Αμάντα Χιρστ: Γάμος στο εμβληματικό κάστρο του προπάππου της

Αμάντα Χιρστ: Γάμος στο εμβληματικό κάστρο του προπάππου της

Η περιουσία της ξεπερνά τα 5,9 δισ. ευρώ, είναι δισέγγονη του μεγιστάνα του Τύπου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ και ασχολείται με τη μόδα - Για τον γάμο της επέλεξε το κάστρο που η οικογένειά της δώρισε στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, ένα τουριστικό αξιοθέατο με πάνω από 1.000.000 επισκέπτες ετησίως

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ga0
Στο Σαν Σιμεόν της Καλιφόρνια και στο εμβληματικό κάστρο που έχτισε ο προπάππους της το 1919 δαπανώντας περισσότερα από 140 εκατ. δολάρια επέλεξε να παντρευτεί τον αγαπημένο της Νορβηγό σκηνοθέτη, Χοακίμ Ρόνινγκ, η 35χρονη διάσημη κληρονόμος Αμάντα Χιρστ, στις 2 Αυγούστου.

Καλεσμένοι στον γάμο ήταν οι φίλες της Πάρις και Νίκι Χίλτον, η μητέρα τους Κάθριν, μέλη της οικογένειας Μπους, πολλοί επιχειρηματίες, κόσμος από τον χώρο της μόδας και φυσικά των media, ενώ ένα ελάφι από τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του κάστρου που περιφερόταν ως ατραξιόν ανάμεσα στους καλεσμένους έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής στα ινσταγκραμικά posts.

Η νύφη, με εντυπωσιακό Oscar de la Renta νυφικό, άλλαξε στη συνέχεια άλλα τρία ρούχα για το δείπνο στην εντυπωσιακή πισίνα αλλά και στην μαροκινού στυλ διακοσμημένη ταράτσα, ενώ μετά το πάρτυ συνεχίστηκε στο «Chateau Marmont», εκεί όπου γνωρίστηκε το ζευγάρι πριν από τρία χρόνια, με την Πάρις Χίλτον να εκτελεί χρέη DJ.

ga11

To ζευγάρι μετά τον γάμο του πόζαρε στην κεντρική πύλη του κάστρου που δεσπόζει επιβλητικό στον λόφο του Σαν Σιμεόν έχοντας μοναδική θέα στον Ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί εθνικό τοπογραφικό μνημείο για την Καλιφόρνια

ga12
ga13
ga14
ga15
Κλείσιμο

Το κάστρο ξεκίνησε να χτίζεται το 1919 και ολοκληρώθηκε το 1947 κοστίζοντας στον Χιρστ 140 εκατ. δολαρια

O γάμος της «ethical fashion queen», όπως αποκαλούν την Αμάντα Χιρστ, πυροδότησε πλήθος αφιερωμάτων στο εμβληματικό κάστρο του προπάππου της, με τα 165 δωμάτια, τα 19 σαλόνια, τις 56 κρεβατοκάμαρες, τα 60 μπάνια, τα 125 εκτάρια κήπου, τον ζωολογικό κήπο, το δικό του θέατρο, το αεροδρόμιο, τα γήπεδα τένις και τις τρεις βίλες για τους καλεσμένους, τη γοτθικού ρυθμού βιβλιοθήκη, τις πολλές πισίνες με εντυπωσιακότερη αυτή στο κέντρο του κτήματος (Neptune Pool) που περιβάλλεται από ρωμαϊκά αγάλματα, εντυπωσιακά ψηφιδωτά Μουράνο και ανακαινίστηκε το 2015 αντί 51 εκατ. δολαρίων. Στο εσωτερικό του κυριαρχούν μοναδικά έργα τέχνης, γλυπτά από την Αίγυπτο, έργα του 16ου αιώνα -στον Λούβρο υπάρχουν κόπιες τους-, μοναδικής τεχνοτροπίας art deco οροφές σε όλα τα δωμάτια, ταπετσαρίες του 16ου και 17ου αιώνα, ενώ από τα μπαλκόνια έχεις άπλετη θέα στον Ειρηνικό και στα όρη της Σάντα Λουτσία. Υπάρχουν δωμάτια που είναι τόσο μεγάλα ώστε στους καλεσμένους στα πάρτυ έδιναν και από μια τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να επικοινωνούν χωρίς να χρειάζεται να περπατούν από τη μία άκρη στην άλλη για να βρεθούν.

ga01

Ο Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, ο άνθρωπος που καθιέρωσε τον όρο «κιτρινισμός » στον Τύπο, χτίζοντας μια αυτοκρατορία στον χώρο των media, είναι αυτός που ενέπνευσε τον Ορσον Γουέλς για την ταινία του «Πολίτης Κέιν». Ο θρυλικός και σκοτεινός στις μεθόδους του Χιρστ υπήρξε ο μεγάλος ανταγωνιστής του πατριάρχη της διεισδυτικής δημοσιογραφίας Τζόζεφ Πούλιτζερ και ήταν αυτός που έκανε μότο του το «Είδηση είναι κάτι το οποίο κάποιος δεν επιθυμεί να δει τυπωμένο. Ολα τα υπόλοιπα είναι διαφήμιση». Τη δεκαετία του ’20 και σε ηλικία 50 ετών είχε 20 καθημερινές και 11 κυριακάτικες εφημερίδες, έξι περιοδικά, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο και μια εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών επίκαιρων. Μάλιστα ένας από τους βιογράφους του είχε πει για τις εφημερίδες του: «Κάθε εφημερίδα του Χιρστ μοιάζει με μια γυναίκα που τρέχει στους δρόμους ουρλιάζοντας υστερικά με κομμένο το λαρύγγι!».

Παντρεύτηκε στα 40 του, ενώ η πεθερά του είχε τον πιο πολυτελή πριβέ οίκο ανοχής. Απέκτησε πέντε γιους και στη συνέχεια, ύστερα από 14 χρόνια, ερωτεύτηκε μια χορεύτρια καμπαρέ με την οποία συζούσαν -αν και παντρεμένος- χωρίς να κρύβονται. Το 1919, με τον θάνατο της μητέρας του, κληρονομεί όλη την πατρική περιουσία, ανάμεσά της και μια έκταση 168.000 στρεμμάτων στην Καλιφόρνια, στην περιοχή Μαγεμένος Λόφος, εκεί όπου αποφάσισε να χτίσει το επιβλητικό του κάστρο σε συνεργασία με τη διάσημη αρχιτέκτονα της εποχής Τζούλια Μόργκαν. Η αρχική του πρόθεση ήταν για κάτι μικρό: «Είμαι μεγάλος για να κάνω κάμπινγκ, αλλά θέλω κάτι που θα με κάνει να νιώθω σαν να είμαι σε κατασκήνωση», φέρεται να είχε πει. Και έτσι... εγένετο κάστρο, εντυπωσιακό και θηριώδες, επιβλητικά αυτοκρατορικό.

ga21
ga22
ga23
ga24
ga25
ga26
ga27

Ξυλόγλυπτες οροφές μοναδικής τεχνοτροπίας, ταπετσαρίες του 17ου αιώνα, ψηφιδωτά Μουράνο στην εσωτερική και εξωτερική πισίνα και σπάνια χαλιά κυριαρχούν στη διακόσμηση των 165 δωματίων του κάστρου. Τα έργα τέχνης που o Χιρστ συγκέντρωσε εδώ θεωρήθηκαν η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή στον κόσμο


Μια επίδειξη ισχύος άνευ προηγουμένου

Το θρυλικό κάστρο ολοκληρώθηκε μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1947, και αποτελεί ένα μείγμα γοτθικού, αποικιακού και ισπανικού στυλ. Ο ίδιος δαπάνησε αμύθητα ποσά προκειμένου να το γεμίσει με σημαντικά έργα τέχνης, αλλά και εξωτικά φυτά και ζώα που έφερνε από τα ταξίδια του σε όλο τον πλανήτη. Το ποσό που κόστισε ξεπερνά τα 140 εκατ. δολάρια, ενώ η συλλογή έργων τέχνης θεωρείται η μεγαλύτερη που δημιουργήθηκε ποτέ από φυσικό πρόσωπο.

Ενας δημοσιογράφος μάλιστα που εργαζόταν στα έντυπα του Χιρστ επιχείρησε μια εθιμοτυπική επίσκεψη στο κάστρο του εργοδότη του και βρέθηκε να παρατηρεί τρομοκρατημένους ανθρώπους να τρέχουν αλλόφρονες μέσα στους χώρους του κτήματος προκειμένου να μην ανταμωθούν με τα καγκουρό, τους βίσονες, τα λιοντάρια και άλλα ζώα που έβοσκαν ή λιάζονταν στους κήπους του κάστρου καθώς ήταν ελεύθερα, και κάποια μάλιστα κακοταϊσμένα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επιθετικά. Ο Χιρστ είχε αποφασίσει να εκφράσει τη δύναμή του και με έναν τρόπο γνωστό στο παρελθόν από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, επιδεικνύοντας εξωτικά ζώα από τα πέρατα του κόσμου στο κτήμα του.

Από το παλάτι του «αυτοκράτορα» πέρασε όλο το Χόλιγουντ, αλλά και διάσημοι πολιτικοί. Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ, Κάρι Γκραντ, Τσάρλι Τσάπλιν ήταν μερικοί από τους μόνιμους θαμώνες. Μάλιστα στο Χόλιγουντ υπήρχε ένα ανέκδοτο που έλεγε ότι οι διάσημοι χωρίζονται σε αυτούς που έχουν φιλοξενηθεί στο κάστρο του Χιρστ και σε αυτούς που περιμένουν ακόμα μια πρόσκληση.

Ο Χιρστ πέθανε το 1951 σε ηλικία 88 ετών και το 1957 οι κληρονόμοι του δώρισαν το Hearst Castle στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, που αποφάσισε να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό καθώς πλέον θεωρείται εθνικό μνημείο.

ga31
ga32
ga33
ga34

Τα υψηλής αισθητικής δωμάτια, η εντυπωσιακή Neptune Pool με τα ρωμαϊκά αγάλματα, οι τεράστιοι κήποι με σπάνια φυτά από όλο τον κόσμο αλλά και ο ιδιωτικός ζωολογικός κήπος με άγρια ζώα αποτέλεσαν τη σφραγίδα της επίδειξης ισχύος του μεγιστάνα του Τύπου

ga35

Διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ αλλά και πολιτικοί φιλοξενήθηκαν στο κάστρο. Πάνω: Ο Χιρστ με την ερωμένη του Μάριον Ντέιβις

Δείτε βίντεο: Αμάντα Χιρστ: Γάμος στο εμβληματικό κάστρο του προπάππου της
Αμάντα Χιρστ: Γάμος στο εμβληματικό κάστρο του προπάππου της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ