Σχέδιο για τη ΔΕΗ: Κλείνουν λιγνιτικές μονάδες

monades_ar

Στο σχέδιο για την ΔΕΗ περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των μονάδων για τις οποίες η χώρα μας είναι υπόλογη και πληρώνει πρόστιμα - Δείτε αναλυτικά

Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο για την διάσωση της ΔΕΗ που προαναγγέλθηκε χθες.

Πρόκειται για λιγνιτικές μονάδες που είναι κοστοβόρες και για τις οποίες η χώρα μας αναγκάζεται να πληρώνει πρόστιμα.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται για παλιές μονάδες, που μας «κοστίζουν ακριβότερα παραμένοντας ανοιχτές, παρά αν ήταν κλειστές και συνεχίζαμε να πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους. Αυτό έρχεται ως συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση, που επιβάλλει υψηλό κόστος σε εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ που έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι λοιπόν προφανές ότι πρέπει και στην Ελλάδα να προχωρήσουμε σε σταδιακή απολιγνιτοποίηση, με την απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν είναι η Μελίτη Φλώρινας ενδεχομένως και η Μεγαλόπολη, ενώ αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μελίτη
Τον περασμένο Νοέμβριο η μονάδα της Μελίτης εμφάνιζε ένα έλλειμμα της τάξης των 10 ευρώ η μεγαβατώρα μεταξύ εσόδων και λειτουργικών εξόδων. Συγκεκριμένα με έσοδα 64,5 ευρώ/MWh το πλήρες κόστος είχε φτάσει στα 74,9 ευρώ/MWh κυρίως εξαιτίας των αυξημένων δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Μεγαλόπολη
Η Μελίτη εμφανίζει κόστος καύσιμου 23 €/MWh, κόστος διοξειδίου 31,2 €/MWh, μισθοδοσία 4,4 €/MWh, λειτουργία και συντήρηση 5,2 €/MWh άλλα κόστη 0,8 €/MWh, δηλαδή συνολικό κόστος 64,7 €/MWh ή αλλιώς 139,2 εκατ. Ευρώ
Ο κύκλος εργασιών της Μελίτης για το 2ο 6μηνο του 2018 ήταν 56.935.244 ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες προ φόρων αποσβέσεων, συνολικών καθαρών χρηματοοικονομικών δαπανών και κερδών από συνδεδεμένες εταιρείες ανήλθαν σε 65.078.454 ευρώ και το EBITDA ήταν αρνητικό κατά 8.143.210 ευρώ.
Οι αμοιβές προσωπικού της Μελίτης ανήλθαν σε 6,8 εκατ. ευρώ και το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων  CO2 19,4 εκατ. ευρώ.

Μεγαλόπολη
Το κόστος ανά μεγαβατώρα και τα έσοδα, εμφανίζουν σημαντικές διακυμάνσεις στις μονάδες της Μεγαλόπολης, οι οποίες είχαν αρκετές συντηρήσεις αλλά και περιόδους που δεν έμπαιναν στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα έξοδα παραμένουν υψηλά, τα έσοδα ήταν χαμηλότερα. Ενδεικτικά ενώ τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν 64,2 ευρώ/MWh και τα έξοδα 68,9 ευρώ/MWh, το Σεπτέμβριο τα έσοδα ήταν 66 ευρώ/MWh και τα έξοδα 96 ευρώ/MWh. Στο σύνολο του 2017 η Μεγαλόπολη 4 είχε λειτουργικό κόστος παραγωγής (μαζί με τα διοξείδια) 50,5 ευρώ/MWh και η 4 41,1 ευρώ/MWh
Ο κύκλος εργασιών για το 20 6μηνο του 2018 ήταν 103.776.908 ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες προ φόρων, αποσβέσεων, συνολικών καθαρών χρηματοοικονομικών δαπανών και κερδών από συνδεδεμένες εταιρείες ήταν 117.617.374 και το EBITDA ήταν αρνητικό κατά 13.840.466 ευρώ!
Οι αμοιβές προσωπικού της Μεγαλόπολης ανήλθαν σε 31,5 εκατ. ευρώ και το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων CO2 48,7 εκατ. ευρώ.
29 ευρώ ο τόνος ρύπων


Τα έσοδα της Μεγαλόπολης για το 2019 από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο pool υπολογίζονται σε περίπου 110 εκατ. Ευρώ - 1.612.582 MWh !! - και της Μελίτης σε περίπου 63 εκατ. Ευρώ - 933.865 MWh .
Η Μεγαλόπολη 3 βαρύνεται με 1,8 τόνους και η 4 με 1,6 τόνους διοξειδίου ανά παραγόμενη μεγαβατώρα.
Η μονάδα της Μελίτης βαρύνεται με 1,25 τόνους διοξειδίου ανά παραγόμενη μεγαβατώρα
ΔΕΗ: Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2018, τα ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕΗ 223,8 ευρώ


Σύμφωνα με όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, το πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Η έγκριση του σχεδίου θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:

- Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.

- Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%

- Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

- Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:

- Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

- Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

- Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).

- Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.

- Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλήσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης. Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕΗ.

Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας («Οριακή Τιμή του Συστήματος») περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

- Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.

Τα νέα τιμολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων που θα εφαρμοστεί προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την επιβίωσή της, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το 2018 και το 2019 μέχρι στιγμής. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές πιθανή επιδείνωση των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει ακόμη την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.

Κύκλοι της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αποφάσεις για τα τιμολόγια είναι ισορροπημένες καθώς στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται να συμβάλουν όλες οι πλευρές: οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες μέσω της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας, η βιομηχανία με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα, το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των ΥΚΩ και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (90)

Έχω μια ιδέα...

Να κλείσουν όλες οι μονάδες της ΔΕΗ, ή μάλλον να πουληθούν και οι υπάλληλοι να βγούνε σε αργία με πλήρεις αποδοχές μέχρι την συνταξιοδότησή τους και πλήρες εφάπαξ στο τέλος. Έχω την υποψία ότι θα μας στοιχίζει λιγότερο!!!

χρηστος φωτιαδης

Οτι δεν μπορεί να καταστρέψει το αριστερό μας χέρι θα το καταστρέψει το δεξί.... Το αριστερό μας άφησε ενα χρέος 700 εκατομμύρια που κανείς δεν θα τους παει στον εισαγγελέα και το δεξι κανει προσπάθεια να ρίξει την αξια της οσο μπορεί με αυτα που λενε στα καναλια για να την πουλήσουν οσο οσο.... Και ο ελληνικός λαος τρώει κουτοχορτο μην γνωρίζοντας οτι ο λιγνιτης εχει τεράστια αξία και θα μπορούσαμε να τον μετατρέψουμε σε πετρελαίου οπως εκαναν οι Γερμανοί στον παγκόσμιο πολεμο.... Αλλα οχι εμείς θα το δώσουμε για 50 εκατομμύρια για να βγαλουν οι αλλοι 800 δισεκατομμύρια....

ΔΕΗ ένα μεγάλο σκάνδαλο

Καταρχάς, λόγω αποθεμάτων λιγνίτη εμείς οι Έλληνες θα μπορούσαμε να παράγουμε πολύ φθηνά ηλεκτρική ενέργεια και ακολούθως να έχουμε φθηνότερους λογαριασμούς από τους ξένους. Αυτό όμως ΔΕΝ συνέβη ΠΟΤΕ. Παράλληλα θα μπορούσαμε να έχουμε λόγω γεωγραφίας και κλίματος ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυρίως στα νησιά για ακόμη φθηνότερους λογαριασμούς. Αυτό όμως ΔΕΝ συνέβη ΠΟΤΕ. Αντιθέτως, σε κάποια νησιά έχουν ντιζελομηχανές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (ότι χειρότερο). Η ΔΕΗ είναι μια εταιρία που χρυσοπληρώνει τους εργαζομένους του με απίστευτους μισθούς και συντάξεις. Επίσης χρυσοπληρώνει τους εργολάβους καθώς και τους προμηθευτές της. Οι Έλληνες πληρώνουν για όλα αυτά μέσω 1) λογαριασμών, 2) μέσω ασφαλιστικών ταμείων (καθώς τα ασφαλιστικά είναι μέτοχοι της ΔΕΗ), μέσω 3) ΕΕΣΥΠ, 4) μέσω ΤΑΙΠΕΔ, 5) μέσω φόρων. Να υπενθυμίσω ότι η μετοχή της ΔΕΗ κάποτε ήταν 4,60 και έπεσε περίπου κατά 50% στα 2,40, αντί ν' ανέβει καθώς το ξαναλέω είχε Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα έπρεπε να είναι ισχυρή διεθνώς. Δυστυχώς οι προδοτικές κυβερνήσεις, τα ιδιωτικά συμφέροντα και η Ε.Ε με διάφορα τερτίπια κατάφεραν να την καταντήσουν έτσι και μας να πληρώνουμε ένα σωρό λεφτά.

Λάθος

Ο λιγνίτης κοστίζει πανάκριβα γιατί είναι προϊστορική πηγή παραγωγής ρεύματος με τεράστιο κόστος στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων συν ότι η κατασκευή , λειτουργία και συντήρηση των εργοστασίων κοστίζει πολλαπλάσια άρα γράφεις μπαρούφες.

@Λάθος

Μα σου λέει ο άλλος, οτι στα νησιά έχουν ντηζελομηχανές. Τι δεν κατάλαβες. Α ν δεν θέλεις να καταλάβεις, μην διαβάζεις. Πήγαινε για μπάνιο.

Ορθολογιστής

Ειδήμονες τεχνοκράτες των επιχειρήσεων με βιογραφικό ανάλογο ,που την έχουν κάνει την δουλειά αυτή στο παρελθόν επιτυχώς και όχι πολιτικοί, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μιας μεγάλης επιχείρησης που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας .

"Εξυπνο"

Εξυπνο!!!Το ΕΤΜΕΑΡ ειναι 5 τοις χιλιοις.Τι οφελος μπορει να εχει ενα νοικοκυριο ενας μικρομεσαιος......ΤΙΠΟΤΑ Μπορει να εχει ενας Μεγαλος... Αντε κανα μπανιο με τα ποδιακκαιρος που ειναι... Αααα μη ξεχασεις το κερι σου....εξυπνε!!

Εργατοπατερουλης

Αμα κλείσει η ΔΕΗ εγω θα πρέπει να πάω να δουλέψω??? Δεν σφαξανε. ολοι στους δρόμους με απεργίες, τώρα!!!

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ

απαραδεκτο ας αυξηθουν οι φοροι στους ελ επαγγελματιες ώστε να συντηρήσουμε τις λιγνιτικες μοναδες . αυτοι οι φιλελεδες θα πουλησουν και τα κοκκαλα των μαναδων μας , καλω ολους τους συναδελφους σε πανελλαδικη ΑΠΕΡΓΙΑ διαρκειας ώστε να συνεχισουμε την λειτουργεια των λιγνιτικων μοναδων . θα δειτε τι θα γινει από δευτερα φιλελεδια

Αγαπητε...

Είτε θα εχουμε τους συνδικαλιστες που του πληρωνουμε είτε τους ελευθερους επαγγελματιες που μας κλέβουν. Το σωστότερο θα ηταν να τσακισουμε και τους 2.

Κοινός Νούς

Καθήστε να τα βάλουμε κάτω με χαρτί και μολύβι γιατί με πονηρά επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν βγαίνει άκρη. Έστω οικογένεια που κατανάλωνε μία μεγαβαττώρα , δηλαδή 1000 κιλοβαττώρες το δίμηνο. Ωραία; Πλήρωνε 1000 επί 0,0946 για το ρέυμα, σύν 22,67 (για νταβατζηλίκι ΕΤΜΕΑΡ στα ιδωτικά αρπακτικά των φωτοβολταικών πυ εισπράττουν τριπλάσια τιμή από όσο πουλά η ΔΕΗ) και 13% ΦΠΑ. Μείον εκπτωση συνέπειας 10% (επί της κατανάλωσης μόνο): Τελικό : 120,11€. Με τιμή κιλοβαττώρας 0,11058, νέο ΕΤΜΕΑΡ 17 και νέο ΦΠΑ 6%, μείον συνέπεια τώρα μόνο 5%: τελικό 123,15€. Συνεπώς προκύπτει αύξηση. Μικρή μέν , αλλά υπαρκτή επιβάρυνση. Αλλού είναι το ζήτημα που δεν ανα δεικνύεται: Η μείωση ΦΑ και ΕΤΜΕΑΡ θα ισχύει και για τους ιδιώτες, αλλάπροσωρινά(;) δεν ισχύει για αυτούς η αύξηση της κιλοβαττώρας. Άρα η απόφαση ενισχύει πονηρά και υπογείως τους εναλλακτικούς ιδιώτες παρόχους.... Οι οποίο ομως θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν στους πελάτες την κατάργηση των σκανδαλωδών ΝΟΜΕ που απολάμβαναν....

Νίκος

Είναι αλήθεια οτι η Γερμανία έχει χειρότερης ποιότητας λιγνίτη και τον χρησιμοποιεί; Είναι αλήθεια οτι η Γερμανία θέλει ελληνικό λιγνίτη

Α.

Ακριβως το αντιθετο ισχυει. Η Γερμανια εχει λιγνιτη που παραγει την τριπλασια ποσοτητα ενεργειας απ'οτι ο ελληνικος. Δηλαδη χτειαζεται τριπλασια εξωρυξη ελληνικου λιγνιτη για να παραγει την ιδια ενεργεια με του Γερμανικου.

Μπράβο στον Κυριάκο που στηρίζει τη ΔΕΗ

Ξύδι σε όλους τους θατσερικους φιλελέδες που θέλουν να κλείσει η ΔΕΗ. Ούτε ταξί δε γεμίζετε εσείς οι αντιΔΕΗ φρουιζελέδες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης