Αγωνία για το χρηματιστήριο – Δεν βγαίνουμε ακόμα στις αγορές

Αγωνία για το χρηματιστήριο – Δεν βγαίνουμε ακόμα στις αγορές

Παραδοχή Τσακαλώτου: Οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες - Σε απόγνωση οι ξένοι επενδυτές με τα μπρος – πίσω των δανειστών για τις τράπεζες

money_arthro
Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά καθημερινά για «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει στο οικονομικό επιτελείο, το σκληρό της πρόσωπο.

«Κοινό μυστικό» αποτελεί το γεγονός ότι η χώρας μας δύσκολα μπορεί να βγει στις αγορές προκειμένου να δανειστεί.

Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και η παραδοχή χθες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για τις αγορές ομολόγων και την έξοδο της χώρας σε αυτές, ο υπουργός δήλωσε πως οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες, λόγω της Ιταλίας, της Τουρκίας και των αναδυόμενων αγορών.

Ωστόσο πρόσθεσε, πως υπάρχει σχεδιασμός για έξοδο, ο οποίος διευκολύνεται από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που απέκτησε η χώρα. «Μας νοιάζει πότε θα βγούμε στις αγορές, αλλά είμαστε σε θέση πια να επιλέξουμε εμείς το χρόνο» είπε, επεσήμανε δε, πως στον σχεδιασμό αυτόν είναι να πληρωθούν πιο νωρίς τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ένα από τα καθοριστικά σημεία, στην πορεία ομαλής επιστροφής στις αγορές, θα είναι η πρώτη εκταμίευση από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών τον Δεκέμβριο.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται πάλι οι ξένοι επενδυτές με τις ελληνικές τράπεζες, ή καλύτερα με την αντιμετώπιση που έχουν οι ελληνικές τράπεζες από τους δανειστές. Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεπουλάνε τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές σε τιμές οι οποίες αντιστοιχούν έως και το 0,10 της λογιστικής τους αξίας (σ.σ στις αυξήσεις κεφαλαίου οι τραπεζικές μετοχές είχαν πουληθεί στο 0,30 της λογιστικής αξίας - Price to book value).

Όπως διεφάνη από την περασμένη Παρασκευή η απαίτηση των ξένων για άντληση κεφαλαίων στην Τράπεζα Πειραιώς είναι μια κίνηση που δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις και προκαλεί προβληματισμό για τον τελικό στόχο των ξένων δανειστών.

Η νέα χθεσινή βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (1,47%) και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται κυρίως στα πισωγυρίσματα που κάνουν οι δανειστές σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Δείκτης των τραπεζών έχασε 3,97% με τις μεγαλύτερες πιέσεις να αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς η μετοχή της οποίας έχασε 13,2%.

Οι ξένοι επενδυτές, όπως αναφέρει Έλληνας διαχειριστής, αδυνατούν να κατανοήσουν πως γίνεται να ανακοινώνεται σταδιακή άρση των Capital Controls και την επόμενη ημέρα ακριβώς να ζητείται από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακού δανείου. Με άλλα λόγια, οι ξένοι επενδυτές έχουν βαρεθεί με την στάση των δανειστών (ΔΝΤ) καθώς πριν λίγο καιρό είχαν σταματήσει να ζητούν κεφάλαια για τις τράπεζες και τώρα επανέρχονται με ένα σχέδιο ομολογιακών δανείων, προκειμένου να μην προκληθεί νέα αραίωση της αξίας των μετοχών. Ενώ λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests και με τις πιο ακραίες παραδοχές στο σκληρό σενάριο, τώρα αμφισβητείται η ικανότητα τους να προχωρήσουν σε μείωση των κόκκινων δανείων.

Τι θέλουν να πετύχουν τελικά οι δανειστές

Η νέα απαίτηση των δανειστών προκαλεί απορίες διότι μια ενδεχόμενη κρατικοποίηση ελληνικών τραπεζών θα επέστρεφε πολλά χρόνια πίσω τόσο τον κλάδο, όσο και την οικονομία. Είναι δεδομένο επίσης ότι, οι αγορές δεν μπορούν να “σηκώσουν” μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες – διότι απλά δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές για να ρισκάρουν να (ξανα) χάσουν λεφτά στις ελληνικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, μια νέα ανακεφαλαιοποίηση θα οδηγούσε σε μια sovereign crisis.

Πτώση 0,36% - Βουτιά πάλι στην Πειραιώς – Ανάστατοι οι ξένοι με τους δανειστές

Με πτώση και υψηλότερο τζίρο ξεκίνησε η Αθήνα μετά το χθεσινό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές και την ΔΕΗ. Η εικόνα, όμως, των τραπεζών είναι πάλι προβληματική καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν κουραστεί από τις υπαναχωρήσεις των δανειστών σχετικά με τις τράπεζες. Για να περιγραφεί καλύτερα η κατάσταση, οι ξένοι επενδυτές είναι μπροστά σ ένα τέρμα που αλλάζει συνεχώς τις διαστάσεις του : την μια ημέρα είναι κανονικές οι διαστάσεις και δεν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου και την άλλη ημέρα χρειάζονται ενισχύσεις. Έτσι, ποτέ κανείς δεν μπορεί να βάλει «γκολ», δηλαδή να εμφανίσει αποδόσεις και να συγκεντρώσει άλλους ξένους επενδυτές. Μάλιστα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον στόχο των δανειστών.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 679,54 σημειώνοντας 0,36%. Η μετοχή καταγράφει πτώση 2,21% στα 1,192 ευρώ. Ρευστοποιήσεις 2,14% για την Eurobank στα 0,616 ευρώ. Βουτιά 8,72% στα 1,497 ευρώ. Οριακή άνοδο για τον Μυτιληναίο στα 8,43 ευρώ. Κέρδη 0,44% για την Motor oil στα 8,43 ευρώ. Οριακή άνοδο γαι τον ΟΤΕ στα 10,56 ευρώ και κέρδη 1,98% στα 9,035 ευρώ. Στα 6 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης