Eurogroup με... Ελλάδα τη Δευτέρα: Στο επίκεντρο συντάξεις και καθυστερήσεις στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

tsakalotos_eurogroup

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα υπάρξουν υπουργοί Οικονομικών, που θα ζητήσουν να δεσμευτεί η Ελλάδα ότι θα επαναφέρει τις μειώσεις στις συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι

Η Ελλάδα θα ξαναγίνει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, μαζί με την Ιταλία, όπως προκύπτει από την ατζέντα της συνόδου που ανακοινώθηκε σήμερα. Η μη περικοπή των συντάξεων, η εφαρμογή των θετικών μέτρων για το 2019 και οι καθυστερήσεις που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας μας θα μπουν στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στη συνεδρίαση θα δώσει ηχηρό «παρών» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ατζέντα, το Eurogroup θα αξιολογήσει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2019 και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δώσει την επίσημη έγκριση, για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και να υιοθετηθούν τα θετικά μέτρα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, βεβαίως, εάν θα υπάρξουν υπουργοί Οικονομικών που θα ζητήσουν να δεσμευτεί η Ελλάδα ότι θα επαναφέρει τις μειώσεις στις συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η Κομισιόν, στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, έχει, πάντως, στρώσει το χαλί για να μην περικοπούν οι συντάξεις τουλάχιστον έως το 2022, προβλέποντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν χωρίς το επώδυνο αυτό μέτρο.

Στο τέλος της συνεδρίασης το Eurogroup θα εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία θα σχολιάζει τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών της ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου η διένεξη Ρώμης-Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.

Η ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup προβλέπει επίσης ότι θα συζητηθεί η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. Στην έκθεση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε «κίτρινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις στις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο EuroWorking Group, τη Δευτέρα η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομη επικαιροποιημένη αναφορά για την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων της Ελλάδας από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν συντάχθηκε η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, μέχρι σήμερα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν επίσης τη Δευτέρα για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της.

Τη δική τους έκθεση θα παρουσιάσουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταπρογραμματικής εποπτείας.

ΣΧΟΛΙΑ

Σπύρος

Κόψτε επιτέλους τις αποδοχές των συνταξιούχων, τι τους φοβάστε, δεν παράγουν, δεν εργάζονται, δεν απεργούν, δεν εκβιάζουν, δεν τρομοκρατούν, δεν προκαλούν ζημιές-καταστροφές, είναι 2.600.000 ακίνδυνα άτομα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4469174

Ο αναδυόμενος εμπορικός προστατευτισμός, η άνοδος του εθνολαϊκισμού που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις διευρυνόμενες ανισότητες αποτελούν σημαντικές προκλήσεις είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

2
fragkou_nasdaq

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Containers Αγγελική Φράγκου χτύπησε το καμπανάκι λήξης της συνεδρίασης του Nasdaq – Ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας

843edf9f94ab565ccc9139002d9197af_XL

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των δύο ερμηνευτικών εγκυκλίων επί της νέας νομοθεσίας, με την οποία ουσιαστικά οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων εξισώνονται με τις καπνοβιομηχανίες ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, ο οποίος ξεκινά παράλληλα καμπάνια ενημέρωσης για όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο άτμισμα, με κεντρικό μήνυμα «Ο ατμός δεν είναι καπνός».

2