Γενικός Γραμματέας ESM: Το 2014 η Ελλάδα ετοιμαζόταν για «καθαρή έξοδο» - Θα παρακολουθούμε για δεκαετίες τη χώρα

esm-new-sim

Τα δάνεια μας  "τρέχουν" μέχρι το 2060, υπενθύμισε ο Καλίν Άνεβ Γιάνσε - Ο Βαρουφάκης «κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα» και «την έστειλε αρκετά χρόνια πίσω»

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) το 2014 εργαζόταν για μια καθαρή έξοδο της Ελλάδας αλλά μετά ήρθε ο Βαρουφάκης δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ολλανδίας ο ΓΓ του ESM Καλίν Άνεβ Γιάνσε.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα (σ.σ. η περίοδος Βαρουφάκη). Όταν ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών τα πράγματα πήγινανα αρκετά καλά για την Ελλάδα. Το 2014 εργαζόμασταν για μια "καθαρή έξοδος" της Ελλάδας. Θέλαμε να βγουν από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Αλλά όταν έγινε υπουργός, ο Βαρουφάκης δεν ήθελε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Προσπάθησε να μην προσαρμοστεί με όλες τις προϋποθέσεις που είχε βάλει ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς έστειλε πίσω την Ελλάδα αρκετά χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάνσε.

«Πιστεύω ότι όσα έκανε δεν ήταν καλά για τους Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε ο ΓΓ του ESM απαντώντας στην ερώτηση αν θυμάται με χαρά τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην ερώτηση, τέλος, για το αν με την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ είναι «το τέλος της ιστορίας», ο κ. Γιάνσε απαντά ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλονς. Τα δάνεια μας "τρέχουν" μέχρι το 2060. Οπότε τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλύσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ότι παραμένει μια μοντέρνα χώρα ώστε να μπορεί να μας αποπληρώσει τα χρήματα».

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Πάρτε το αλλιώς .....

Παιδιά, μην αγιοποιούμε τον Βαρουφάκη! Δεν αμφιβάλλω προσωπικά ότι έχει δίκιο σε πάρα πολλά και ότι στον τομέα του είναι πολύ καλός, αλλά άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Δεν μπορείς να βάζεις κάποιον χωρίς πρακτική εμπειρία σε 'εταιρείες κολοσσούς' να αναλάβει ένα βαρύ φορτίο που αφορά εκατομμύρια ψυχές και τύχες. Δεν μπορώ να φανταστώ μια μεγάλη εταιρία για παράδειγμα σαν τη Facebook κλπ που γκρεμίζεται η μετοχή της και οι πωλήσεις της να βάζουν ένα ακαδημαικό στο τιμόνι να τη σώσει μέσα σε δύο μήνες. Οι αγορές δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, έχουν άλλη 'γλώσσα' και θέλουν 'πονηρο-αλητεία', γερές γνώσεις εκ των έσω, γερές διαπροσωπικές σχέσεις/συμμαχίες και μεγάλη αίσθηση του ρίσκου. Γενικώς δεν πας με το σταυρό στο χέρι... Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργοί και υφυπουργοί οικονομικών στο εξωτερικό προέρχονται απο μαγαζιά σαν τη Godlman Sachs κλτ. Λάθος μεγάλο που τον βάλανε σε αυτή τη θέση και λάθος δικό του που το αποδέχθηκε με τόση ελαφρότητα υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του .... αλλά θα συνεχίζω να τον παρακολουθώ διαβάζω γιατί έχει πραγματικά πράγματα να πει....

ΜΑ

Οι σκέψεις σου βάζουν το πρόβλημα στη σωστή του βάση. Τότε ας παραδεχτούμε ότι το ποιον επιλέγει ένας λαός για να κυβερνηθεί έχει μικρή αξία, θα πρέπει για υπουργό οικονομικών να βάζουμε CFOs πολυεθνικών οργανισμών για να μπορούν να ελλίσσονται με networking, "πονηριές" κλπ. Μας διαφεύγει φυσικά ότι άλλο μια ιδιωτική επιχείρηση και άλλο ένα κράτος, άλλο πράγμα η μικροοικονομία και άλλο η μακροοικονομία. Ας μπει όμως κάπως ο προβληματισμός, να το συζητήσουμε και ας αποφασίσουμε τι πραγματικά θέλουμε σαν λαός. Και όταν εκλέγεται μια νέα κυβέρνηση τη θέση του υπουργού Οικονομικών να την "ανοίγει" σε όλη την υφήλιο. Οσονούπω θα ακολουθήσουν την ίδια πρακτική και για τα υπόλοιπα υπουργεία, όλοι οι υπουργοί εξωκοινοβουλευτικοί! Τι τι θες τις εκλογές; Όσο αφορά τον Βαρουφάκη, μακριά από μένα οι αγιοποιήσεις. Δεν πρόκειται να επαναλάβω τις λεπτομέρειες πριν αναλάβει υπουργός. Ούτε ουτοπισμό μπορώ να του καταλογίσω, ήξερε τι είχε να αντιμετωπίσει και είχε προειδοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προφανώς μικρή σημασία έδωσε σε αυτά, δεν πολυπίστεψε σε αυτά που του είπε. Όμως αυτός ο προβληματισμός δεν έχει σχέση με το τι ακούγεται και γράφεται σχετικά. Άλλο πράγμα να ξέρεις ότι είχες δίκιο αλλά τα politics ήταν πιο ισχυρά και άλλο να διατείνεσαι τα μύρια όσα για να υποστηρίξεις ότι όλα τα κακά προήλθαν από την διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και τις προτάσεις του, τα νούμερα άλλα κελεύουν και δυστυχώς η ιστορία που λένε δεν είναι καθόλου καλή (όπως δηλαδή αναμενόταν). Για μένα η ήττα του ήταν αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε έναν ακαδημαικό που ήξερε πολύ καλά το θέμα και στο Ευρωπαϊκό κατεστημένο που πολιτικά δεν μπορούσε να παραδεχτεί ότι είχε κάνει λάθος πίσω στο 2010. Ήταν θέμα επιβολής δύναμης. Νίκησε ο ισχυρότερος σε μια ένωση που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή. Αυτά.

ΜΑ

Αφορά το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ". Η δήλωση του γ.γραμματέα του ESM σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό του εξωτερικού (Δανίας;) περί καθαρής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2015 αναπαράχθηκε από τα εγχώρια μέσα σε χρόνο dt χωρίς κανένας εγχώριος οικονομικός συντάκτης να μπει στον κόπο να σχολιάσει τη δήλωση και την ακρίβεια των γεγονότων που περιγράφονται. Άλλο πρόσφατο περιστατικό οι δηλώσεις Μοσκοβισί για Νταισεμπλουμ/Βαρουφάκη και για το αν κόντεψαν να έρθουν στα χέρια. Άμεσα σε όλα τα sites! Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο Βαρουφάκης στο adults αναφέρεται σε αυτό το περιστατικό και είναι πολύ γλαφυρός, διαβάστε τον. Άλλωστε η αξιοπιστία του επιτρόπου Μοσκοβισί είναι γνωστή στις Βρυξέλλες. Επ' ευκαιρία να σημειώσω ότι έχω διαβάσει του κόσμου τις κριτικές από τις 4 γωνιές του πλανήτη γι αυτό το βιβλίο (όπως και για άλλα του οικονομικού περιεχομένου), εδώ στην Ελλάδα κανείς! Μόνο ενορχηστρωμένη εβδομαδιαία δημοσίευση αποσπασμάτων πέρσι τέτοια εποχή από ένα βιβλίο που είχε εκδοθεί Μάρτιο/Απρίλιο της ίδιας χρονιάς σαν να ήταν τα κουτσομπολιά της γειτονιάς! Στόχος προφανής, να φανεί σαν κουτσομπολιό! Πετύχατε; δεν το νομίζω. Αντιθέτως, δηλώσεις, ομιλίες, έγγραφα που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή των Βρυξελλών περί των οικονομικών της χώρας δεν έχουν την ίδια τύχη, τα τρώει το μαύρο σκοτάδι εκτός και αν χρησιμεύουν σε μικροπολιτικά παιχνίδια! Δυστυχώς τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για σας αλλά και για τον υπόλοιπο συστημικό τύπο. Τέλος να διαμαρτυρηθώ που αναρτάτε (και πάλι όχι μόνο εσείς) που εμπεριέχουν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για άλλους συντάκτες σχολίων).

Άκου φίλε

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Επιστροφή στη δραχμή με μονομερή διαγραφή χρέους, που υποστηρίζεις, είναι καταστροφή για την Ελλάδα, όχι μόνο οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Αυτές τις θεωρίες του πέφτω στο γκρεμό και, που ξέρεις, μπορεί και να σωθώ τις έχουμε συζητήσει κατά το παρελθόν και είναι άκαιρο και επικίνδυνο να αναμασιούνται. Αυτές τις θεωρίες πίστεψαν πολλοί Έλληνες που αρέσκονται προς τις εύκολες - ουτοπικές λύσεις και έκαναν τον Τσίπρα πρωθυπουργό και έσπασε η Ελλάδα τα μούτρα της (σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των Συριζαίων) για άλλη μια φορά. Πιθανόν, πολιτικά, να ανήκεις σε χώρο που προέχει η ιδεολογία από την πατρίδα, οπότε υποστηρίζεις φανατικά την εφαρμογή της ιδεολογίας και ας μην μείνει τίποτα όρθιο στην πατρίδα. Π.χ. ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη, πίστευε ότι το μέλλον της χώρας είναι να γίνουν όλοι αγρότες και εξανάγκασε τους κατοίκους των πόλεων να εγκαταλείψουν τις πόλεις και να ζήσουν στην ύπαιθρο δουλεύοντας στα χωράφια. Ε, μέσα σε τέσσερα χρόνια είχε καταφέρει να εξοντώσει τους μισούς Καμποτζιανούς (από πείνα, κακουχίες κλπ), αλλά, άμα τον ρώταγες, σου έλεγε πως αυτό ήταν το σωστό και είχε και επιχειρήματα να σου πει. Άμα λοιπόν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε το κάνουμε και μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε τις συμβουλές "οικονομολόγων".

ΜΑ

Αν αυτό κατάλαβες πάω πάσο...

ΜΑ

Παλληκάρια, μην πλακώνεστε, διαβάστε την τελευταία έκθεση ΙΕΟ του ΔΝΤ. Θα σας λύσει αρκετές απορίες. Όσο αφορά το περιβόητο "κόστος" Βαρουφάκη, να πληροφορήσω ότι δεν επιβάρυνε το ελληνικό χρέος, αυτό παραμένει περίπου το ίδιο. Μήπως μείωσε το ΑΕΠ της χώρας; Στα 176 δισ ήταν το 2014, εκεί είμαστε και σήμερα (δυστυχώς) και σ' αυτή την περιοχή θα μείνουμε κολλημένοι για χρόνια (αναμενόμενο). Ήταν το 3ο μνημόνιο "αχρείαστο"; Οι ευρωπαϊκοί κύκλοι (ESM), μετά το "κόστος" Βαρουφάκη που εμφανώς και προφανώς δεν μπορούσε να σταθεί σε λογική βάση προχώρησε με τον γραμματέα του σε νέες ιστορίες, δηλαδή ότι η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές το 2015 (δηλαδή να πάρει δάνεια αλλά για να εξοφλήσει τα παλιά). Καλά, τόση αφέλεια! Αφού είναι πια γνωστό εδώ και καιρό ότι το mail Χαρδούβελη είχε απορριφθεί μετ' επαίνων και αυτό που ζητήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ολοκληρώσει το 2ο μνημόνιο (που είχε αφήσει στη μέση η κυβέρνηση Σαμαρά). Το 3ο μνημόνιο, δηλαδή η χρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας από το '15 μέχρι και τον Αύγουστο φέτος (με ταυτόχρονη λήψη δημοσιονομικών μέτρων) επί της ουσίας είναι το μη βιώσιμο τμήμα του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι (Γερμανοί) με μετάθεση των τόκων για μετά το 2032 (με έξτρα επιβάρυνση) "έπεισαν" το ΔΝΤ ότι μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, οι τελευταίοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα, άλλωστε ευθέως μίλησαν για ανάγκη κουρέματος 100 δισ επιπλέον του PSI που το έκριναν ανεπαρκές. Εδώ να θυμίσω ότι το ΔΝΤ όταν επεμβαίνει κάνει 3 πράγματα: 1) κουρεύει χρέος 2) παίρνει μέτρα 3) υποτιμά νόμισμα. Τέλος αντιλαμβάνομαι ότι τόσο καιρό μετά τα γεγονότα του '15 δεν έχει γίνει αρκούντως σαφές το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με υπευθυνότητα και δημόσιο διάλογο, δηλαδή τι είναι χειρότερο για την χώρα, να συνεχίσει να σέρνεται επ' αόριστον με ένα σκληρό νόμισμα χάνοντας ανθρώπινο δυναμικό και τελικά την ελπίδα (at any cost) ή να αποτολμήσει ακόμη και την ευθεία ρήξη. Και οι 2 εναλλακτικές έχουν το ρίσκο τους φυσικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικώς έκανε πίσω, φοβήθηκε. Θα κλείσω με Βαρουφάκη. Πριν τον κρίνετε θα πρότεινα να διαβάσετε λίγο περισσότερο οικονομικά είτε του ίδιου είτε άλλων πάντα με κριτικό πνεύμα. Όντας οικονομολόγος να πω ότι τα οικονομικά δεν είναι πυρηνική φυσική, αρκεί να καταλάβεις την ουσία των πραγμάτων. Τα υπόλοιπα είναι τεχνικές. Α! και δεν χρειάζονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί μεταξύ μας, εδώ πρέπει να συνεννοηθούμε πως θα πάμε μπροστά. Αυτά.

να προσθέσω.....

Φίλε μου να προσθέσεις επίσης ότι το ΔΝΤ μπήκε μέσα λόγο Μέρκελ και Σόιμπλε για να έχουν άλλωθι ότι τα σκληρά μέτρα τα ζητάει το ΔΝΤ και όχι η Ευρώπη των κοινωνιών συμπαράστασης... Για να το πετύχουν αυτό μαζί με τη Λαγκάρντ, το ΔΝΤ εμφάνισε μια σειρά προβλέψεων με θετική ανάπτυξη για την Ελλαδα επειδή βάση του καταστατικού του απαγορεύεται να δανείζει σε χώρες που δεν έχουν θετική ανάπτυξη. Έλα ντε όμως που δεν τους βγήκαν τα νούμερα.... αν το ψάξετε λίγο παραπάνω το ΔΝΤ τα τελευταία 10 χρόνια έχει απόκλιση 100% τουλάχιστον σε όλες τις ετήσιες προβλέψεις ανάπτυξης, που σημαίνει ότι πέφτει πολύ μαγείρεμα για να δανείζει και να στραγγίζει..... κάπου εκεί για να μπει στο παιχνίδι και το ΔΝΤ είχε προβλέψει ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2015 2,5% και το 2016 3,5% όταν ο μέσος όρος για την Ευρώπη ήταν 1,5% (Κίνα μας έκαναν)! Τα πραγματικά νούμερα δεν τους βγήκαν (ποτέ δεν τους βγήκαν έτσι και αλλιώς ) και μετά άρχισαν να κυνηγάνε τον Βαρουφάκη λέγοντας οτί τους στοίχισε 86 δις γιατί αν δεν ήταν δύσκολοι διαπραγματευτες θα ήμασταν Κίνα και θα είχαμε βγάλει ένα σκασμό δις ......

DeFacto

Ο Βαρουφακης ηταν ενας ύπουλος οικονομικός δολοφόνος, ένας πράκτορας του ιδρύματος George Soros που πηγε στο ΣΥΡΙΖΑ εντυπωσιασε τον άσχετο Αλεξη Τσίπρα με τις μπαρουφοθεωριες του κ τον έπεισε να τον κάνει υπουργό οικονομικών κ διαπραγματευτη του χρέους.Αποτελεσμα,100δις έξτρα ζημια,νεα μνημόνια την στιγμη που βγαίναμε (το διάσημο mail Χαρδουβελη ηταν η τελευταία μνημονιακη παραχώρηση) , χαμένες θυσιες,μονιμα capital controls (με ανυπολόγιστη ζημιά), κατεστραμμένες τράπεζες,(που προηγουμένως είχαν ανακεφαλ/θει κ δεν αντιμετωπιζαν πρόβλημα) μειώσεις συντάξεων, μειώσεις μισθών,αυξηση ανεργίας,αγρια υπερφορολογηση κ επιτήρηση μέχρι το 2060!!!!Αυτη ειναι η ζημια που προκάλεσε το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφακη κ το κοντέρ ακόμη γράφει ζημιές κ καταστροφές (οικονoμικες,εθνικες,φυσικες και κοινωνικές) όσο η κυβέρνηση τσίρκο των Συριζανελ κυβερνάει

Εσενα

θα σε σωσει το εμπρω.Μην ανησυχεις.Ενα μου κανει εντυπωση με σας τους μενουμεΕυρωπηδες.ειστε τοσο ηλιθιοι ή τοσο γερμανοτσολιαδες ή και τα δυο μαζι;Απο σας μονο και το μαρκο μονο με πολεμο θα γλυτωσουμε.Στο μεταξυ πληρωνε τα κρατικοποιημενα δανεια των ευρωπαϊκών τραπεζων.

Βρε δραχμολάγνε

Το νόμισμα είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας; Αυτό έχεις καταλάβει; Μετά τόσα χρόνια κρίση, ακόμα μυαλό δεν έχετε βάλει; Για πες μου λοιπόν, ποια ήταν η πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το χρονικό διάστημα 1974-1990 που είχαμε δραχμή; Ενημερώσου πρώτα γιατί δε σου φταίει κανείς να διαβάζει τα τούβλα που πετάς.

Γιάννης

Να βρίζεις,ξέρεις.Να σκεφτείς,μπορείς;

Καλά.......

Defacto, έχω την εντύπωση ότι για 'σένα και ότι η γη είναι στρογγυλή σου φαίνετε μπαρουφοθεωρία.......

Nik

Καλώ τους συνταξιούχους να καταθέσουμε αγωγή σε Τσίπρα και Βαρουφάκη, τα λάθη τους μας έκοψαν τις συντάξεις.

M59

Βρήκαν το αποδιοπομπαίο τράγο να φορτώσουν όλα τα ¨κακά¨ του συστήματος. Δηλαδή ΟΚ ο Βαρουφάκης προφανώς αντιστάθηκε στην φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού ,αλλά το να λες ότι επειδή καθυστέρησαν οι περικοπές συντάξεων και η εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας στα αρπακτικά για 4-6 μήνες αυτή είναι η αιτία που θα έχουμε επιτήρηση έως το 2060 πάει πολύ . Προφανώς αυτός ο τύπος με το όνομα ρεγκλινγ είναι ένας από τους αρχιτέκτονες μαζί με τον σοι-μπλέ του σχεδίου υποδούλωσης της Ελλάδος με οικονομική ασφυξία, προς επίτευξη των διαχρονικών τους στόχων για την αφαίμαξη του εθνικού πλούτου της χώρας. Όλα ήταν προσχεδιασμένα και έκαναν τα στραβά μάτια ,όταν οι τράπεζες μοίραζαν δάνεια στον κάθε τυχάρπαστο χωρίς εγγυήσεις ,γιατί έτσι αύξαναν την ζήτηση για το ξεπούλημα στην Ελλάδα όλων των βιομηχανικών και μη προϊόντων των χωρών τους ,κάνοντας τις επιχειρήσεις τους ισχυρές και τους εργαζόμενους τους ικανοποιημένους. Φυσικά όλα αυτά σε συνεννόηση με τους Εθνικούς προδότες που συμμετείχαν στο πάρτι της σακούλας με τα εκατομμύρια ευρώ που φυγαδεύονταν νύχτα σε οικονομικούς παραδείσους ασύστολα και προμελετημένα εν όψη της επερχόμενης καταστροφής. Έπρεπε δηλαδή να μη μπουν τα capital control για να εξακολουθήσουν να φεύγουν τα δις στο εξωτερικό και να γεμίζουν τα ταμεία τους με φρέσκο χρήμα και όταν μπήκαν έριξαν στην πυρά το Βαρουφάκη ότι αυτός και καλά είναι ανίκανος. Τα παραμύθια της χαλιμάς σε μια Ευρώπη που ο ένας τρώει τον άλλο και στο τέλος τους τρώει όλους η γερμανία και δεν ανοίγει μύτη. Σε οκτώ χρόνια κατέστρεψαν οικονομικά την χώρα με την έλευση του ευρώ!!!αυτή είναι η αλήθεια και τώρα βάζουν πλώρη για τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες..... Μετά όλα αυτά πετάνε φωτοβολίδες απλά και μόνο για να φαγωθούμε και μεταξύ μας έτσι ώστε να δέσει το γλυκό , λες και οι αποφάσεις παίρνονται πλέον από τις Ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί κυβερνούν!!!

Πανος

Επι σαμαρα οι τραπεζες δεν εκλεισαν. Ο γιανης το επραξε με μεγιστη επιτυχια. 86δις εγραψε το κοντερ. 4 χρονια καθυστερηση. Αυτα ειναι δεδομενα. Ολα τα ολα ανηκουν στα 60 λεπτα που σε πληρωνουν τα υπογεια του μαξιμου

ΟΥΣΤ!!

μια χαρα τα λεει ο ανθρωπος, αλλα εσυ εισαι προβατο της ΝΔ και δεν σ΄αρεσουν αυτα που γραφει. μαθατε ολοι τωρα 0,60 λεπτα. οτι δεν σας συμφερει ειναι συριζαιος αυτος που τα γραφει, και τα αλλα τα προβατα οτι δεν τους συμφερει ειναι φασιστας!! εσεις που ειστε ΠΡΟΒΑΤΑ...........!!!;;

Πολιτης

Πες μου το ονομα σου να σε κανω εικόνισμα!!Μπραβο γιατι εισαι ενας ανθρωπος μορφωμενος, με καθαρη σκεψη και κομματικα αποστασιοποιημενος!!Μπραβο σου.

Μπαρουφάκης

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι άνθρωποι που ΔΕΝ ξέρουν οικονομικά, δεν πιστεύουν τους ειδικούς κ έχουν γνώμη για όλα. Είτε το θες είτε όχι η "διαπραγμάτευση" εκτός από την εθνική γελοιοποίηση κόστισε 80-100 δις. Αυτά θα πληρώνει για τα επόμενα 40 χρόνια η Ελλάδα. Το ευρώ έχει πρόβλημα αλλά όταν κάποιος Έλληνας καταστρέψει τόσο πλούτο δεν του χαρίζεσαι. Είναι εθνικοί προδότες.

τι μας λες?

Εξήγησε σε μας σαίνι γιατί κόστισε τόσα δις! Άντε, σου δίνω το χρόνο να το ψάξεις στο internet, μην αγχώνεσε.... καλή τύχη γιατί θα πείξεις στα υποθετικά αν !

.

Όχι ρε φίλε, μην επιμένεις! Ο Βαρουφάκης φταίει. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν πάντα το καλό μας....με μαθηματική ακρίβεια ....

Πανος

Εαν σαινι δεν σε αρεσουν οι κακοι δανειστες τραβα στις αγορες. Με ανοιχτες αγκαλιες σε περιμενουν..ειδικα επειτα απο το psi. Για τραβα να σε δω. 4% αυτες τις μερες...που και ξεκινησει η διορθωσει η φθινοπωρινη στα χρηματηστηρια. Σε 4 μηνες παπαλα το qe. Α...υποψιν τα καυσιμα θα τραβηξουν ψηλα φετος...μην ξεχνας τραμπ εχουμε. Γατακι που θες να βαρας το νταουλι και να χορευει ο εβραιος... 5000 χρονια δεν εγινε αυτο υπερηφανε διαπραγματευτη!

αχαχαχαχαχ

τι λές ρε ψεκασμένε συριζαίε? Ο Βαρουφάκης και το συνάφη σου που τους ψήφισε μας κόστισε εκατοντάδες δις το mail Χαρδούβελη που μας πρήξατε τότε γύρω στο 1 δις. Ο Σαμαράς παρά τα στραβά του κατάλαβε από νωρίς ότι ο μόνος τρόπος να τους ξεφορτωθούμε είναι να παίξουμε μπάλα σε αντίθεση με τον Τσίπρα που ήθελε να ανέβει για να φάει και τίποτα άλλο.

χαχαχαχαχα επίσης....

το mail Xαρδούβελη το είχε αππορρίψει o Ευρωπαίος επίτροπος λέγοντας ειρωνικά στα μέσα ενημέρωσης ότι ήταν μέτρα μίκι μάους? Μάλλον σου ξέφυγε εσένα...

Μπλεκ

Άντε ας πούμε δεν 1 δις ειναι 4 η 5 δις σαϊνί μου Το εμαιλ χαρδουβελη.. Του Τσίπρα ποσό ειναι το εμαιλ 80 90 100 δις. Δεν μας είπες μην ντρεπεσαι..

Χαλάρωσε και διάβασε.....

Άντε, θα σου δώσω μερικά θέματα για να κάνεις τις πράξεις μόνο σου και να καταλάβεις τι είναι τα 86-100δις του τρίτου μνημονίου. Αν έχεις 200δις σε δάνεια και πάρεις 86 δις δάνειο που πάει σε αποπληρωμή του προηγούμενο τότε γίνεται 286δις το χρέος ?(θα στο κάνω και ποιό απλό, αν έχεις πάρει δάνειο κατοικίας 100,000 ευρώ και μετά πέρνεις άλλα 100,000 ευρώ να αποπληρώσεις το παλιό τότε πόσα χρωστάς? Σίγουρα όχι 200,000, το αφήνω σε εσένα να το βρεις....

Είσαι τόσο ανόητος ή το παριστάνεις;

Απευθύνομαι στον Μ59, που, εκτός των άλλων ανοησιών, γράφει ότι το ευρώ κατέστρεψε την οικονομία της Ελλάδας. Ενημερώσου λοιπόν κύριε αρλουμπολόγε και όσοι συμφωνούν μαζί σου, ότι η Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (επί δραχμής ακόμα) ήταν ήδη με χρέος μη διαχειρίσιμο και βάδιζε ολοταχώς προς την χρεοκοπία. Άντε μπράβο, γιατί είπαμε να διαβάζουμε καμιά βλακεία, αλλά εσύ ξεπέρασες κάθε όριο.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ?ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΩΡΙΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ?ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΑ .Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΝ ΑΣΘΜΑΙΝΟΥΣΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Μ.ΠΑΣΟΚ Μ.ΝΔ

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΧΑΡΑΤΣΩΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ? ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ?

μπακάλης Προβόπουλος.....

Δηλαδή αν χρησιμοποιήσω την ίδια μπακαλίστικη λογική (καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, ακόμα...) με την Τράπεζα της Ελλάδος και τα τζιμάνια του ESM, αν δεν είχε βγεί ο Σύριζα με Βαρουφάκη, θα είχαμε βγάλει 100δις σε ένα χρόνο και άρα σε 3 χρόνια θα είχαμε ξοφλήσει....... 10 κιλά μαλ...ια με αν, να τα αφήσω?

!

αρχίσανε οι τοκογλύφοι να ανοίγουνε τον δρόμο στον επόμενο (κουλη) αφού ο τσίπρας έκανε όλα όσα του είπανε να κάνει. και κατηγορούνε τώρα όλοι αυτοί τον βαρουφάκη και την κωνσταντοπουλου οτι για όλα φταίνε αυτοί και όχι ο τσίπρας........ φατε σανο

αχαχαχαχα

όχι ρε ο Βαρουφάκης είναι αθώα περιστερά. Ρε μαζευτείτε λέμε οι συριζαίοι γιατί τα 0.60 είναι λίγα για αυτά που σας περιμένουν. Νομίζετε ότι τα γράφουμε έτσι αλλά είστε τυχεροί που δεν γνωρίζουμε ποιοι είστε αλλιώς δεν ξέρετε τι ξύλο θα μαζεύατε από παντού ο κόσμος είναι οργισμένος.

Βέβαια

Με τη λογική του θυμόσοφου ελληνικού λαού είναι ωραίο να μη πληρώνεις τίποτα και να αρπάζεις μόνο...δυστυχώς η προσγείωση ήταν ανώμαλη.αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία δε θα σωθούμε ποτέ...οι δεκαετίες θα γίνουν εκατονταετίες..η αλήθεια είναι ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε μια χώρα 10 εκατομμυρίων όποτε θα μας έχουνε από κοντά για να μη γίνουν πάλι τα ίδια των τελευταίων σαράντα ετών..όλα τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέγαμε..οποίος δε βλέπει τι κακό έχει γίνει με την εξαγορά ψήφου-πρόσληψης στο δημόσιο και σχεδόν και σε όλες τις περιπτώσεις που το δημόσιο αναλαμβάνει το μεσάζοντα έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα..όποτε όσο παραμένει αυτό το καθεστώς και δεν γίνονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση..μέχρι τότε υπομονή και να θυμάστε το φταίξιμο είναι δικό μας και η αυτοκριτική δεν έγινε ποτέ..το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν νέα καθαρά πρόσωπα στην πολιτική ζωή και διάθεση από το λαό και για μια καινούργια αρχή με καλύτερες βάσεις.

καλά.....

Τρως και εσύ την καραμέλα του μεγάλου δημοσίου με τα βολέματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα... δηλαδή ότι δεν στηρίξαν ουσιαστικά ποτέ την Ελλάδα στα Ελληνοτουρκικά εκτός του ότι εδίναν υψηλότοκα δάνεια για να εξοπλιστούμε με 160 F16, 40 Mirage, 1500 τανκς, ένα σκασμό ελικόπτερα, φρεγάτες, υποβρύχια και όπλα περνάει στα ψηλά. Για περισσότερες πληροφορίες η Guardian έχει ένα άρθρο για τα Greek Military Expenditures πού λέει ότι τα 2/3 του χρέους άμεσα η έμμεσα προέρχεται από τα εξοπλιστικά.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalotos0

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Eurogroup αναμένεται να μην δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης €750 εκατ. από €4,8 δισ. σε ομολογιακά κέρδη που κατέχει η ευρωζώνη και αναμένεται να παραδοθούν στην Αθήνα μέχρι το 2022 - Ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες της Ελλάδας ως προς τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις

attika_main

Η Attica Bank ομολογεί ότι έδωσε το δάνειο των €100.000 στον Πολάκη - Η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση τράπεζα δεν απαντά πόσα προσωπικά-καταναλωτικά δάνεια ύψους €100.000 έχει χορηγήσει - Eξηγήσεις έδωσε η διοίκηση της Attica Bank στην Τράπεζα της Ελλάδος

105