Πανελλαδική έρευνα της RE/MAX: Αυξήθηκαν τα ενοίκια λόγω Airbnb

akinita_main01

Oι τιμές ενοικίασης σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση 8,4% σε σύγκριση με πέρυσι

Αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών καταγράφει πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, με το ενδιαφέρον των πολιτών να επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 1 – 2 υπνοδωματίων, ηλικίας έως 20 ετών ή και παλαιότερα αλλά πλήρως ανακαινισμένα.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι μετά από την παρατεταμένη κρίση της ελληνικής κτηματαγοράς τα τελευταία χρόνια που επηρέασε και την πορεία των ενοικίων, οι τιμές σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση 8,4% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ χωρίς να αναφέρεται ευθέως προκύπτει ότι το Airbnb εκτόξευσε τις τιμές στα ενοίκια σε πολλές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά τη μικρή αυτή αύξηση, το ύψος των ενοικίων σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια παραμένει αρκετά προσιτό για χαμηλά και μεσαία βαλάντια, ενώ αν κάποιος πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα με τη βοήθεια των ειδικών της κτηματαγοράς τότε μπορεί να βρει ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Τα μικρότερα σπίτια, ηλικίας έως 10-15 ετών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και έχουν περισσότερες πιθανότητες για ενοικίαση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καθώς για τη συγκεκριμένα κατηγορία παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση.

Από τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγματοποιούν καθημερινά όλα τα γραφεία της RE/MAX πανελλαδικά, προσδιορίστηκε με ακρίβεια το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου, τα χαρακτηριστικά που του προσδίδουν αξία, η τάση της ζήτησης και των τιμών και, τέλος, το ύψος των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.


Δείτε αναλυτικά την έρευνα της RE/MAX:

Τι είδους ακίνητα ψάχνουν οι ενοικιαστές

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως σε γενικές γραμμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 - 600 ευρώ. Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ. Στις πιο οικονομικές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ. Τέλος, σε περιοχές όπως στην Κηφισιά εξακολουθούν να ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες αλλά πλέον υπάρχει και αναζήτηση διαμερισμάτων 100-120τ.μ., 15ετίας με ενοίκιο ως 800 ευρώ.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση με έτος κατασκευής μετά το 1990 ή ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, 40-50τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-90τ.μ., στα 350-500 ευρώ ενοίκιο. Στις βόρειες & δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 - 90 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με το ενοίκιο να ανέρχεται στα 280 - 350 ευρώ. Στο Πανόραμα προτιμώνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 140-180τ.μ., 15ετίας, στα 600-800 ευρώ. Στις ανατολικές συνοικίες ζητούνται κυρίως διαμερίσματα των 2 δωματίων ηλικίας ως 20 ετών σε καλή κατάσταση ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα σε τιμές 350-450 ευρώ.

Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, όπως είναι ο Βόλος, η Λάρισα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη καθώς και σε μικρότερες όπως είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Λαμία, οι ενοικιαστές αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας κάτω των 20 ετών σε τιμές από 200 έως 350 ευρώ καθώς και 2 υπνοδωματίων, 70-100τ.μ., κάτω των 20 ετών ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα, σε τιμές 300 έως 450 ευρώ. Σε άλλες πόλεις της περιφέρειας (Καρδίτσα, Κόρινθος, Σπάρτη, Καστοριά) η προτίμηση στρέφεται κυρίως σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70 - 100 τ.μ., ηλικίας έως 20ετών με τιμές ενοικίων 300 έως 350 ευρώ.

remax1


remax2


remax3


Ποια χαρακτηριστικά επικρατούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών


Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρηση του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αναλυτικότερα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:

- Η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο),
- Η καλή κατάσταση του ακινήτου και αν είναι παλιό αν έχει ανακαινισθεί και πόσο πρόσφατα
- Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία, το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι:

- Η κατάσταση των κουφωμάτων
- Η ύπαρξη ασανσέρ
- Και το επίπεδο του ορόφου που σχετίζεται με την ασφάλεια και την ύπαρξη θέας

Αύξηση της ζήτησης για ενοίκια

Σε σχέση με την περσινή χρονιά, η ζήτηση για ενοικίαση αυξήθηκε αρκετά σχεδόν σε όλες τις πόλεις, ενώ σε ελάχιστες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Η προτίμηση των ενοικιαστών στράφηκε περισσότερο σε σπίτια νεότερης και μέσης ηλικίας (έως 10-20 ετών) ενώ δεν υπήρξε αλλαγή ως προς τις προτιμήσεις σε μεγαλύτερα ή μικρότερα σπίτια.

Την ανηφόρα τράβηξαν οι τιμές των ενοικίων

Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,4%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Σημαντική διαπίστωση είναι πως δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολα. Ειδικότερα, αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από την Σπάρτη κατά 14% ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%. Μικρότερη άνοδος 2-7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθο ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στην Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.

Αναλυτικότερα, στην Αττική, πτώση παρατηρήθηκε μόνο στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (-9%) και στην Εκάλη (-8,5%). Στα βόρεια προάστια όμως η συνολική εικόνα ήταν θετική με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και σε περιοχές όπως είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.
Στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσαν ανοδική πορεία, όπως στα Εξάρχεια και το Κουκάκι όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα καθώς και στο Κολωνάκι 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στην Νεάπολη 20%. Συνολικά, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ενοίκια του κέντρου της Αθήνας ήταν 20% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολούθως, ανοδικά κινήθηκαν και τα νότια προάστια κατά 4,7%, με την μεγαλύτερη αύξηση 11,9% να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμενη από την Καλλιθέα με 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4% - 5,5%.

Στα δυτικά προάστια, οι τιμές ήταν αμετάβλητες στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας όπου το πρόσημο ήταν θετικό της τάξεως του 29%.

Στην περιοχή του Πειραιά και τις λοιπές όμορες περιοχές, οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν αμετάβλητες, με θετική εξαίρεση την Καστέλα όπου καταγράφηκε αύξηση 14,8%, την Φρεαττύδα 10% και την Πειραϊκή 8,3%.
Στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 14,4% κατά μέσο όρο, με μεγάλες διακυμάνσεις όμως από περιοχή σε περιοχή. Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές της Τούμπας, της Χαριλάου και της Άνω Πόλης όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 13% ως 21%. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη οι τιμές ανέβηκαν 20% κατά μέσο όρο και πάλι όμως με έντονες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Χαρακτηριστικά στην περιοχή της Κηφισιάς καταγράφηκε αύξηση 20%, στο Πανόραμα 13% ενώ στο Καραμπουρνάκι 3%.

Τέλος, στην Δυτική Θεσσαλονίκη η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 8% κατά μέσο όρο για το σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση την περιοχή του Ωραιοκάστρου όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά -3% και της Πολίχνης όπου παρέμειναν αμετάβλητα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις περιοχές του Εύοσμου, του Κορδελιού, της Ηλιούπολης και των Αμπελοκήπων με ποσοστά άνω του 11%, ενώ στις περιοχές της Νεάπολης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας το ποσοστό κυμάνθηκε στο 8-9%.ΣΧΟΛΙΑ (8)

naso

Οι τιμές των μισθωμάτων είναι ανοδικές από πέρσι μετά επτά χρόνια πτώσης και δύο χρόνια σταθεροποίησης στο χαμηλότερο δυνατόν. Οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις λίγο επηρεάζουν το αναμενόμενο ανοδικό ρεύμα μετά τέτοια υπερβολική συμπίεση τα χρόνια της βαθιάς ελληνικής κρίσης και επιδεινώθηκε περαιτέρω με τους ιδιαίτερα παρατεταμένους μη βιώσιμους υπερβολικούς φόρους στα ακίνητα δυσανάλογων των πραγματικών καθαρών εσόδων από μισθώσεις όπου το ελληνικό δημόσιο έγινε μέτοχος μειοψηφίας επί των ακαθάριστων εσόδων και μέτοχος πλειοψηφίας επί των πραγματικών καθαρών κερδών στην ακίνητη περιουσία των ελλήνων που είχε ήδη φορολογήσει προς το ένα τρίτο του κατασκευαστικού κόστους. Η ελληνική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μετά τις κρατικές παρεμβάσεις χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια παράδοξο ενώ δεν είναι βιώσιμο ο μισθωτής ελληνικών ακινήτων να κάνει χρήση ενός προϊόντος στις μακράν χαμηλότερες τιμές αντίστοιχων ακινήτων παγκόσμια και ο εκμισθωτής να λαμβάνει το χαμηλότερο δυνατόν κέρδος παγκόσμια ή και απώλειες και να συνεχίσει μακροπρόθεσμα μίσθωση του ακινήτου του σε τιμές σε κάποια ακίνητα 50% κάτω από το ελάχιστο αποδεκτό ώστε να έχει αξία η μίσθωση στον ιδιοκτήτη. Το ελληνικό ακίνητο δεν είναι εφικτό και μη βιώσιμη τακτική να πληρώσει ούτε βραχυπρόθεσμα σε αυτές τις τιμές τα χρέη του ελληνικού δημοσίου ενώ οι αυξήσεις μισθωμάτων είναι αναπόφευκτες όπως και η μείωση της προσφοράς αξιόλογων ακινήτων προς μίσθωση.

Τζιμάκος

Περισσότερα απο τα μισά σπίτια στην Αττική είναι κλειδωμένα και έρημα , ειδικά στο κέντρο , δεν φτάνει που δεν πληρώνανε ενοίκιο μου σπάγανε και το σπίτι , σε πολυκατοικία 40 διαμερισμάτων τα μισά είναι κλειδωμένα .Επίσης τιμή 6 ευρώ το τετραγωνικό δεν παίζει σε όλο το κέντρο , απο ομόνοια πρός πατήσια ούτε τα μισά δεν πιάνουν.

Ομοιπαθείς είμαστε.

Και εγώ δύο διαμερίσματα στην Καλλιθέα κλειδωμένα τα έχω. Βαρέθηκα τις ζημιές και τα φέσια.

Οσονουπω τα ιδια

κ εγω. Καθε μηνα βγαινει η ψυχη μου για την ευδαπ κ τα κοινοχρηστα που δεν πληρωνουν γιατι κυνηγανε τον ιδιοκτητη κ οχι τον ενοικιαστη.

Νίκος

Τι σπίτια είναι όμως; Είναι 15ετίας ή πλήρως ανακαινισμένα, όχι ισόγεια/ημιυπόγρια και με αυτόνομη θέρμανση; Μου φαίνεται περίεργο να υπάρχουν τέτοιες διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Δύο διαμερίσματα που έχω μικρά στα βόρεια (Άγιο Στέφανο) σε καλούτσικη κατάσταση τα νοικιάζω σχετικά εύκολα.

ΦΦ

Τα νοτια προαστια και ειδικα καλλιθεα/ταυρο/μοσχατο μας εχει καταστρεψει το airbnb και η teleperformance που εχει μαζεψει ο,τι αλλοδαπο κυκλοφορει εκει εξω. 3ρια 20ετιας κατω απο 700 δε παιζουν

Φούσκα

Σε όλους αρέσω όταν φουσκώνω. Το πρόβλημα είναι όταν θα ξανασκάσω...

Πέτρος

Οι στεγαστικές ανάγκες αυξήθηκαν λόγω τουρισμού. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία φούσκα στα ενοίκια. Ό,τι δεν πουλιέται, νοικιάζεται. Η μόνη περίπτωση να πέσουν τα ενοίκια είναι να αυξηθούν οι τιμές πώλησης πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει στο ορατό μέλλον. Άρα τα ενοίκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μάλιστα θα ενταθεί το φαινόμενο όσο θα περνούν τα χρόνια και καθώς θα ελαττώνεται το απόθεμα ακινήτων λόγω ανυπαρξίας οικοδομικής δραστηριότητας εδώ και μια σχεδόν δεκαετία πλέον. Τα ακίνητα παλιώνουν και δεν κατασκευάζονται νέα για να τα αντικαταστήσουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trape3

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά το παρελθόν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις του ανταγωνισμού στα σχήματα αναβαλλόμενης φορολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών

f1new1

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι νέοι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών του κλάδου των σούπερ μάρκετ - Πώς δύο παίκτες κατάφεραν να ελέγχουν το 50% της αγοράς και οι μεγάλες προσπάθειες των άλλων μεγάλων του κλάδου