Ανακύκλωση: η γνώση είναι δύναμη

Ανακύκλωση: η γνώση είναι δύναμη

H Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης έτσι ώστε όλοι –και κυρίως τα παιδιά- να μάθουν για την ανακύκλωση με διασκεδαστικό τρόπο

visual_963x541-01
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την πρώτη προσπάθεια για ανακύκλωση στη χώρα μας, την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για διαφορετική αντιμετώπιση μέρους των αστικών στερεών αποβλήτων. H EEAA (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) ήταν αυτή που σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση έβαλε τον μπλε κάδο στην καθημερινότητά μας.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όμως οι απαιτήσεις αυξάνονται αφού οι στόχοι ανακύκλωσης γίνονται πλέον ολοένα και υψηλότεροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και οι ανάγκες για ξεχωριστή συλλογή υλικών διευρύνονται. Ήρθε η ώρα λοιπόν να γίνουν κι άλλα βήματα μέσα από δράσεις και ειδικά επικοινωνιακά προγράμματα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες. Σημαντικό είναι να μάθουν κυρίως τα παιδιά την αξία της ανακύκλωσης και τον ορθό τρόπο χρήσης των μπλε κάδων. Ήδη το 2019 πραγματοποιήθηκαν 60 επισκέψεις ομάδων μαθητών σε ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) της ΕΕΑΑ σε όλη την Ελλάδα, όπου τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά όλη τη διαδικασία διαλογής και δεματοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Παράλληλα υπήρξαν πολλές ακόμη δράσεις εκπαιδευτικές αλλά και ψυχαγωγικές.

Το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης

Το 2019 υλοποιήθηκαν 68 εκδηλώσεις «Λούνα Πάρκ Ανακύκλωσης» σε Δήμους αλλά και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Οι μαθητές, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, ανταποκρίθηκαν θερμά στις εκδηλώσεις αυτές στις οποίες συμμετείχαν ενεργά πάνω από 21.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Διοργανώσεις «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» πραγματοποιήθηκαν και στο πλαίσιο εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, όπου υπήρχε προγραμματισμένη προσέλευση παιδιών ηλικιών 5-12 ετών, όπως στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στην Θέρμη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης αποβλήτων που διοργάνωσε ο ΕΟΑΝ στην Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο και αλλού.

Μουσική ανακύκλωση

Η «Jazz για μικρούς και μεγάλους» είναι μια εκδήλωση με έντονο το μουσικό στοιχείο όπου οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες μετατρέπονται σε κρουστά όργανα και οι πολίτες καλούνται να γνωρίσουν μέσα από τη μουσική τα υλικά που δέχεται ο μπλε κάδος. Το 2019 αυτή η εκδήλωση οργανώθηκε σε αρκετούς Δήμους της χώρας στο πλαίσιο κοινού προγραμματισμού εκδηλώσεων της ΕΕΑΑ με τους συνεργαζόμενους Δήμους (π.χ Κηφισιά, Παύλος Μελάς κλπ).

Αλλάζοντας συμπεριφορές

Το πρόγραμμα με τίτλο «Αλλάζοντας Συμπεριφορές, αλλάζουμε το Μέλλον», αποτέλεσε για μια ακόμη σχολική χρονιά μια παρέμβαση που είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στις σχολικές μονάδες και τις τοπικές κοινωνίες, όπου υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η ανάπτυξη του προγράμματος περιλαμβάνει την τοποθέτηση μπλε κάδου 360 λίτρων εντός της σχολικής κοινότητας καθώς και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 1.400 παρουσιάσεις, και συνολικά 44.400 μαθητές ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης και την ορθή χρήση του μπλε κάδου, ενώ τοποθετήθηκαν 300 κάδοι σε σχολικά συγκροτήματα.

Ανακάλυψε και εσύ πως ανακυκλώνεις σωστά στον μπλε κάδο

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας που απαρτίζεται από 5 διδακτικές ενότητες, μαζί με πλήθος εκπαιδευτικών τεχνικών όπως παιχνίδια, ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων. Σε όλα τα σχολεία έχει σταλεί ταχυδρομικώς εκπαιδευτικός φάκελος που περιέχει χρονοδιάγραμμα και πλάνο μαθημάτων ανακύκλωσης συσκευασιών, αναλυτικό οδηγό μαθημάτων με βοηθήματα, ενημερωτικό έντυπο, αφίσα και εκπαιδευτικό βίντεο. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί για τις ανάγκες του προγράμματος ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα ώστε να αντλείται περαιτέρω υποστηρικτικό υλικό.

Μακριά από τις θάλασσες

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα θαλάσσια απορρίμματα με τίτλο «Πλαστικά μετά τη χρήση; Η θέση τους είναι στον μπλε κάδο, μακριά από τις γαλάζιες θάλασσες» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης και επιλεγμένους νησιωτικούς ΟΤΑ (Ρόδος, Πάρος, Αντίπαρος, Λευκάδα).

Προτεραιότητα του προγράμματος είναι να ενημερώσει τους δημότες, και ειδικότερα τα παιδιά και τους εφήβους του κάθε νησιού για το πώς μπορούν ανακυκλώνοντας αποτελεσματικότερα να συμβάλλουν στη μείωση των πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσες.

Κλείσιμο
Το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν συνολικά 168 δίωρες εφαρμογές σε σχολεία των παραπάνω Δήμων και ενημερώθηκαν περισσότεροι από 3.500 μαθητές ενώ επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και το 2020 με ημερίδες και προγραμματισμό σχολικών εφαρμογών στους Δήμους Θάσου, Τήνου, Λαυρεωτικής, Νέας Προποντίδας κλπ

Ας διασκεδάσουμε λοιπόν στα Λούνα Πάρκ της Ανακύκλωσης, ας παίξουμε τζαζ με κρουστά βγαλμένα από τους μπλε κάδους και ας εντάξουμε την ανακύκλωση στους μπλε κάδους στην καθημερινότητά μας για να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, εμείς και τα παιδιά μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης