Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει και φυσικούς τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει και φυσικούς τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε κίνδυνο βρίσκονται σημαντικοί τόποι και οικοσυστήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής - Έκθεση της IUCN προειδοποιεί ότι το πρόβλημα έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια - Οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν μέτρα

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει και φυσικούς τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς
Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκονται σημαντικοί τόποι και οικοσυστήματα του πλανήτη, που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή απειλεί με καταστροφή ορισμένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία.
 
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN),  που παρουσιάζει ο Guardian, ο αριθμός των τοπίων που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας του φαινομένου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ανάμεσα στη λίστα βρίσκεται το σύστημα υγροτόπων Everglades στη Φλόριντα, το Κιλιμάντζαρο, το θαλάσσιο πάρκο Great Barrier Reef στην Αυστραλία, τα νησιά Galapagos. Σε κίνδυνο βρίσκονται και λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου ζωντανά και μοναδικά μέρη όπως τα καρστικά σπήλαια της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
 
Την ίδια ώρα, η αυξανόμενη θερμοκρασία στους ωκεανούς επηρεάζει κοραλλιογενείς υφάλους από τις Σεϋχέλλες ως το Μπελίζ, που βρίσκεται ο μεγαλύτερος ύφαλος του βορείου ημισφαιρίου. Παράλληλα, η υπερθέρμανση προκαλεί τη συρρίκνωση των ορεινών παγετώνων από το Κιλιμάντζαρο στην Κένυα μέχρι τα Βραχώδη Όρη στον Καναδά και τις Ελβετικές Άλπεις.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της IUCN, Inger Andersen, "η προστασία τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού. Η αναφορά τους στέλνει καθαρό μήνυμα: η κλιματική αλλαγή δρα γρήγορα και δεν εξαιρεί τους ωραιότερους θησαυρούς του πλανήτη".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης