Ερευνητές θέλουν να «πρασινίσουν» την έρημο Σαχάρα

sahara

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών ειδικών, μια μαζική εγκατάσταση ανανεώσιμων συλλεκτών ενέργειας στην έρημο θα παρήγαγε πάνω από τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας που σήμερα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, σε παγκόσμια κλίμακα

Ένα φιλόδοξο σχέδιο επεξεργάζονται Αμερικανοί ερευνητές προκειμένου να «πρασινίσουν» την έρημο Σαχάρα και να την καταστήσουν φιλικότερη για τον άνθρωπο.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον Δρ Γιαν Λι, δημοσίευσε σχετική μελέτη στο Science σύμφωνα με την οποία οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις βροχοπτώσεις, τη βλάστηση και τη θερμοκρασία στη Σαχάρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία των ανεμογεννητριών στην έρημο μπορούν να διπλασιάσουν την ποσότητα της προσοχής που πέφτει, ενώ τα ηλιακά πάνελ επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικό τρόπο.

Οι ειδικοί μάλιστα έκαναν μια πρόβλεψη για το τί θα συνέβαινε αν εννέα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Σαχάρα καλύπτονταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Ο λόγος που εστίασαν στη συγκεκριμένη έρημο, είναι γιατί είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, ενώ παράλληλα βρίσκεται πολύ κοντά στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών ειδικών, μια μαζική εγκατάσταση ανανεώσιμων συλλεκτών ενέργειας στην έρημο θα παρήγαγε πάνω από τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας που σήμερα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, σε παγκόσμια κλίμακα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών μπορεί να έχει επιπτώσεις στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά η παρούσα μελέτη διαφοροποιείται ως προς την επίπτωση που αναδεικνύει επί της βλάστησης.

«Το ερευνητικό μας μοντέλο, μας δείχνει ότι τα εκτεταμένα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννητριες στη Σαχάρα θα υπερδιπλασιάσουν τη βροχόπτωση, ειδικά στο Σαχελ, όπου η έκταση της αύξησης της βροχόπτωσης θα είναι μεταξύ 20 mm και 500 mm ανά έτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του κλάσματος βλάστησης κατά 20%», λέει ο Δρ Λι.

Στο Σαχελ, την ημι-άνυδρη περιοχή στα νότια της Σαχάρα, από τότε που εγκαταστάθηκαν πάρκα με ανεμογεννήτριες η μέση βροχόπτωση αυξήθηκε κατά 1,12 mm ανά ημέρα.

Πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «φέρνουν» βροχή
«Τα αιολικά πάρκα αυξάνουν την τραχύτητα της επιφάνειας και συνεπώς αυξάνουν τη σύγκλιση των ανέμων σε περιοχές χαμηλής πίεσης. Ο συγκλίνων αέρας πρέπει να αυξηθεί, επιφέροντας πτώση της θερμοκρασίας και συμπυκνώνοντας την υγρασία, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένη βροχόπτωση», εξηγεί ο Δρ Λι.

Τα πάνελ συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας μειώνουν την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια της Γης και αυτό καταλήγει σε αύξηση της βροχόπτωσης κατά περίπου 50% και αύξηση της βλάστησης, συμπληρώνει ο ειδικός.

Η μελέτη καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή στα επίπεδα βλάστησης και βροχόπτωσης στην έρημο Σαχάρα θα έχει θετική επίδραση στη γεωργία στη συγκεκριμένη περιοχή και θα συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

«Η Σαχάρα, το Σαλεχ και τη Μέση Ανατολή είναι από τις πλέον ξηρές περιοχές του πλανήτη, με υψηλό ρυθμό αύξησης του τοπικού πληθυσμού. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μπορούν να διαμεσολαβήσουν στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της ευημερίας της περιοχής», λέει ο Δρ Σαφα Μοτεσαρεϊ από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μέλος της συντακτικής ομάδας της έρευνας.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Τάσης

"...μια μαζική εγκατάσταση ανανεώσιμων συλλεκτών ενέργειας στην έρημο...", ανανεώσιμοι συλλέκτες!!!, εννοείται ότι θα ανανεώνονται οι συλλέκτες ενέργειας;;; κάθε πότε;;; , "...να διπλασιάσουν την ποσότητα της προσοχής που πέφτει...". Λίγη προσοχή στις μαλ@κίες που γράφετε, ίσως!!!

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Γιατί δε φωνάζουν τον Καρανίκα να τους βοηθήσει? Αυτός έχει "ασπρίσει" ολόκληρο πρωθυπουργικό γραφείο μαζί και τους διαδρόμους. Μια αλλαγή χρώματος θα κάνει μόνο.

zf

Καλοοοο.Αλλα.ουτε αυτο δεν μπορει να κανει καθώς η καριέρα ειναι χολέρα.Εκτος απο δουλειες που περιλαμβάνουν μαστούρα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stanlei-kamilopardali

Ο Στάνλεϊ, η τύχη του οποίου απασχόλησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να επιζήσει από την πύρινη λαίλαπα στο Malibu Wine Safari μαζί με άλλα μεγάλα, εξωτικά ζώα, τα οποία δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις λόγω του πολύ μεγάλου κινδύνου

Εξωπλανητης_Barnards_b__καλλιτεχνικη_απεικονιση__πηγη_ESO-M__Kornmesser

Eίναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός - Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί 

galactic

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία

4199063

Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δημοσίευσε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη - Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οι ποταμοί