Επιτρέπονται και διορθωτικές δηλώσεις για όσους μπήκαν στην εθελοντική αποκάλυψη

dilwseis

Λύση – ανάσα για χιλιάδες φορολογουμένους

Μετά από δύο χρόνια «ομηρίας», ανοίγει ο δρόμος για όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση για εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμα, στο πλαίσιο της «εθελοντικής αποκάλυψης» εισοδημάτων το 2016.

Η παγίδα του νόμου 4446/16, ήταν πως η ρύθμιση εκείνη προέβλεπε ότι στις δηλώσεις δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, αλλά θα θεωρούνται «αμετάκλητες».

Έτσι για όσους επικαλούνταν τον νόμο αυτόν (άρθρα 57-60) για να μην πληρώσουν 100 ευρώ πρόστιμο για μία τυπική διόρθωση σε προηγούμενη δήλωση Ε9 , αλλά έκαναν κάποιον λάθος στην τροποιητική δήλωση που υπέβαλαν, απαγορευόταν να το διορθώσουν!

Για παράδειγμα, αν αντί να αναγράψουν πως το σπίτι τους είναι πχ 100,00 τμ αλλά έγραφαν εκ παραδρομής 10.000 τμ, ο ΕΝΦΙΑ θα έβγαινε «ες αεί» πολλαπλάσιος, παρότι τα πραγματικά τετραγωνικά είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ενώ το λάθος αποδεικνύεται εύκολα και από μια απλή αυτοψία.

Μετά από 3 χρόνια, τα λάθη αυτά πλέον θα μπορούν να διορθωθούν. Ωστόσο η εφορία δεν θα επιστρέψει χρήματα πίσω σε κανέναν. Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης των δηλώσεων Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α. στις περιπτώσεις εκείνες που οι φορολογούμενοι υπέπεσαν σε «πρόδηλα λάθη».

Για να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις αυτές από τη Φορολογική Διοίκηση, πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει τα προβλεπόμενα, κατά περίπτωση παραστατικά τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους.

Συγκεκριμένα η διάταξη (άρθρο 70) του Πολυνομοσχεδίου τροποποιεί και συμπληρώνει τον ν.4446/2016, ορίζοντας ότι:

«Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η υπολοβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ με τις οποίες ανακαλείται η υποβληθείσα με τις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 57 έως και 60 δήλωση, με την συνυποβολή των προβλεπομένων κατά περίπτωση παραστατικών, τα οποία απαιτείται να αποδεικνύουν ότι συντρέχει ο λόγος ανάκλησης την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους, εκτός αν για τα συγκεκριμένα ακίνητα, για τα οποία είχαν υποβληθεί δηλώσεις με τις διατάξεις του νόμου αυτού, έχει εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ της παρ.1 του άρθρου 54Α του ν.4174/2013 (Α΄170). Τυχόν φόροι και τόκοι που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

peiraias_main

«Πρόβα τζενεράλε» για τις  ακτοπλοϊκές εταιρείες η έξοδος του Πάσχα - Πληρότητες έως και 100% σε πολλούς προορισμούς από τη Μ. Πέμπτη - Οι στόλοι και τα δρομολόγια στις «χρυσές» γραμμές των Κυκλάδων

Jeep-Wrangler

Ένας μήνας περίπου έχει μεσολαβήσει από τότε που η Jeep πέρασε στη δικαιοδοσία της FCA Greece στη χώρα μας. Oι ιδιοκτήτες της μάρκας μας εξέφρασαν τα παράπονά τους αναφέροντας πως δεν γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για την τεχνική τους υποστήριξη. Εμείς ρωτήσαμε την ελληνική εισαγωγική για το θέμα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ μας.

petrelaio_iran

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, την εισαγωγή φθηνού ιρανικού πετρελαίου – Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι χώρεςθα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις 

6
4784267

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται έως τις 30 Μαϊου η προθεσμία αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες - Περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης