Χωρίς ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις με έσοδα έως 10.000 ευρώ

tax

Χρειάζεται προσοχή καθώς όποιος ξεπερνά το όριο των 10.000 ευρώ μέσα στην χρονιά, πρέπει άμεσα την στιγμή εκείνη να κάνει μετάταξη στο κανονικό καθεστώς και να αποδώσει τον ΦΠΑ για τις συναλλαγές που κάνει

Νέους όρους για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις εισπράξεις μικρών επιχειρήσεων θέτει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η δυνατότητα απαλλαγής από ΦΠΑ διευρύνεται και δεν αφορά μόνον όσους αποδεδειγμένα είχαν τα προηγούμενα χρόνια έσοδα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ, αλλά και νέες μικρές επιχειρήσεις που στο ξεκίνημά τους θα μπορούν να επιλέξουν να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.

Από την άλλη όμως χρειάζεται προσοχή καθώς όποιος ξεπερνά το όριο των 10.000 ευρώ μέσα στην χρονιά, πρέπει άμεσα την στιγμή εκείνη να κάνει μετάταξη στο κανονικό καθεστώς και να αποδώσει τον ΦΠΑ για τις συναλλαγές που κάνει.

Με εγκύκλιό της, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τις αλλαγές που προβλέπει ο ν.4549/2018 (άρθρο 111) σχετικά με την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ.

Το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης των μικρών επιχειρήσεων από ΦΠΑ:

- είναι προαιρετικό δικαίωμα (ανεξάρτητο από την κατηγορία των βιβλίων) και όχι υποχρέωση της επιχείρησης

- διευκολύνει τις πραγματικά μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (δηλώσεις και πληρωμές ΦΠΑ κλπ)

- διευρύνεται και καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που μόλις κάνουν έναρξη

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια αρνητικά:

- δεν έχουν πια δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους (εισροές)

- αν τυχόν ξεπεράσουν το όριο πωλήσεων των 10.000 ευρώ εντός του φορολογικού έτους, είναι υποχρεωτική άμεσα η μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εντός του ίδιου φορολογικού έτους

Μετά τις αλλαγές που επέρχονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων:

- για τον προσδιορισμό του κριτηρίου των εσόδων (10.000€) δεν λαμβάνονται υπόψη οι μεταβιβάσεις ενσώματων ή άυλων αγαθών επένδυσης, καθώς και οι απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης

- δεν υποχρεούνται να μείνουν για 2 χρόνια στο ειδικό καθεστώς

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αφου τωρα,σαν να ειμαι ζωο, με πουλανε χωρις καν να μερωτησουνε στα εθνικα θεματα, οπως κανουν με τη Μακεδονια και ολοκληρη τη Β,Ελλαδα, το πρωτιστο καθηκον μου ειναι να ξαναγινω ανθρωπος,να ξαναγινω Ελληνας, να περιχαρακωσω την εθνικη κυριαρχια μας,και μετα να ασχοληθω με τα καθημερινα και τα οικονομίστικα Ολοι,στοΣυλλαλητηριο!

τηγανια

ολες οι επιχειρησεις θα δηλωνουν 9.500 ευρω εσοδα..μυαλο θελει..

George

Περιμένω να ξεφυτρώσουν τώρα χιλιάδες τέτοιες μικρές επιχειρήσεις.

Πωλήτρια

Απαράδεκτη κατάργηση ΦΠΑ 24%, χωρίς αντίστοιχη μείωση τιμών 24% Όχι να γίνουν πλουσιότεροι επιχειρηματίες κατά 24% λόγω αντικατάστασης ΦΠΑ από κέρδος με τήρηση σταθερών τιμών σε βάρος καταναλωτών-πελατών. Εξάλλου ΦΠΑ συνήθως κλέβεται από πραγματική οικονομία αγοράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οπότε δεν χρειάζεται να μειωθεί ΦΠΑ αλλά τιμές.

***

Ναι ρε βλητο, αυτος που εχει μια επειχηρηση με κατω απο 10,000 ευρω κερδος δηλαδη στη ΚΑΛΥΤΕΡΗ 800 ευρω/μηνα, θα πλουτησει τωρα που θα γινουν ΚΑΤΩ απο 12,400, δηλαδη με 200 ευρω το μηνα παραπανω ΚΑΙ ΑΜΑ, μιας που θα πιασει το μυθικο μισθο του χιλιαρικου. Τετοιο ΒΟΥΡΛΟ εισαι γι αυτο εμεινες πωλητρια..

Δημήτρης

Τι γλυκούλης...

Panos

Οι πολίτες θα πληρώνουν ΦΠΑ όταν ψωνίζουν από αυτές τις επιχειρήσεις? Αν ναι τότε αυτό ίσως σημαίνει ότι τα βάρη αυτών των επιχειρήσεων μετακυλίονται στους καταναλωτές.Αν δεν πληρώνουν δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός?

Τζον

Προφανώς και ο καταναλωτής ΔΕΝ θα πληρώσει ΦΠΑ, αν πρόκειται για υπηρεσία! Πηγαίνω π.χ. στον μηχανικό, μου λέει 300 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και μου κόβει απόδειξη ή τιμολόγιο ΧΩΡΙΣ τον ΦΠΑ. Αυτή την στιγμή, αν πας στον μηχανικό και ζητήσεις απόδειξη θα σου πει να πληρώσεις επιπλέον τον ΦΠΑ (διαφορετικά, πληρώνεις μαύρα). Έτσι παροτρύνει τον μικρό επιχειρηματία (μέχρι 10000 εισπράξεις) να δηλώνει εισόδημα. Αν πρόκειται για αγορά προϊόντος (που οι τιμές περιέχουν ΦΠΑ), μπορεί ο τελικός καταναλωτής να πληρώσει ΤΟ ΙΔΙΟ, αλλά ο επιχειρηματίας που υπάγεται στο καθεστώς αυτό (μέχρι τις 10000) ΔΕΝ μπορεί να επωφεληθεί του ΦΠΑ 24% δηλώνοντας τιμολόγια προμηθευτών! Άρα, δεν μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό γιατί: -Ο μικρός επιχειρηματίας θα αγοράσει με τιμολόγιο από την μεγάλη επιχείρηση ΜΕ ΦΠΑ (αφού η μεγάλη επιχείρηση δηλώνει πάνω από 10000) -Θα εισπράξει τον ΦΠΑ από το προϊόν που θα πουλήσει στον καταναλωτή -ΔΕΝ θα κερδίσει όμως τον ΦΠΑ γιατί ο ΦΠΑ που πλήρωσε ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙ. Απλά με την πώληση του προϊόντος παίρνει πίσω αυτό που πλήρωσε ως φπα αρχικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fitch_ratings_main

"Ο Fitch πιστεύει ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα οδηγούσε σε αληθινή αναταραχή τις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές του ΗΒ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του

idrogonan

Ένα κοίτασμα με απολήψιμα αποθέματα 120 εκατ. βαρέλια υδρογονανθράκων μπορεί να εισφέρει 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα έσοδα του Δημοσίου – Σε εξέλιξη οι γεωλογικές – γεωφυσικές έρευνες και οι περιβαλλοντικές μελέτες στη Δυτική Πελοπόννησο

1
d9e536e6c7dd49dba4e6acb0c1c4bfba

 H Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) απέρριψε τις πρόσθετες επενδύσεις που προβλέπονταν στο master plan και ενέκρινε μόνο τις υποχρεωτικές επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και αυτές υπό όρους! - Προσφυγή στη Διαιτησία μελετά η διοίκηση της Cosco

4