«Οι θεσμοί δεν βλέπουν κενό το 2019», επιμένουν κυβερνητικά στελέχη

«Οι θεσμοί δεν βλέπουν κενό το 2019», επιμένουν κυβερνητικά στελέχη

Οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδέχονται πλέον ότι, ακόμα και μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τη νέα κυβέρνηση, δεν θα προκύψει «τρύπα» στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό - Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο

moscovici_ar
Σε δραστική επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για το 2019 προχώρησαν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι αποδέχονται πλέον ότι, ακόμα και μετά τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τη νέα κυβέρνηση, δεν θα προκύψει «τρύπα» στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι θεσμοί δεν βλέπουν κενό το 2019», επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ δύο ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών επιβεβαιώνουν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Η εξέλιξη αυτή εμπνέει αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου και το 2020, για το οποίο η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η εδραίωση του κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με το εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Επίσης για το 2020, εκτός από την μείωση φόρων, προϋπολογίζεται αύξηση των εσόδων από τη βελτίωση και διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. «Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2020 θα αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή, σε συνεργασία πάντα με τους θεσμούς», τονίζουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

Η «τρύπα» που έκλεισε

Η 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) τον Ιούνιο στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, επεσήμαινε ότι το «πακέτο των μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων [της προηγούμενης κυβέρνησης] θα είχε ένα δημοσιονομικό κόστος που επρόκειτο να υπερβεί το 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη». Δεδομένου ότι η Κομισιόν προέβλεπε πως η Ελλάδα θα επετύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019 πριν από την υιοθέτηση των εν λόγω μέτρων, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα υπήρχε σημαντικό δημοσιονομικό κενό φέτος. Εντούτοις, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναθεώρησαν ριζικά τις εκτιμήσεις τους μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης και την ανταλλαγή στοιχείων που ακολούθησε. Τα στελέχη των θεσμών αναγνώρισαν ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2019 είναι επιτεύξιμος ακόμα και μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή. Η μεσοσταθμική ελάφρυνση από τον φόρο ακινήτων ανέρχεται στο 22% και έχει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη μικρότερη και για πολύ λιγότερους φορολογούμενους μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Η θετική αναθεώρηση από πλευράς Κομισιόν της εκτίμησης για το 2019 αντανακλά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, «πρόκειται για σαφή αλλαγή εκτίμησης, η οποία θεωρούμε ότι οφείλεται στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη δώσει απτά δείγματα αποφασιστικότητας και ταχύτητας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής».

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης αποτυπώνεται ήδη στις διεθνείς αγορές με την υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά, όπως έδειξε το πρόσφατο 7ετές ομόλογο (εκδόθηκε με απόδοση 1,9%) και η τελευταία έκδοση 6μηνων εντόκων γραμματίων (η απόδοση περιορίστηκε την περασμένη Τρίτη στο 0,15% από 0,23% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση). Αποδεικνύεται έτσι πως όσοι εκτιμούσαν προεκλογικά ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες και πως όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την αλλαγή σελίδας στη χώρα μας μετά την πολυετή κρίση.

Η κεντρική εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αξιοποιηθεί η δυναμική αυτή και η κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα το γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων με πρώτιστο μέλημα την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Η προσπάθεια αυτή έχει ως κύριο στόχο να πείσει όλους εντός και εκτός Ελλάδας ότι η χώρα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών. Στην κυβέρνηση δηλώνουν βέβαιοι πως η ενισχυμένη αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη, μέσα από τη χάραξη αυτοδύναμης οικονομικής πολιτικής, θα επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα των επομένων ετών, κάτι το οποίο θα αποβεί προς όφελος και της χώρας και των εταίρων και πιστωτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης