα μετά τη χθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. «Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε οκ. Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Ωστόσο και χθες πολλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια, προτού οι αρχές διαλύσουν τελικά το πλήθος.

Οι ειδικοί παρακολουθούν με αμείωτη προσοχή και ενδιαφέρον τη σταθερή ροή εισαγόμενων κρουσμάτων και αξιολογούν τα δεδομένα του σχετικού καταλόγου, πχ αν εντοπίζονται σε οικογένεια, σε γκρουπ, πως απλώνονται στον χρόνο, από ποιες χώρες προέρχονται οι θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες. Γενικώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ταυτότητα των κρουσμάτων καθώς και η ιχνηλασιμότητά τους - γίνεται προφανές πως τα «ορφανά», τα χωρίς ταυτότητα δηλαδή κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα κρίνουν την έκβαση της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες στο σύνολο 5 εκατ. επισκεπτών. Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 1.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη χώρα. Σε ό,τι αφορά δε τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού από την Ευρώπη εκτιμάται πως αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 3 ανά 1.000 επισκέπτες.

Η αναχαίτιση του κορωνοϊού εφόσον ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί και δεν αντιμετωπίζεται με εμβόλιο, μπορεί να γίνει κυρίως με τα μέσα ατομικής υγιεινής, προστασίας, απόστασης. Η τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος θωράκισης όλων, αλλοδαπών και ημεδαπών, νέων και ηλικιωμένων, τουριστών και εργαζομένων, έναντι του κορωνοϊού.

Τεστ και καραντίνα για τους Βέλγους τουρίστες που θα επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα

Λίστα με «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες έδωσαν στη δημοσιότητα οι βελγικές αρχές. Οι «πράσινες» χώρες, στις οποίες ανήκουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβενία, θεωρούνται ασφαλείς.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκαταλέγονται στις «πορτοκαλί» χώρες, κάτι που σημαίνει ότι, όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές, θα τους ζητείται να υποβάλλονται σε τεστ και θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην «πορτοκαλί λίστα», υπήρξε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αύριο, Πέμπτη, αναμένεται και νέα επαφή των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα έχει άρει τους περιορισμούς για όσους προέρχονται από το Βέλγιο από την 1η Ιουλίου. Το Βέλγιο απαγορεύει στους πολίτες του να ταξιδεύουν στις χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα, ήτοι τη Νορβηγία και την Φινλανδία.

Οι περιοχές με τοπικές εξάρσεις

Τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν το κύριο μέτωπο της επιδημίας στην Ελλάδα. Στο άλλο μέτωπο απαντώνται τα διεσπαρμένα, μεμονωμένα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 σε διάφορες περιφερειακές ενότητες. Πρώτη και με διαφορά σε κρούσματα ειναι η περιοχή της Ξάνθης, μια εστία που κοντεύει να συμπληρώσει πέντε εβδομάδες, έχει δώσει δεκάδες ασθενείς και τουλάχιστον 6 νεκρούς. Στην Ξάνθη χθες καταγράφηκε χθες ένα κρούσμα που προστέθηκε στα περίπου 200 που έχουν αναφερθεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Αλλά και η Καστοριά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετρά δεκάδες νέα περιστατικό λοίμωξης με τη νόσο Covid-19. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό χθες τα κρούσματα ήταν συνολικά 27, με 4 εξ αυτών να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς Μποδοσάκειο της Κοζάνης.

Στον... χάρτη του κορωνοϊού βρίσκονται επίσης αρκετές περιοχές όπου καταγράφηκαν ενα ή δυο θετικά κρούσματα, με τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να τις παρακολουθούν για το ενδεχόμενο να ανοίξουν αλλοι μεταδοτικοί κύκλοι. Ενδεικτικά, από τις ημερήσιες εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρονται κρούσματα στην Αττική, την Καρδίτσα, τη Δράμα, την Καβάλα, τις Σέρρες, τον Έβρο, την Πιερία, την Κοζάνη.


Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για την αποπλάνηση ανηλίκων κοριτσιών σε Ηλιούπολη και Ερέτρια

Με αλλαγές και... δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Τάκης

Φυσικά και υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων όπως θα γινει και στην Ελλάδα. Με το lockdown πο έκανε η Ελλάδα το μόνο που πέτυχε ειναι να το καθυστέρησει. Τα μέτρα διαχείρισης που λαμβάνει τώρα η Ελλάδα τα είχε λάβει η Ολλανδία(το πρώτο κρούσμα το είχε ίδια μέρα με την Ελλάδα) στην αρχή της πανδημίας με αποτέλεσμα να έχει 100 νεκρούς τη μέρα, έφτασε πάνω από 6000 μέχρι να αρχίσει να πέφτει η καμπύλη και να κάνουν ανοσία αγέλης.

Εις.

Θέλουν να μας "εμβολιάσουν" με το ζόρι, μιας και είναι γνωστό πόσο ενδιαφέρονται για το "καλό μας". Θυμάστε πόσο ήθελαν το καλό μας τα Μέσα Ενημέρωσης με τα μνημόνια? Και τα πληρωμένα τρολ έγραφαν πόσο άχρηστος λαός είμαστε. Τα ίδια τρολ, σήμερα, θέλουν να "εμβολιαστούμε", να κλειστούμε στο σπίτι, να κλείσουν τα σύνορα κλπ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Tenerife, Islas Canarias, ES

Άλλα αντί άλλων... Το Βέλγιο κλείνει την πόρτα στην Ελλάδα, η οποία έλεγξε την κατάσταση αρχικά και έβαλε τα γυαλιά σε τόσες άλλες χώρες, ενώ παράλληλα (το Βέλγιο και πάλι) δίνει απαγορευτικό στη Νορβηγία. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα επιτρέπει τους Νορβηγούς πολίτες να περνούν ελεύθερα το κατώφλι της. Ποιος ελέγχει ποιον και τι; Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια σε κάθε χώρα προς εκτίμηση της κατάστασης σε άλλες χώρες; Άντε μετά να βγάλει κανείς άκρη... Ενωμένη Ευρώπη, κατά τα άλλα...

πράσινες χώρες ....πράσινα άλογα ....πράσινη διπλωματία

πρασινές χώρες η Ρουμανία ,η Βουλγαρία , η Γερμανία και η Ιταλία ..... Σε αυτή την Ευρώπη υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας.

Κοροϊδία...

5 κρούσματα στα 1000 άτομα, σημαίνει 5.000 στο 1 εκ. και 15.000 στα 3 εκ. που ελπίζουν να έρθουν! Κάναμε τόσες θυσίες επί τόσους μήνες, για να μας φέρουν 15.000 κρούσματα!!! Και αυτά μόνο από τα ελεγχόμενα άτομα (τα μη ελεγχόμενα άτομα είναι πολλαπλάσια, άρα και τα κρούσματα)! Όλα για το χρήμα και η υγεία και η ζωή περίπατο... Και δεν το αναδεικνύουν οι δημοσιογράφοι...

Άγελος της ανοσιας

Περιμένουμε και Βρετανούς και Βρετανακια, έτσι;;;;;;;;;;;

Ανησυχια για τα κρουσματσ... Αναμενομενα τα κρουσματα!!!

Τιτλος-παρακρουση, για να στηριχθει οπως-οπως η απατη της πανδημιας.

Γιάννης

Με 2-3 κρούσματα ανά 1000 τουρίστες, θα έπρεπε ήδη να έχουμε δεκάδες κρούσματα. Για παράδειγμα με 45000 τουρίστες στην Κρήτη, θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 100 κρούσματα, ενώ με 16000 στη Ρόδο, θα έπρεπε να έχουμε στατιστικά καμιά 40αριά. Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί;

Μυκονιατης

Ακούω για κρούσματα και εδώ. Είναι αλήθεια;

Πινοκιο

Τεστ και καραντινα σε ολους τους ευρωβουλευτες ολων των κρατων που ταξιδευουν στο Βελγιο και ολων των αξιωματουχων και επιχειρηματιων καθως και πολιτων.

Ναι οκ

Θίχτηκες εσύ. Ξεκόλλα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης