Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ: Το κρασί του ήλιου

Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ: Το κρασί του ήλιου

Η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια και ηθοποιός λατρεύει τη χαρά της ζωής, τον φωτεινό ήλιο και οτιδήποτε ελληνικό. Μιλήσαμε μαζί της λίγο πριν λανσάρει το limited edition κρασί Sun Goddess σε συνεργασία με το διάσημο ιταλικό οινοποιείο Fantinel στη χώρα μας

mary01-mesa
Πριν από κάποια χρόνια γνώρισα στο «Ritz» του Παρισιού τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του οινοποιείου Fantinel, Μάρκο Φαντινέλ, με τον οποίο κάναμε οινογνωσία στα διάσημα κρασιά του. Ο ίδιος ανήκει σε μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στην ιταλική οινοποιία, που γεννήθηκε από το ισχυρό πάθος του παππού του, Μάριο, ο οποίος ως διάσημος εστιάτορας και ξενοδόχος στην περιοχή Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια, στη βορειοανατολική Ιταλία, συνειδητοποίησε ότι η αποστολή του ήταν τελικά να δώσει στους ανθρώπους συναίσθημα μέσω της ιδιαίτερης αγάπης του για το κρασί. Το 1969 απέκτησε τους πρώτους αμπελώνες στην περιοχή Κόλιο. Σύντομα σε αυτή τη μεγάλη και συναρπαστική περιπέτεια πρωταγωνίστησαν οι τρεις γιοι του, Λουτσιάνο, Τζιανφράνκο και Λόρις, οι οποίοι επέκτειναν τους αμπελώνες στις καλύτερες περιοχές του Φρίουλι. Αυτή η κάποτε μικρή αγροτική εταιρεία έγινε τα τελευταία χρόνια ένας διεθνώς αναγνωρισμένος κολοσσός ποιοτικής οινοπαραγωγής αξιώσεων που κερδίζει συνεχώς βραβεία. Η τρίτη γενιά εκπροσωπείται από τον Μάρκο Φαντινέλ.

mmm


Η καρδιά της επιχείρησης βρίσκεται στο Ταουριάνο, μέρος του αρχαίου χωριού Σπιλιμπέργκο, που έγινε διάσημο για την τέχνη των μωσαϊκών του. Λίγα μίλια μακριά, μέσα σε ένα μεγαλοπρεπές οινοποιείο, η ομάδα Fantinel διαχειρίζεται πάνω από 300 εκτάρια αμπελώνων.
Κλείσιμο
Ο Μάρκο είναι ένας ταξιδευτής, ο οποίος στην προσπάθειά του να συστήσει την εταιρεία του γνώρισε και συνεργάστηκε με μεγάλες προσωπικότητες, από τον Φιντέλ Κάστρο μέχρι διάσημους σταρ του Χόλιγουντ, με πιο πρόσφατη τη Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ. Η νέα του μεγάλη επιτυχία είναι τα δύο κρασιά Sun Goddess -λευκό και ροζέ- που φέρουν την υπογραφή της διάσημης βραβευμένης με Grammy καλλιτέχνιδας. Αν και τα κρασιά κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του lockdown, έγιναν πολύ δημοφιλή μέσα σε μία εβδομάδα. Σε 15 μέρες το ροζέ πήρε χρυσό βραβείο στο Λονδίνο, ενώ αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα μέσα στον Σεπτέμβριο. Πολύ πρόσφατα ο Μάρκο Φαντινέλ βρέθηκε στην Αθήνα και από τη σουίτα του στο «St. George Lycabettus», όπου διέμεινε, κάναμε ένα live wine tasting session με τη Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ απευθείας από το σαλόνι του σπιτιού της. Το «Gala» είχε την ευκαιρία να τη γνωρίσει καλύτερα.

mamam


GALA: Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του Sun Goddess;
ΜΑΙΡΗ ΜΠΛΑΪΤΖ: Πάντα μου άρεσαν ιδιαίτερα τα λευκά κρασιά που έχουν μια φρεσκάδα, μια καθαρότητα, αλλά το Pinot Grigio είναι αναμφίβολα μεταξύ των αγαπημένων μου ποικιλιών. Μια μέρα, ρώτησα έναν φίλο μου, τον Μάξγουελ, ποιο είναι το καλύτερο Pinot Grigio στον κόσμο και αυτός αμέσως μου είπε πως είναι αυτό που βγαίνει στο Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια. Μου έδειξε φωτογραφίες από το κτήμα Fantinel, το ερωτεύτηκα αμέσως και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα γρήγορο ταξίδι εκεί. Ετσι, γνώρισα τον Μάρκο Φαντινέλ. Με εντυπωσίασαν η απλότητα και η καλοσύνη με την οποία μας άνοιξε το σπίτι του. Και σπίτι για τον ίδιο είναι το οινοποιείο. Δοκιμάσαμε εκπληκτικά ιταλικά πιάτα και κάναμε πάρα πολλές οινογνωσίες. Ηταν μια υπέροχη μέρα. Αξέχαστη.

G.: Μίλησέ μας για την πρώτη σου βόλτα εκεί.
M.M.: Τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού ζήτησα από τον Μάρκο να με ξεναγήσει στους αμπελώνες. Aρχισα να τον ρωτάω τα πάντα. Περπατήσαμε πολλή ώρα ανάμεσα στα αμπέλια και κάναμε ακόμη περισσότερες οινογνωσίες με την οικογένεια Φαντινέλ. Ενιωσα αμέσως συνδεδεμένη με το μέρος, και βεβαίως με τους ανθρώπους, που είναι και το πιο σημαντικό για μένα. Η χημεία μεταξύ μας ήταν απίστευτη. Η εμπειρία αυτή ήταν πολύ συναρπαστική και με ενέπνευσε να δημιουργήσω τη δική μου σειρά κρασιών σε συνεργασία με τον Μάρκο. Ετσι γεννήθηκε το Sun Goddess.

maiirii


G.: Πώς καταλήξατε στο όνομα Sun Goddess;
M.M.: Είναι κάτι πολύ προσωπικό για μένα. Το όνομα αυτό μου ξυπνά πολύ δυνατές εφηβικές αναμνήσεις που τις φέρω έντονα μαζί μου μέχρι σήμερα. Πάντα αγαπούσα τον ήλιο. Λίγο περισσότερο, ίσως, από τον υπόλοιπο κόσμο. Ξεκίνησε να με φωνάζει έτσι η μητέρα μου. Αργότερα, την εποχή όπου κάναμε διακοπές με την αδελφή μου στα νησιά, με αποκαλούσε «Sun Goddess» γιατί δεν έφευγα από τον ήλιο με τίποτα, έκανα ηλιοθεραπεία συνέχεια και μου έλεγε διαρκώς: «Sun Goddess, δεν τα βγάζω πέρα μαζί σου. Κάνει πολλή ζέστη εδώ. Δεν μπορώ άλλο». Οπότε έτσι έγινα Sun Goddess και έτσι προέκυψε και το όνομα. Επομένως, η αδελφή μου ευθύνεται γι’ αυτό. Hθελα πάντα να κρατήσω μέσα μου τη ζεστασιά και την ενέργεια του ήλιου. Hταν μαγικό για μένα να είσαι κάτω από τον ήλιο όλη μέρα. Το όνομα «Θεά του Hλιου» μου φάνηκε αμέσως ιδανικό γιατί συνδέει την πραγματική μου ζωή με το κρασί. Φέρει τη σχέση μεταξύ της φύσης αλλά και της δικής μου προσωπικότητας με τον οίνο. Κι αυτό με συναρπάζει. Το κρασί είναι πολιτισμός. Είναι παρέα. Μας φέρνει πιο κοντά. Το κρασί είναι τρόπος ζωής, είναι συναίσθημα. Θέλω να χαρίσω στον κόσμο κι άλλο συναίσθημα. Να μην του λείπει το συναίσθημα.

G.: Ποια είναι για σένα τα χαρακτηριστικά μιας Θεάς του Ηλιου;
M.M.: Μια Θεά του Ηλιου κάνει τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά, να νιώθουν καλά. Είναι σαν τον ήλιο: κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν υπέροχα. Ο ήλιος αλλάζει τα πάντα. Κάνει τους ανθρώπους αληθινά χαρούμενους. Ειδικά σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο εγκλεισμού ήθελα να θυμίσω σε όλους τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου. Και γιατί όχι; Μου αρέσει να συγκρίνω αυτές τις ιδιότητές του ακόμη και με εκείνες του κρασιού. Και πίνοντας κρασί οι άνθρωποι χαλαρώνουν, έρχονται πιο κοντά, χαίρονται. Είναι σαν να είσαι σε ένα αέναο καλοκαίρι, σε ένα μεγάλο πάρτυ, σε διακοπές. Εχουμε όλοι ανάγκη αυτή τη χαρά. Ο ήλιος αλλάζει τα πάντα. Και έρχεται η ώρα όπου πρέπει παντού να κυριαρχήσει το φως. Να αλλάξει τα πάντα για καλό. Να επιστρέψουν η καλή διάθεση, η θετική σκέψη, να είμαστε καλά και να ζήσουμε ωραία.

krasiis
Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του οινοποιείου Fantinel, Μάρκο Φαντινέλ
 G.: Το 2019 στα BET Awards, όπου δέχτηκες το Lifetime Achievement Award από τη Ριάνα, φορούσες ένα φόρεμα αρχαιοελληνικού στυλ, για το οποίο όλοι είπαν πως θύμιζε Ελληνίδα θεά. Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα;
M.M.: Αγαπάω πολύ την Ελλάδα γιατί έχει το πιο λαμπερό φως σε όλο τον κόσμο και είναι μια πραγματική γειτονιά αρχαίων θεών. Ολοι οι μύθοι της αρχαίας Ελλάδας είναι απίστευτοι. Μου αρέσουν πολύ τα πάρτυ στη Μύκονο κάτω από τον ήλιο ή τα ξημερώματα να βλέπεις το πρώτο φως, το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα του κόσμου που είναι στη Σαντορίνη, η Κρήτη με το απίστευτα καθαρό και δυνατό φως. Και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί σε λίγες μέρες θα λανσάρουμε τα κρασιά Sun Goddess με τη Fantinel στην Ελλάδα. Ηδη μου έχουν στείλει κάποιες φωτογραφίες με το κρασί μπροστά από την Ακρόπολη και έχω ενθουσιαστεί. Θέλω πάρα πολύ να έρθω. Βεβαίως, το «Power Book II: Ghost», στο οποίο πρωταγωνιστώ, θα κυκλοφορήσει στις 6 Σεπτεμβρίου στην Αμερική και θα είμαι πολύ απασχολημένη με αυτό. Αλλά πιστεύω ότι το επόμενο καλοκαίρι θα έρθω οπωσδήποτε στην Ελλάδα. Και θέλω να κάνω ηλιοθεραπεία οπωσδήποτε κάτω από αυτό τον υπέροχο ήλιο στις υπέροχες παραλίες σας. Σηκώνω το ποτήρι μου στην υγειά της αγαπημένης μου Ελλάδας και του Sun Goddess που πολύ σύντομα θα βρίσκεται στην πανέμορφη χώρα σας. Να είστε όλοι καλά. Και να μην ξεχνάτε ποτέ ότι το φως τα αλλάζει όλα. Ακόμη κι εμάς τους ίδιους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network