Μετά από 40 χρόνια καταργούνται τα τεκμήρια εισοδήματος

eforia_ar

Σταδιακά μέχρι το 2022 - Μόνο πέρυσι  1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι– έπεσαν στην «παγίδα» φόρου με τα πλασματικά εισοδήματα - Υιοθετούνται νέες τεχνικές και εργαλεία ελέγχου των εισοδημάτων

Τη σταδιακή κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος επιβολής φόρων βάσει "τεκμηρίων" εξαγγέλλει η κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τα πλασματικά εισοδήματα που υπολογίζει από μόνη της η εφορία με σύγχρονες τεχνικές ελέγχου και βάσεις δεδομένων που δεν διέθετε στο παρελθόν η Φορολογική Διοίκηση. Αν και το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος φορολογείται με βάση το πραγματικό εισόδημά του, τα τεκμήρια καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978 (με τον νόμο 820/78) και σκοπό είχαν να καλύψουν την αδυναμία της φορολογικής αρχής να συλλάβει την φοροδιαφυγή.

Μετά από 40 και πλέον χρόνια όμως, εχθές υπήρξε προαναγγελία για σταδιακή κατάργησή τους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό στηρίζεται  στην σταδιακή αναπροσαρμογή —μέχρι τελικής εξαλείψεως— του προσδιορισμού τεκμαρτής δαπάνης που ισχύει σήμερα, με βάση τα διαθέσιμα περιουσιακά ή άλλα στοιχεία του φορολογουμένου.

Στα 11 "βήματα"

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας «έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν».

Με τον τρόπο αυτό, θα απενεργοποιούνται βαθμηδόν τα τεκμήρια που επιβάλλονται αυτομάτως με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας (ακόμα και ενοικιασμένης), τα κυβικά των αυτοκίνητων, τις πισίνες, των σκαφών, ιδιωτικών σχολείων  κλπ.

Τα βήματα θα γίνονται καθώς προχωρούν άλλες διαδικασίες ελέγχου δαπανών και εισοδημάτων που μπορεί να «τρέξει» πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τέτοια «όπλα» αποκάλυψης των πραγματικών εισοδημάτων θα είναι, για παράδειγμα, οι νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου που στηρίζονται σε:

-         Ηλεκτρονικά βιβλία και e-τιμολόγια, χωρίς τα οποία δεν θα αναγνωρίζονται πλέον για έκπτωση δαπάνες επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών, προσφέροντας δυνατότητα για άμεση διασταύρωση των πραγματικών συναλλαγών και εισοδημάτων.

-         Κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Το τραπεζικό απόρρητο για τους φορολογικούς ελέγχους έχει καταργηθεί. Σχεδόν όλες οι πληρωμές αμοιβών ή άλλες συναλλαγές μεγάλης αξίας (από 500 ευρώ) διεξάγονται πλέον μέσω τραπεζών και οι ροές χρήματος καταγράφονται και αποστέλλονται προς έλεγχο στην ΑΑΔΕ.

-         Δαπάνες για πάσης φύσεως αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από επιχειρήσεις ΔΕΚΟ (λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης κλπ), δίδακτρα σχολείων κλπ.

-         Χρήση νέων "έμμεσων" τεχνικών ελέγχου για την "καθαρή θέση" του ελεγχόμενου ή χαμηλά ποσοστά κέρδους και τυχόν άλλες ύποπτες αποκλίσεις εισοδημάτων από τους μέσους όρους ολόκληρων κλάδων ή ομοειδών επαγγελμάτων στην αγορά.

Αδικίες

Εκτός από αναχρονιστικό όμως, το σύστημα των τεκμηρίων αποδείχθηκε και κοινωνικά άδικο —δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από τους λόγους που το επέβαλαν. Ειδικά στην εποχή της μεγάλης κρίσης, σπίτια έμεναν ασυντήρητα, κοινόχρηστα δεν πληρώνονταν, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν ή δεν περνούσαν από σέρβις και ΚΤΕΟ, αλλά η εφορία υπολόγιζε εξωπραγματικά εισοδήματα, με αποτέλεσμα άποροι, χαμηλοσυνταξιούχοι ή άνεργοι να φορολογούνται για εισοδήματα χιλιάδων ευρώ, σαν να ήταν …επιχειρήσεις και χωρίς αφορολόγητο, για μόλις 1 ευρώ που είχαν από τόκους.

Επιπλέον, λόγω τεκμηρίων πολλοί πλήρωναν όχι μόνον υψηλότερο φόρο αλλά και ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, χάνοντας εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ ή επιδόματα φτώχειας, εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που τους απέμειναν μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Μόνον πέρυσι (το 2018) :

-         1,9 εκατ. φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για τεκμαρτά εισοδήματα  που ξεπερνούσαν τα δηλωθέντα κατά 6,7 δισ. ευρώ και κλήθηκαν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 150 εκατ. ευρώ.

-         697.290 ήταν μισθωτοί

-         515.509 συνταξιούχοι που μπορεί να είχαν αυτοκίνητο ή σπίτια από παλιά, είδαν τα εισοδήματά τους να «φουσκώνουν» λόγω τεκμηρίων κατά 1,5 δισ. ευρώ και πλήρωσαν πρόσθετο φόρο.

-         394.461 εισοδηματίες φορολογήθηκαν για εισοδήματα μεγαλύτερα κατά 1,97 δισ. ευρώ.

-         206.340 ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρους για εισοδήματα 917 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (174)

Μπεεεεεε

Και ποιος μας εξασφαλίζει ότι δεν θα επανέλθουν;

Δεξιός

Επιτέλους! Γιατρός είμαι φτωχαδακι του Θεού. 8000 το χρόνο δηλώνω και οι απλυτοι Τσιπροαπλυτοι με έβαλαν να πληρώνω τεκμήρια επειδή δήλωνα δύο εξοχικά, 2 διαμέρισματα, 1 πισίνα και 1 σκαφακι. Δηλαδή έλεος. Φτωχός άνθρωπος είμαι. Ο ξάδερφος μου μου τα χάρισε. Δεν μπορώ ρε παιδιά με έχει πιάσει το παράπονο. Σε ευχαριστώ κύριε Κούλη και Μπουμπουκο.

αναρχοφιλελευθερος

δηλαδη τα αδικα τεκμηρια θα αντικατασταθουν απο big brother καταστασεις. flat tax 15%, φπα 15%, μη υποχρεωτικη ιδιωτικη ασφαλιση και ιδιωτικα προγραμματα συνταξης, κουπονια σε ολα τα παιδια για να πηγαινουν σε οποιο ιδιωτικο σχολειο θελουν, αρνητικος φορος εισοδηματος απο ενα οριο και κατω. αν βγαλετε το κρατος απο πανω μας, τοτε θα αναπνευσουμε, θα ευημερησουμε και θα σας δωσουμε και ευχαριστως μερτικο απο τα κερδη μας για να επιτελεσει το κρατος τις βασικες και χρησιμες για ολους λειτουργιες του.

aggel

Αν γίνει θα ψηφίζω Κυριάκο όλη μου τη ζωή. Παράλογος και ληστρικός φόρος για να πληρώνονται οι τεμπέληδες άχρηστοι. Το όνομα του είναι Κυριάκος και όχι κουλης όπως υποτιμητικά τον ονομάζει το κάθε γιδι που κατέβηκε από τα γκράβαρα. Προσπαθεί να μας κάνει κανονικό κράτος τώρα που έφυγε το τσίρκο ανθελλήνων προδοτών.

νεοδημοκράτης

ΜΠΕΕΕΕΕΕ!!! Ποιός ρε βόδι έβαλε τα τεκμήρια, εδώ και σαράντα χρόνια; Μήπως αρχίσανε από την εποχή του πατέρα του κούλιη;;;

αφιλότιμος

Α ρε άσχετοι φορολάγνοι δημοσιοκοπρίτες, θα το πιείτε όλο λέμε, ό,τι και να κάνει ο κάθε κούλης ή παττακοτσιπράκος για να επιβιώσετε, ώστε να κυβερνάνε, στο τέλος θα το πιείτε όλο... Kάντε τώρα τα μπανάκια σας και θα δείτε από Σεπτέμβριο...

ΜΠΡΑΒΟ ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ! ΟΧΙ ΠΙΑ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ...ΑΛΗΘΙΝΩΝ ! ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ !

μηχανικός

Πληρώναμε δάνειο κι ήταν τεκμήριο, ενώ μειώνονταν τα εισοδήματα και στο τέλος χάσαμε τη δουλειά μας. Εμείς οι κακοί ελεύθεροι επαγγελματίες, τα μπλοκάκια ντε, που πρόσληψη δεν είδαμε αλλά δεν θα δούμε και ποτέ στη ζωή μας. Αφού φυσικά χάσαμε και τα λεφτά μας με την επιχείρηση που έκλεισε, μας τσίμπησαν τα τεκμήρια για να μας φορολογήσουν για το μηδενικό μας εισόδημα. Επειδή όμως ήμασταν πολύ κακά παιδιά, όλως τυχαίως διαχρονικά ανήκαμε, αν και ουσιαστικά υπάλληλοι, στους ελεύθερους επαγγελματίες που δήλωναν τα υψηλότερα εισοδήματα. Φυσικά κάναμε χρήση της ανάλωσης κεφαλαίου, αλλά πληρώναμε 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος κρατώντας ανοιχτό το μπλοκάκι μήπως και βρούμε δουλειά. Το αποτέλεσμα; Ασφαλιστικές εισφορές και υπέρ ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας που χρειαζόμασταν αλλά δεν θα δούμε ποτέ. Ο δε υποψήφιος εργοδότης, αυτός που όλοι αγαπήσαμε, όταν του ζητάμε τα διπλά από αυτά που θέλουμε καθαρά γιατί πλέον το κράτος έγινε και νταβατζής μας, θέλει να μας πληρώνει μαύρα, με ότι σημαίνει αυτό. Από το να σε τσιμπήσει η εφορία, μέχρι να σου φάει τα λεφτά ο εργοδότης. Ο ελέφαντας αυτός είναι χρόνια στο σαλόνι, αλλά κανείς δεν τον βλέπει. Γιατί άλλωστε; Λίγοι βολεύονται και βολεύουν;

σχόλιο ουσίας

Για όσους ...καταλαβαίνουν, τα ....Τεκμήρια ως εργαλείο ελέγχου και προσδιορισμού εισοδήματος με βάση τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ! Η βεβαίωση και επιβολή φόρου (εισοδήματος λέει) με βάση τα τεκμήρια όπως γίνεται σήμερα είναι...απαράδεκτη, αυθαίρετη και και πρέπει ΝΑ ...ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ...χτες ! Ασε που ο υπολογισμός ζημιώνει τους ....μικροεισοδηματίες και ευνοεί τους μεγαλοκαρχαρίες. π.χ. υδραυλικός λόγω οικίας αυτοκινήτου κλπ. και πραγματικό εισόδημα 12000, πληρώνει φόρο για ...φανταστικό εισόδημα 25.000 Γιατρός με τεκμήρια πληρώνει 50.000 και ξεμπερδεύει !

anon

Το πρόβλημα με τα τεκμήρια είναι ότι το κράτος αποφασίζει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να έχεις με το έτσι θέλω, περιορίζοντας την ελευθερία των πολιτών. Αν εγώ είμαι τρελός και θέλω να έχω Κορβέτ 6λιτρο 8κύλινδρο, αλλά να μένω σε τρόγλη και να χαλάω όλα τα λευτά μου στο αμάξι, δεν έχω αυτή την ελευθερία. Ακραίο παράδειγμα, αλλά καταλαβαίνεται τι εννοώ.

Δημόσιος υπάλληλος

40 χρόνια, εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι και κυρίως η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ, σας είχαμε τά γιουσουφακια μας, και κοιμόσασταν σαν τα βόδια και εσείς και ο Κορκίδης και ποιοι άλλοι εκπρόσωποι σας δεν ξέρω, και ήρθε τώρα ο Κυριάκος να σας ξυπνήσει από τον ύπνο το βαθύ των τεκμηρίων.. και από όλα τα χαράτσια που ήταν και είναι στο σβέρκο σας !!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης