Christian Louboutin και Farida Khelfa: Ο δημιουργός και η μούσα
Louboutin-arthrou

Christian Louboutin και Farida Khelfa: Ο δημιουργός και η μούσα

Ο Γάλλος σχεδιαστής και η Αλγερινή multitasker -party animal, μοντέλο, ηθοποιός, σκηνοθέτις, ίνδαλμα- γνωρίστηκαν στην εφηβεία τους στην πίστα του πιο διάσημου κλαμπ στο Παρίσι. Σαράντα πέντε χρόνια μετά εξακολουθούν να χορεύουν στους ρυθμούς της φιλίας τους

Ο Κριστιάν Λουμπουτέν και η Φαρίντα Κέλφα στο Λονδίνο (2015)
Ο Κριστιάν Λουμπουτέν και η Φαρίντα Κέλφα γνωρίστηκαν μια ξέφρενη νύχτα του 1979 στο dancefloor του «Le Palais», της παριζιάνικης εκδοχής του «Studio 54», θρυλικό στέκι διασημοτήτων από την Γκρέις Τζόουνς, τον Ντέιβιντ Μπόουι, τον Prince και την Τίνα Τέρνερ μέχρι τον συγγραφέα Γουίλιαμ Μπάροουζ και τον φιλόσοφο Ρολάν Μπαρτ που συναγελάζονταν με ανερχόμενους σχεδιαστές, μοντέλα, φωτογράφους, βαποράκια και απολύτως άσημους που άντεχαν να χορεύουν disco μέχρι να τους βρει το ξημέρωμα.

Εκείνος ήταν 15 ετών, ένας ανώνυμος πιτσιρικάς που το έσκαγε από το σπίτι του για να παρτάρει. Εκείνη ήταν 18 ετών, περίπου άνεργη, αν και συχνά στεκόταν στην πόρτα του μυθικού κλαμπ και επέλεγε ποιος θα εισερχόταν στον παράδεισο και ποιος όχι, περίπου άστεγη, μια νομάς που κοιμόταν σε όποιο σπίτι ήταν πρόθυμο να τη φιλοξενήσει όταν τα φώτα έσβηναν και ο DJ πήγαινε για ύπνο. Εκείνη τη νύχτα ο Λουμπουτέν προσκάλεσε την καινούρια του φίλη να κοιμηθεί στο πατρικό του. Η Κέλφα κατασκήνωσε στο σπίτι του για τους επόμενους έξι μήνες.

Από τότε έχουν περάσει 45 χρόνια και η φιλία τους δεν έχει χάσει στάλα από τη φρεσκάδα της. Εκείνος είναι ο διάσημος σχεδιαστής των εμβληματικών παπουτσιών με τις κόκκινες σόλες που ντύνουν τα βήματα των πιο κομψών γυναικών του πλανήτη. Κι εκείνη… Αλήθεια, ποια είναι η Φαρίντα Κέλφα; Η κόρη μιας συντηρητικής οικογένειας μουσουλμάνων, που μετοίκησαν από την Αλγερία στη Γαλλία με τα οκτώ παιδιά τους, δεν υπήρξε ποτέ ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα. Στα 15 της έφυγε από το σπίτι της στη Λιόν για να ψωνίσει στον γειτονικό φούρνο και δεν ξαναγύρισε ποτέ. «Στον δρόμο συνάντησα έναν φίλο.

Πιάσαμε την κουβέντα και χωρίς να το καταλάβω πέρασε η ώρα και μετά ήταν πολύ αργά για να πάω στο σπίτι. Δεν ήθελα να αντιμετωπίσω τους γονείς μου και να εξηγήσω γιατί άργησα. Κι έτσι πήγα στον σιδηροδρομικό σταθμό με οτοστόπ και πήδηξα στο πρώτο τρένο που πήγαινε στο Παρίσι. Το μόνο που είχα μαζί μου ήταν το καρβέλι που είχα αγοράσει», θα περιέγραφε η ίδια την αρχή της νέας ζωής της.

Η Φαρίντα λάτρεψε τις παρισινές νύχτες και, πάνω απ’ όλα, εκείνες που περνούσε στο «Le Palais». Η ζωή της ήταν ένα ατέλειωτο πάρτυ και εκείνη ήταν η βασίλισσά του. «Ημουν νέα και όλα ήταν εύκολα. Δεν είχα ποτέ χρήματα, αλλά και ποτέ δεν με απασχόλησε η σκέψη ότι δεν είχα χρήματα. Ημουν ελεύθερη. Κοιμόμουν όποτε ήθελα και όπου ήθελα. Και όλοι ήμασταν έτσι. Ηταν σαν να παίζω σε ταινία του Γκοντάρ», θα περιέγραφε εκείνα τα πρώτα χρόνια σε κατοπινή συνέντευξή της. Η Κέλφα είχε αλάνθαστο ένστικτο στη μόδα. Γνώριζε σαν την παλάμη της όλες τις τρύπες στο Παρίσι που πουλούσαν φθηνά vintage ρούχα και ήξερε πώς να τα συνδυάσει.

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ -ένας από τους δεκάδες θαμώνες του «Le Palais» και επίτιμο μέλος στη λίστα της Φαρίντα με τους παντοτινούς φίλους της- ενθουσιάστηκε με το στυλ της και ήταν ο πρώτος που την έβγαλε στο catwalk. Θα ακολουθούσαν πολλοί ακόμα designers. Η Φαρίντα θα συνεργαζόταν μαζί τους μόνο αν της άρεσαν τα ρούχα τους και πάντα εκείνη επέλεγε τι θα φορέσει. «Ηταν σοκ για μένα όταν αντιλήφθηκα ότι ήμουν η μόνη που διάλεγα τι ρούχα θα φορούσα στα σόου.

Τα άλλα μοντέλα φορούσαν ό,τι τους έλεγαν να φορέσουν». Τα άλλα μοντέλα ήταν η Λίντα Εβαντζελίστα, η Σίντι Κρόφορντ, η Ναόμι Κάμπελ και φυσικά η αιώνια κολλητή της Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, που χρόνια αργότερα, το 2008, θα επέλεγε την Κέλφα ως κουμπάρα στον γάμο της με τον Νικολά Σαρκοζί.

Η Κέλφα έγινε μούσα του Ατζεντίν Αλαϊά και του φωτογράφου Ζαν-Πολ Γκουντ, που υπήρξε σύντροφός της για πολλά χρόνια και την αποθέωνε μέσα από τον φακό του, ενώ ήταν η brand ambassador του οίκου Schiaparelli μέχρι το 2012. Στα μέσα των 90s άφησε τις πασαρέλες και έγινε διευθύντρια στο στούντιο σχεδιασμού του Αλαϊά και αργότερα επικεφαλής των σαλονιών haute couture του Γκοτιέ, ισορροπώντας πάντα επιδέξια στα ψηλοτάκουνα Louboutin που ο φίλος της Κριστιάν σχεδίαζε ειδικά για εκείνη.

Εχει παίξει σε καμιά εικοσαριά ταινίες ως ηθοποιός, περισσότερο για να κάνει το κέφι της παρά επειδή την ενδιέφερε η υποκριτική, αλλά καμαρώνει για τα ντοκιμαντέρ που έχει σκηνοθετήσει, δύο εκ των οποίων είχαν θέμα τους λατρεμένους φίλους της, τον Γκοτιέ και τον Λουμπουτέν. «Οι φίλοι μου είναι το πιο πολύτιμο απόκτημα της τρελής ζωής που έχω ζήσει. Είμαι ευγνώμων και πιστή σε όσους μου στάθηκαν από την αρχή», είναι το μότο της ανεξάντλητης Κέλφα.

Το ίνδαλμα των 80s σήμερα είναι 63 ετών. Πάντα μοναδικά όμορφη, πάντα με αξεπέραστο στυλ. Πάντα η ιδανική συνοδός του Λουμπουτέν σε όλες τις Εβδομάδες Μόδας. Και όταν περπατάνε αγκαζέ στους παρισινούς δρόμους ή ποζάρουν χαμογελαστοί στους φωτογράφους είναι σαν μην πέρασε ούτε μία νύχτα από εκείνη την πρώτη, πριν από 45 χρόνια, που γνωρίστηκαν στην κατάμεστη πίστα του «Le Palais», δύο έφηβοι που δεν γνώριζαν ακόμα πόσο επιδραστικοί θα γίνονταν κάποτε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ