ΤτΕ: Η κρίση στην Ιταλία ευθύνεται για την επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

tte_1

Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας απέδωσε την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στην κρίση στην Ιταλία – Τα ιταλικά ομόλογα συμπαρέσυραν και τα ελληνικά 

Με την κρίση στην Ιταλία συσχετίζει την άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας.

Μιλώντας σε επενδυτές στο City του Λονδίνου, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μουρμούρας εξήγησε την άνοδο κατά 20% στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. «Προκλήθηκε από το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία, ως απόρροια της πρόσφατης διαμάχης με τις Βρυξέλλες του κυβερνητικού συνασπισμού λαϊκιστικών κομμάτων, με σαφή αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό», τόνισε.

Ως εκ τούτου, η ανοδική κίνηση των αποδόσεων στα ιταλικά κρατικά ομόλογα συμπαρέσυρε και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχει ισχυρά θετική συσχέτιση ανάμεσα στα ελληνικά και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, που αυξήθηκε σημαντικά πάνω από το 70% κατά το β΄ εξάμηνο του 2018, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Ως μέτρο σύγκρισης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 και πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων ήταν περίπου 50%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2017 ήταν χαμηλότερη του 30%.


Πάντως, ο κ. Μουρμούρας υποστήριξε ότι μετά και την πλήρη άρση των capital controls στο εσωτερικό, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας με λογικό επιτόκιο, το οποίο θα αποτελέσει τον πρόδρομο για την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις χρηματαγορές με εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης για άντληση ρευστότητας και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης