Euro 2020: Η δύσκολη πρόκριση της Αγγλίας κόντρα στη Δανία και ο τελικός στο... σπίτι της με την Ιταλία - Δείτε βίντεο

Euro 2020: Η δύσκολη πρόκριση της Αγγλίας κόντρα στη Δανία και ο τελικός στο... σπίτι της με την Ιταλία - Δείτε βίντεο

Το ζευγάρι του τελικού του Euro έχει συναντηθεί άλλες δύο φορές στον θεσμό - Το πάρτι των Άγγλων για την πρόκριση και οι αντιδράσεις για το καθοριστικό πέναλτι

england-denmark-arthro
Η Αγγλία από το βράδυ της Τετάρτης ζει ένα όνειρο. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και τα... λιοντάρια του μετά τη νίκη με 2-1 επί της Δανίας στα ημιτελικά του Euro 2020 αύξησαν αισθητά τις πιθανότητες το σύνθημα «το ποδόσφαιρο έρχεται σπίτι» να γίνει πραγματικότητα.

Αν και ο τελικός θα διεξαχθεί στο... σπίτι της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας, το «Γουέμπλεϊ», οι Ιταλοί δείχνουν διατεθειμένοι να το «φέρουν στη Ρώμη». Άλλωστε όταν νίκησαν την Ισπανία με 4-2 στα πέναλτι και έκλεισαν θέση για τον τελικό της Κυριακής (11/7, 22:00, ΑΝΤ1) παράφρασαν το σύνθημα των Αγγλων «it's coming home» σε «it's coming to Rome».

Η προϊστορία είναι με το μέρος της Σκουάντρα Ατζούρα. Αυτή θα είναι η τρίτη... συνάντηση των δύο ομάδων σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με τους «ατζούρι» να είναι αήττητοι στα δύο προηγούμενα ματς τους.

Πρώτη φορά είχαν κοντραριστεί το 1980, με τους Ιταλούς να επικρατούν 1-0 για τη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων χάρη σε γκολ του Ταρντέλι. Εντέλει, είχαν τερματίσει 2οι και είχαν πάρει το εισιτήριο για τον μικρό τελικό, με τους Άγγλους από την άλλη να μένουν τρίτοι στο γκρουπ.

Italia - Inghilterra 1-0 - Europei 1980


Κλείσιμο
Πέρασαν 32 χρόνια για να συναντηθούν ξανά, με το Euro του 2012 να φέρνει αντιμέτωπους Άγγλους και Ιταλούς στα προημιτελικά. Σκορ δεν υπήρξε σε 120 λεπτά, με το ματς να οδηγείται στα πέναλτι και την «σκουάντρα ατζούρα» να επικρατεί 4-2, στην πορεία της για τον -χαμένο- τελικό με τους Ισπανούς.

Italy vs England (0-0) PSO (4-2) Euro 2012 Highlights


Μέχρι όμως την Κυριακή η Αγγλία θα θυμίζει μεθυσμένη πολιτεία. Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα με τη Δανία και την πρόκρισή σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης μετά από 55 χρόνια και συγκεκριμένα μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, όπου κατέκτησε τον μοναδικό μεγάλο της τίτλο, από το Λονδίνο, ως το Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ οι οπαδοί των «Τριών Λιονταριών» πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία της εθνικής τους ομάδας.








Αποθεωτικά ήταν και τα πρωτοσέλιδα των Αγγλικών εφημερίδων. (Δείτε εδώ)

Σε αντίθεση με τα social media που στάθηκαν περισσότερο στη βουτιά του Στέρλινγκ και την απόφαση του Μάκελι να σφυρίξει πέναλτι δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Κέιν να στείλει στον τελικό την ομάδα του. (Δείτε εδώ)

Η ουσία βέβαια είναι ότι οι Άγγλοι θα διεκδικήσουν την Κυριακή το τρόπαιο κόντρα στην Ιταλία, ενώ οι Δανοί θα μείνουν με την πίκρα ότι έφτασαν ένα βήμα από την επανάληψη του ανεπανάληπτου θριάμβου του 1992 όταν και πάλι κόντρα σε όλα τα προγνωστικά είχαν κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccn8cvfyqpn5-sf)


Το ματς
Το πρώτο ημίχρονο, μέχρι το 25ο λεπτό, θύμισε αρκετά τον άλλο ημιτελικό (Ιταλία-Ισπανία) με την τακτική και τα σκληρά μαρκαρίσματα να κυριαρχούν και την πίεση της Αγγλίας μετά το 10' να... ξεθυμαίνει.

Οι Δανοί σιγά, σιγά άρχισαν να βρίσκουν τα πατήματα τους και στο τέταρτο ήρθαν και οι πρώτες τελικές με τον Σμάιχελ να μπλοκάρει το σουτ του Στέρλινγκ και τον Πίκφορντ να μην ανησυχεί από τα σουτ των Χόιμπιεργκ και Μπρέιθγουεϊτ.



Το παιχνίδι συνεχίζονταν στο ίδιο τέμπο, με δυνατές μονομαχίες, χωρίς φάσεις μέχρι το 30' όπου ο ημιτελικός μετατράπηκε για λίγο σε ματς του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Η Δανία κέρδισε φάουλ μακριά από την  περιοχή, ωστόσο από την εκτέλεση του, ο Λουκ Σο πήρε αγκαλιά τον Κρίστενσεν έξω από την περιοχή, ο Μακέλι ήταν δίπλα και έδειξε το νέο φάουλ με τους Δανούς να κερδίζουν μέτρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και τη μπάλα να στήνεται σε ιδανικό σημείο για άμεση απειλή.

Κι ο Ντάρμσγκααρντ με τρομερή εκτέλεση την έστειλε στο παραθυράκι του Πίκφορντ σημειώνοντας το πρώτο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο Euro 2020, αλλά αναγκάζοντας τον Άγγλο πορτιέρο να μαζέψει για πρώτη φορά στη διοργάνωση τη μπάλα από τα δίχτυα του!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccn5q3sa07vt-sf)


Οι Άγγλοι οπαδοί στις κερκίδες άρχισαν να βλέπουν εφιάλτες οι οποίοι έγιναν εντονότεροι όταν στο 38' ο Σμάιχελ έκανε τεράστια επέμβαση στο κοντινό πλασέ του Στέρλινγκ, ένα λεπτό αργότερα από μία παρόμοια φάση και το γύρισμα του Σάκα προς τον Στέρλινγκ ο Κιάερ στην προσπάθεια του να διώξει έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-1!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccn5y3h3aboh-sf)


Οι ισορροπίες είχαν επανέλθει και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια μ' αυτό το σκορ για να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο με τις ίδιες ενδεκάδες.

Ο ρυθμός όμως ήταν πολύ έντονος από τα πρώτα λεπτά με τη μπάλα να ανεβοκατεβαίνει με ταχύτητα και τον Κάσπερ Σμάιχελ στο 55' να κάνει τους Άγγλους να τραβούν τα μαλλιά τους καθώς με τα ακροδάχτυλα έδιωξε την κεφαλιά του Μαγκουάιρ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccn6lhaixy1t-sf)


Αυτή όμως ήταν και η τελευταία μεγάλη ευκαιρία που καταγράφηκε στην κανονική διάρκεια του αγώνα, καθώς από το 60 και μετά είχαμε την εικόνα του πρώτου 20λεπτου. Δυνατές μονομαχίες, ημιτελείς προσπάθειες με το άγχος να καταβάλλει τους παίκτες και των δύο ομάδων και τις αλλαγές που επιχείρησαν οι δύο τεχνικοί να μη προσφέρουν σχεδόν τίποτα.

Η παράταση

Αυτό πάντως που είχε φανεί από τα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας ήταν η οπισθοχώρηση της Δανίας που έδειχνε να έχει μείνει από δυνάμεις και έτσι σιγά, σιγά η Αγγλία άρχισε να στήνει πολιορκητικό κλοιό έξω από την περιοχή του Σμάιχελ.

Στο 94' ο Δανός τερματοφύλακας είπε και πάλι όχι στον Κέιν, όπως και στο 98' στο σουτ του Γκρίλις για να έρθει η φάση του 102' όταν ο Μάκελι «είδε» πέναλτι στην πτώση του Στέρλινγκ, το VAR προφανώς τον επιβεβαίωσε (κι ας φαίνεται από το τηλεοπτικό ριπλέι ότι οι αμυντικοί της Δανίας δεν έκαναν επαφή με τον Άγγλο επιθετικό ενώ επίσης φαίνεται ότι την ώρα της επίμαχης φάσης υπάρχει και μια δεύτερη μπάλα στον αγωνιστικό χώρο).

Ο Κέιν ανέλαβε την εκτέλεση του, ο Σμάιχελ έπεσε σωστά, όμως είδε την τύχη να του γυρνά την πλάτη καθώς από την απόκρουση του η μπάλα στρώθηκε ξανά στον επιθετικό της Τότεναμ που την έστειλε στα δίχτυα για το 2-1.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccn7wbj6d529-sf)


Μετά το γκολ ο Σάουθγκεϊτ έβαλε τον Τρίπιερ στο ματς, γύρισε τρίτο στόπερ τον Γουόκερ και έδωσε γήπεδο στους Δανούς, οι οποίοι δεν είχαν όμως το κουράγιο για να απειλήσουν και με εξαίρεση δύο κόρνερ που κέρδισαν δεν μπόρεσαν να βρουν καθαρή φάση για να ισοφαρίσουν.

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Γουόκερ, Σο, Μάουντ (95' Φόντεν), Ράις, Φίλιπς (95' Χέντερσον), Στέρλινγκ, Σάκα (69' Γκρίλις, 106' Τρίπιερ), Κέιν

Δανία (Κάσπερ Γιούμλαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν (79' Αντερσεν), Βέστεργκααρντ, Κιάερ, Μέλε, Στρίγκερ-Λάρσεν (67' Βας), Ντιλέινι, Χόιμπιεργκ, Μπρέθγουεϊτ, Ντάμσγκααρντ (67' Πόουλσεν), Ντόλμπεργκ (67' Νόργκαρντ).



Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Σταθερά ψηλά τα κρούσματα: Στα 1.820 τα σημερινά - Τα 1.061 στην Αττική και τα 239 στα νότια προάστια

Τουρισμός: Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» φέρνει τις πρώτες ακυρώσεις

EURO 2020: Η βουτιά του Στέρλινγκ, η δεύτερη μπάλα και στο VAR η Βασίλισσα της Αγγλίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ