Αισιόδοξη η Κομισιόν για τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα

commision_ar

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει διψήφιο ποσοστό αύξησης του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου φέτος και το 2020 για πρώτη φορά μετά την κρίση – Ωστόσο, το επενδυτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί είναι τεράστιο, καθώς φθάνει τα 99 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της PwC

Ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στην προοπτική να αρχίσει να ξεφεύγει η χώρα μας από το επενδυτικό τέλμα των τελευταίων ετών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά μετά την κρίση διψήφιο ποσοστό αύξησης του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, δηλαδή των επενδύσεων, τόσο φέτος όσο και το 2020. Μάλιστα, για τη φετινή χρονιά εμφανίζεται πιο αισιόδοξη από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, ώσπου να καλύψει το επενδυτικό κενό, το οποίο φθάνει τα 99 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία αναλυτική μελέτη της PwC που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 10,1% φέτος, έναντι εκτίμησης για αύξηση 8,8% στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020. Ακόμα πιο ισχυρή τόνωση των επενδύσεων, που θα φθάσει το 12,5%, περιμένει η Κομισιόν για την προσεχή χρονιά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση κατά 13,4%.

Η δραστική βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και η φιλοεπενδυτική πολιτική που άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησαν την Επιτροπή σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για το 2020. Την περασμένη άνοιξη η Κομισιόν θεωρούσε ότι οι επενδύσεις θα τονωθούν κατά 10,8% το επόμενο έτος, ενώ στις προβλέψεις που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη έχει ανεβάσει τον πήχη στο 12,5%. Όπως επισημαίνεται στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, «η αλλαγή της σύνθεσης των φορολογικών εσόδων προς λιγότερους φόρους που προκαλούν στρεβλώσεις συνοδεύεται από μέτρα κοινωνικής πολιτικής και αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης».

Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι η Ελλάδα ξεκινά από πολύ χαμηλή αφετηρία: το ύψος του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ανήλθε πέρυσι μόλις στα 21,292 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), μειωμένο κατά 12,2% συγκριτικά με το 2017. Δηλαδή, ήταν σχεδόν το 1/3 σε σχέση με το 2007, προτού ξεσπάσει η κρίση. Ουσιαστικά οι επενδύσεις έχουν κατρακυλήσει στα επίπεδα του μακρινού 1996 και οι προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον είναι πολλές. Αυτός είναι, προφανώς, ο λόγος που η Επιτροπή είναι συγκρατημένη για το 2021, προβλέποντας αύξηση των επενδύσεων κατά 8,1%.

Οι απογοητευτικές επιδόσεις των τελευταίων ετών στον τομέα των επενδύσεων είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την καθήλωση της ελληνικής οικονομίας σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του 2019, που συντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε για φέτος αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9% και ανάπτυξη 2,5%. Οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για ενίσχυση των επενδύσεων κατά 10,1% και ανάπτυξη μόλις 1,8%, ενώ το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 εκτιμά ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα ενισχυθεί το 2019 κατά 8,8% και το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2%.

Τα στοιχεία αυτά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ανάγκη να διπλασιαστεί ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στη χώρα μας. Η σχετική μελέτη της PwC, με τίτλο «Από την ύφεση στην ανάκαμψη: Πολιτικές διευκόλυνσης επενδύσεων», επισήμανε ότι οι ετήσιες επενδύσεις θα έπρεπε να ενισχυθούν κατά 21%-22%, ώστε η οικονομία να εμφανίσει ανάπτυξη 4% ετησίως. Η PwC διαπίστωσε ακόμα ότι η συρρίκνωση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2016 απομάκρυνε την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας ένα διευρυνόμενο επενδυτικό κενό συνολικού ύψους 99 δισ. ευρώ.

«Η βάση εκκίνησης είναι πολύ χαμηλή. Το επενδυτικό κενό είναι δυσθεώρητο, με τις επενδύσεις να είναι κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ευρώπης. Χωρίς τη στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις και εξαγωγές, η ενίσχυση των ρυθμών μεγέθυνσης θα είναι παροδική», τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθηγητής Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

Η πορεία του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου την περίοδο 2007-2020

Ποσά σε δισ. ευρώ Ετήσια μεταβολή (σε σταθερές τιμές 2010)

2007: 61,620 +15.9%

2008: 57,187 -7.2%

2009: 49,220 -13,9%

2010: 39,698 -19,3%

2011: 31,561 -20,5%

2012: 24,158 -23,5%

2013: 22,122 -8,4%

2014: 21,087 -4,7%

2015: 21,229 +0,7%

2016: 22,238 +4,7%

2017: 24,256 +9,1%

2018: 21,292 -12,2%

2019: - +10,1%*

2020: - +12,5%*

Πηγές: Τα ποσά σε δισ. ευρώ και η ετήσια μεταβολή για τα έτη 2007 έως 2018 προέρχονται από την τελευταία έκδοση της ΕΛΣΤΑΤ «Η Ελληνική Οικονομία» (8/11/2019).

Η εκτίμηση για την ετήσια μεταβολή του 2019 και η πρόβλεψη για το 2020 προέρχονται από τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Θουκυδίδης

Τίποτα δεν κάνουν αυτοί οι πσλιοσυριζαίοι με τις γραβάτες....έπρεπε να ψηφισούμε μαζικά τους Συριζαίους με τις σβάστικες! Σίγουρα τα τάγματα εφόδου είναι πιό φιλικά και ελκυστικά για τα εργοστάσια και τους κλαδους υψηλης προστιθεμενης αξιας και εξωστρεφειας! Επίσης οι συγκεκριμένοι και προκειμένου να περιορίσουν την περιβαλλοντική ρύπανση, δεν θα επιδοτούσαν τα ξένης κατασκευής ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα......αλλά τα Ελληνικά γαϊδούρια και άλογα! Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα....

Ξενοφωντας

Δυστυχως οι μονες επενδυσεις στην Ελλαδα εκτος απο καφετεριες και rnb ειναι στην ενεργεια (επιδοτουμενα φ/β και αιολικα), στον τουρισμο και τα logistics. Καμμια παραγωγικη επενδυση σε εργοστασια, σε κλαδους υψηλης προστιθεμενης αξιας και εξωστρεφειας. Επιπλεον η κυβερνηση των συριζαιων (με γραβατες) συνεχιζει να μην κανει αναγκαιες μεταρρυθμισεις λες και ειμαστε σε προεκλογικη περιοδο, ενω τονωνει την καταναλωση με μετρα οπως η επιδοτηση αυτοκινητων. Επιδοτει ετσι την παραγωγη ξενων χωρων και την εξαγωγη πλουτου μεσω των εισαγωγων. Τα αποτελεσματα ηδη φαινονται: το ελλειμμα στο εμπορικο ισοσυγιο διευρυνεται. Αυτο θα προκαλεσει πιεση ετο ΑΕΠ και ανισορροπια στους λοιπους δεικτες. Αν συνεχιστει αυτη η πολιτικη θα εχουμε παλι χρεωκοπια σε λιγα χρονια και μη σας ξεγελουν τα μειωμενα σπρεντ. Οι ξενοι επενδυτες εχουν βραχυπροθεσμο οριζοντα: σημερα αγοραζουν αυριο πουλανε.

Ο Μήτσος

Δεν γίνεται να υπάρξει ανάπτυξη με τέτοια γραφειοκρατία και φόρους

Σωκράτης

βλέποντας τις χρονολογίες 2015 εως 2019 διαπιστώνει κανεις πόσο μας οφέλησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο +

Σωστός!!!

Ειδικά την χρονιά 2019 που αποχώρησε.....

Σανοφάγος

Κυρίως το 2015 μέγιστη η ωφέλεια!! PS Μπεεε

Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αισιόδοξος για την εκτόνωση των επενδυτών σε νησιά και hotspots.

Αισιοδοξία επικρατεί γενικώς.Η ανάπτυξη έρχεται.

ΣυνδικαΛΗΣΤΗΣ

Νατιβισμος από τον Κυριάκο !!!! Η λέξη της χρονιάς. !!!! Γκουγκλαρετε !!!!

Σκεπτικιστής

Αισιόδοξη η κομισιόν, αισιόδοξη η κυβέρνηση, αισιόδοξοι οι πολίτες, μα τελικά ό ρυθμός αναπτυξης κολλημένος και για το ΄20 προβλέπουν και μείωση του ρυθμού του ......

@ΠΠ

Υπομονη στον αρρωστο μεχρι να βγει η ψυχη του...

Αλέξης Κατσαπλιάς

Εφόσον ξεκουμπίστηκα εγώ, μόνο αισιοδοξία μπορεί να υπάρχει για το οικονομικά κλίμα και τις επενδύσεις! Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός που, επί σχεδόν μία πενταετία, ουδεμία σοβαρή επένδυση δεν ήρθε προς τα μέρη μας! Επιπροσθέτως, με τη γνωστή μου ιδεπληπτική συνέπεια, σαμποτάρισα επιμελώς τις έτοιμες και ήδη υπογεγραμμένες! Όμως όλα κι όλα, την πίτα μπορεί να την κατάντησα αντίδωρο, το οποίο όμως εμοίρασα προοδευτικά και δικαιότατα......στην κομματική μου πελατεία (μπεεεεε)!

Αισιοδοξία μόνο.....

Ναι, ακριβώς όπως τα λες !! μόνο αισιοδοξία !! μα η αισιοδοξία δεν τρώγεται. Όταν δούμε και τις επενδύσεις και την ανάπτυξη τα ξαναλέμε. Αν ζούμε μέχρι τότε ...

Αλέξης Κατσαπλιάς

Μόνο που η οικονομία είναι πρωτίστως αισιοδοξία και όχι δούλεμα και ιδεοληψία! Αν έχεις κάποια αμφιβολία ας καθόσουν μαζί μου μέχρι να σβήσει ο ήλιος........

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης