Τράπεζα σε δανειολήπτη: Οι οφειλές σας μεταφέρθηκαν σε fund

akinita-new-1

Δείτε το έγγραφο που πήρε στα χέρια του δανειολήπτης

Κατά χιλιάδες αποστέλλονται στου δανειολήπτες επιστολές στις οποίες μετά από μια μικρή  αναφορά στο είδος της απαίτησης που έχει η Τράπεζα εις βάρος του πελάτη της ακολουθεί μια… λίγο μεγαλύτερη στη μεταβίβαση αυτής σε μία εταιρεία διαχείρισης. Όπως ενημερώνονται όσοι έχουν λάβει΄αυτή την επιστολή από εδώ και πέρα, «αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε», αυτήν την εταιρεία θα πληρώνετε και, για να μην το ξεχάσουμε, αυτή η εταιρεία θα διαχειρίζεται τα προσωπικά σας δεδομένα. 

Όλα ξεκίνησαν από τον νόμο 4336/2015, γνωστό και ως «τρίτο αχρείαστο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ», που περιέλαβε στις διατάξεις του την υποχρέωση «να λάβουμε άμεσα μέτρα για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια». Στα πλαίσια αυτά, και προς άμεση εφαρμογή της «εντολής», ο Νόμος 4354/2015 επέτρεψε τη σύσταση των περιβόητων funds. Μετά από αρκετές τροποποιήσεις, με κυριότερη εκείνη που επέτρεψε την πώληση ακόμα και ενήμερων δανείων, έφτασε στις μέρες μας να αποτελεί το «ευαγγέλιο» για την μεταβίβαση των δανείων μας.

Τρία χρόνια μετά και με τις τράπεζες να έχουν δεσμευθεί για μείωση των 83 δισεκατομμυρίων κόκκινων δανείων, βρισκόμαστε στο στάδιο όπου καθημερινά ακούμε για πωλήσεις πακέτων δανείων σε επενδυτικά κεφάλαια. Ξεκίνησαν από δάνεια πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων με πολλά χρόνια καθυστέρησης, συνέχισαν με επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις και σιγά – σιγά εισέρχονται στο πεδίο των εξασφαλισμένων, μεν, δανείων, αλλά μη εξυπηρετούμενων. Μπορεί το «κασέ» τους να ανέβηκε από το 3% που άνοιξε, δεν παύουν, όμως, οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα δάνεια αυτά να κινούνται στα όρια του εξευτελιστικού.

Εξηγεί η δικηγόρος Σοφία Νικολάου:

Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε εκ προοιμίου είναι το γιατί να μην δύναται ο δανειολήπτης να εξαγοράσει ο ίδιος το δάνειό του. Δυστυχώς, η λύση αυτή δεν προκρίθηκε, καθώς, κατά πρώτον, είναι αδύνατον να διαχωριστεί ένα μεμονωμένο δάνειο που πωλείται πακέτο με άλλα στο fund και να υπολογιστεί η μοναδική τιμή πώλησής του και, κατά δεύτερον, ήταν βέβαιο πως η λογική αυτή θα δημιουργούσε ένα κύμα κακοπληρωτών, που θα ανέμεναν να «χτυπήσουν» το δάνειό τους πριν τη μεταβίβασή του.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα funds, σε σχέση με την προσπάθεια είσπραξης της απαίτησής τους. Η λογική επιτάσσει πως, αν έχεις αγοράσει σε τιμή «κόστους», σε ενδιαφέρει απλά να εισπράξεις το ποσό που έδωσες και κάτι παραπάνω. Η αντίστροφη οπτική, όμως, συνυπολογίζει τη φύση των εν λόγω επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για το κέρδος, το οποίο επιθυμούν να είναι βραχυπρόθεσμο και υψηλότατο, με κατάληξη την ταχεία αποεπένδυση. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό, να γίνουμε μάρτυρες επιθετικών κινήσεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Αναλογιστείτε και κάτι ακόμα: Τα funds είναι απρόσωπα επενδυτικά σχήματα, που είναι λογικό να αδιαφορούν για την κοινωνική τους εικόνα στην χώρα μας. Όσα κι αν θα θέλαμε να προσάψουμε στις Τράπεζες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι παράλληλα και εμπορικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν την «έξωθεν καλή μαρτυρία». Πολλές φορές, το γεγονός αυτό τιθάσευε τις Τράπεζες στα μέτρα εκτέλεσης που ακολουθούσαν. Επιπροσθέτως, δεν εξαντλούσαν πάντα την δυνατότητα που τους παρείχαν οι δανειακές συμβάσεις για αυξήσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια. Υπάρχει, άραγε, κάποιος που πιστεύει ότι δεν θα το πράξει ένα κεφάλαιο που απλώς επιθυμεί το μέγιστο κέρδος;

Κι ερχόμαστε στο τρίτο και ίσως το σημαντικότερο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από τη στάση των δικαστηρίων μας σε ενδεχόμενες διενέξεις μεταξύ δανειοληπτών και fund. Με τον Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη να πνέει τα λοίσθια και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό να έχει αποφέρει πενιχρά αποτελέσματα, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προστατευτούν ανήμποροι δανειολήπτες, φαντάζει μονόδρομος. Οι σταθερές λύσεις, μέσω της ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής που θα εκδώσει το fund από ένα καθυστερούμενο δάνειο και η αναστολή εκτέλεσής της είναι λύσεις, που θα μπορέσουν να δώσουν μία ανάσα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν.

Η μεταβίβαση των δανείων, όμως, αποστερεί από το νομικό μας οπλοστάσιο το διαχρονικό επιχείρημα που έχει διαγράψει πλείστες επιχειρηματικές οφειλές και δεν είναι άλλο από την υποχρέωση που έχουν οι Τράπεζες να μεριμνούν για τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν. Προσθέτει, όμως, ένα άλλο, το οποίο αντιστρατεύεται τον νομικό και ουσιαστικό παραλογισμό να έχει αγοραστεί το δάνειό μας προς 3 ευρώ/100 ευρώ δανείου, αλλά να ζητείται περιουσία 100 ευρώ συν τους τόκους! Σε πολλές περιπτώσεις, τα Δικαστήριά μας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Το ίδιο φρονώ πως θα πράξουν και τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δείγμα ελλείπουσας πολιτειακής σοβαρότητας, η αδυναμία ολοκληρωμένης ρύθμισης του μείζονος αυτού προβλήματος που τείνει να καταστεί κοινωνικό πρόβλημα. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν πρέπει να επαφίεται στην κρίση ορισμένων φωτισμένων δικαστικών λειτουργών, προκειμένου εκείνοι να διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί πρωτίστως στο πλευρό των αδυνάμων, στο πλάι όσων αποπληρώνουν τις οφειλές τους με συνέπεια και φυσικά απέναντι σε όσους έχουν, αλλά δεν πληρώνουν, εις βάρος όλων των υπολοίπων. Και πάνω από όλα χρειάζονται δουλειές για όλους και ανάπτυξη με πρόγραμμα και ουσία. Αλλιώς, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των χιλιάδων σπιτιών στα χέρια ξένων funds και πολλούς συμπολίτες μας χωρίς στέγη.

Η δικηγόρος Σοφία Νικολάου, που ανέδειξε το θέμα


daneio-fot-1
daneio-fot-2new
daneio-fot-3

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Επιτέλους...

ο Τζάμπας πέθανε. Καλά ξεμπερδέματα τώρα.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Ποιος θα χάριζε το χρεος σε εναν κακομαθημένο μπαταχτση, που σκόρπισε τα χρηματα σου σε λούσα, χορους, πάρτυ και σε κορόιδευε γελώντας πισω απι την πλάτη σου???. Ειμαι σίγουρη οτι κανένας Ελληνάρας δεν θα χάριζε ουτε ενα ευρω και θα τα ζήταγε πολλαπλάσια πισω. Σοβαρευτείτε και αφήστε την βαλκανική κλάψα, θα πληρώσετε ολα τα χρέη σας μεχρι το τελευταίο σεντ, δεν περνάει πια στους ευρωπαίους φορολογούμενους η κλάψα και η τζαμπα μαγκιά, οσο πιο πολυ κλαιτε, τοσο πιο πολυ σιγουρευόμαστε οτι σας αξίζει όσα περνάτε και ακομη περισσότερα. Το μονο δικιο που έχετε ειναι για τους ουρακουταγκους του Ελληνικού τραπεζικού συστηματος που αφου κατέστρεψαν την οικονομία Τότσικας παραμένουν στις θεσεις τους και σας κουνάνε υψωμένο τον παράμεσο. Αλλα τέτοια γιδια που ειστε, ακομα και αυτο σας αξιζε...αμόρφωτη κουμμουνιστικη μάζα

Τρώτε το....

...Γερμανικό χοτ Ντοκ τώρα και την μουστάρδα να γλυκανει λίγο το μίσος σου για εμάς τους Έλληνες εδώ στην Ελλάδα!

Άσε μας ρε Νικολάου

με τους δανειοκλέπτες. Όσοι πλήρωσαν και πληρώνουν τα δάνειά τους στην Ελλάδα είναι μακάκες. Ξέρω άνθρωπο που χρωστάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες, έχουν πλέον κατασχεθεί τα ακίνητα που είχε αγοράσει το 2009 αλλά από τότε και μέχρι σήμερα, (φαντάζομαι βέβαια θα βγούν στον πλειστηριασμό κάποια στιγμή) αυτός τα νοικιάζει κι εισπράττει τα ενοίκια εδώ και δέκα χρόνια. Στο τέλος θα του τα πάρουν μεν αλλά αυτός έχει βγάλει το πακέτο του από τα ενοίκια. Ακούστε δε και το καλύτερο. Μου είπε ότι ο νόμος βάσει του οποίου βγαίνουν τα ακίνητα στον πλειστηριασμό απαγορεύει στους ενδιαφερόμενους να δουν το ακίνητο (!!!!), για κοινωνικούς λόγους (χαχαχαχα) και πρέπει να το αγοράσουν στα τυφλά. Επειδή όμως κανείς δεν είναι τόσο μακάκας να αγοράσει ακίνητο χωρίς να το δει οι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι ή τα "αγοράζουν" λογιστικά οι πιστώτριες τράπεζες, κι αυτό γιατί ναι μεν είναι άφραγκες αλλά έτσι παύει το δάνειο να θεωρείται μη εξυπηρετούμενο, μειώνοντας έτσι εικονικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βελτιώνοντας δήθεν τη θέση των τραπεζών. Δηλαδή η απάτη, της απάτης, ώ απάτη και όλοι κάνουν ότι δεν βλέπουν....

Λούλης

Πουθενά στον κόσμο δεν σε αφήνουν να δεις το ακίνητο από μέσα. Όπως και στα αυτοκίνητα δεν σε αφήνουν να το βάλεις μπρος. Τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Επειδή λοιπόν δεν το βλέπεις από μέσα, γι αυτό και το αγοράζεις στο 1/3 της τιμής. Το υπολογίζεις δηλαδή σαν να είναι όλα κατεστραμμένα στο εσωτερικό του, κι ας είναι όλα τέλεια.

Ε.Ε.

Δες travel channel το "ανζητώντας σπίτια ανά τον κόσμο" και μετά μίλα εξυπνάκια.

Στελιος

Για να το εδωσε η τραπεζα στο Φαντ, σημαινει οτι καλεσαν επανειλημενα για ρυθμιση, ακομη και με κουρεμμα χρεους, εστω και με οποιοδηποτε ποσο και αυτη αδιαφορησε, πιστευοντας οτι θα της χαρισθει πληρως. Βγηκε ετσι μη συνεργασιμη στον Κωδικα Δεοντολογιας κλεισαν το λογαριασμο και πωλησαν το δανειο με μεγαλη χασουρα στο Φαντ. Τωρα θα δει η κυρια τη διαφορα, να μιλας με Φαντ και να μιλας με τραπεζα. Τωρα θα κερδισει μονο το ξενο Φαντ, ενω αν ρυθμιζε, θα κερδιζαν και αυτη και η τραπεζα.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παπαριες στην νιοστη!Ζητηθηκε στο ιδιο ποσο 2 δοσεις εντος 2 μηνων αντι εφπαξα και η Τραπεζα ειπε ΟΧΙ!!!

...

Μπορείς να το κάνεις λίγο πιο λιανά γιατί με ενδιαφέρει και δεν κατάλαβα τι εννοείς...

απλά

ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΠΕΘΑΝΕ, ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ !!! ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ και απαράβατη ΗΘΙΚΗ ΑΡΧΗ. Ο,τι αγόραζεται με δανεικά, ανήκει στον δανειστή κατά το μέρος του ανεξόφλητου χρέους. Τόσο απλό. (Το "δανεικά κι αγύριστα" ανήκει στη σφαίρα των ονειρώξεων και της κουτοπόνηρης ευμάρειας).

Καρτελακιας

Εμενα ποτε θα μου το παρει το φουντ? (το δανειο καλε)...

isonomia-isopolitia

Κυρία Νικολάου πολύ σωστά αυτά που λέτε, αλλά δεν είδα να σχολιάζετε ή και να προτείνετε την τιμωρία όσων εκ των τραπεζικών στελεχών παρείχαν εγκρίσεις στους δανειολήπτες με την υπογραφή τους. Η σχεδόν εντελώς ανεξέλεγκτη χορήγησή τους είχε μοναδικό σκοπό την είσπραξη bonus από τα glden boys & ...girls, τα οποία σήμερα απολαμβάνουν τις δυσθεώρητες αποδοχές τους την εποχή των "παχέων αγελάδων". Ή μήπως όχι;

Λούλης

Μια χαρά γίνονταν οι εγκρίσεις των δανείων. Έτσι γίνεται και στο εξωτερικό. Το ακίνητο είναι η εγγύηση για την τράπεζα και όχι ο μισθός που παίρνεις διότι, αύριο μπορεί να μείνεις άνεργος. Η διαφορά είναι ότι η ελληνική τράπεζα δεν ζητούσε μια προκαταβολή ας πούμε 30% από τον δανειολήπτη. Στην Γερμανία έπαιρνες (και παίρνεις) πολύ πιο εύκολα δάνειο! Απλώς οι τράπεζες ζητάνε μια προκαταβολή από εσένα και εννοείται σου προσημιώνουν το ακίνητο.

isonomia-isopolitia

Στην Ελλάδα χρηματοδοτούσαν το 70% περίπου της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως την προσδιόριζε ο εκτιμητής της τράπεζας. Άρα, το υπόλοιπο καλυπτόταν από τον αγοραστή. Τα ίδια λέμε. Το πρόβλημα είναι ότι ήταν εκτεταμένη πρακτική η δανειοδότηση και του υπόλοιπου 30% με επισκευαστικό δάνειο! Χωρίς έλεγχο για το αν ήταν αναγκαίο κάτι τέτοιο. Οι διευθυντές των υποκαταστημάτων και τα μεγαλοστελέχη των κεντρικών δεν ήξεραν που να βάλουν τα λεφτά! Να ανοιχθούν οι λογαριασμοί όλων των τραπεζικών στελεχών που αποχώρησαν τη 10ετία 2000-2010 για να δούμε πόσα παντελονιάσανε μαζί και με το bonus της εθελουσίας εξόδου. Αυτά θα τα πληρώσουν τα "παιδιά¨ τους: 700 καταστήματα θα κλείσουν και 42.000 άτομα θα πάνε σπίτι τους. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΜΥΑΛΟ!..

Σοβαρα;

"Τα funds είναι απρόσωπα επενδυτικά σχήματα, που είναι λογικό να αδιαφορούν για την κοινωνική τους εικόνα στην χώρα μας". Τα λεει ολα. Θελεις να κανεις κοινωνικη πολιτικη, να την κανεις με τα δικα σου λεφτα κυρια μου. As an investor, sτα παπακια μας για την εικονα των λαμογιων.

Αλεξ

Ελλάδα είμαστε αφού τα πάρουν τα funds θα βρεθει μία νέα κατσέλη και τα funds θα μείνουν με τα δάνεια στα χέρια και οι δανειζόμενοι με τις σπιταρόνες κανονικά πληρώνοντας 12.74 ευρώ το μήνα...

George

Οι μόνοι που είναι αδικημένοι είναι οι καλοπληρωτές. Με ποια δικαιολογία μεταφέρεται σε fund το δάνειό τους;

IOANNIS

Έλα ντε. Αυτό ρωτάω και εγώ φίλε. Έμενα εχτές μου ήρθε επιστολή από eurobank οτι την ενυπόθηκη απαίτηση - στεγαστικό μου ( εξυπηρετείται κανονικά εδώ και 13 χρόνια) το ''Τιτλοποίησε για άντληση καφαλάιων '' σε μια ιρλάνδική εταιρεία και μπουρού μπουρου. Έπρεπε να διαβάσεις πολύ καλά τις 4 σελίδες επιστολής για να καταλάβεις τι παίζει. Τεσπα έμενα σκασίλα μου σε δυο χρόνια το ξοφλάω και τελειώνω. Άπλα από περιέργεια και μόνο θα το ψάξω.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ermou-enikoi1

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός