Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ή το τέλος της Οδύσσειας

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ή το τέλος της Οδύσσειας

Όπως και ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, έτσι και η Ελλάδα φθάνει τελικά στον προορισμό της σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη μιας μακράς ύφεσης, σημειώνει στο προσωπικό blog του, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί 

mos_53
«Η ελληνική κρίση ή το τέλος της Οδύσσειας», είναι ο τίτλος του άρθρου στο προσωπικό blog του, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Πιερ Μοσκοβισί που αφηγείται από τη δική του πλευρά την περιπέτεια της Ελλάδας αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας για να μπορέσει η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει τον οικονομικό... Γολγοθά και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Οδυσσέας χρειάστηκε σχεδόν δέκα χρόνια για να επιστρέψει με ασφάλεια στην οικογένειά του και το λαό του. Μια δεκαετία ταξιδιών στο άγνωστο, με τη θέληση των θεών, συνάντησε τέρατα χίμαιρες, αντιστάθηκε στον πειρασμό των σειρήνων και - πάνω απ 'όλα - αγωνίστηκε με αποφασιστικότητα για την επιβίωσή του.

Κλείσιμο
Όπως και ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, έτσι και η Ελλάδα φθάνει τελικά στον προορισμό της σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη μιας μακράς ύφεσης. Μπορεί τελικά να αναπνεύσει,να κοιτάξει το μονοπάτι που έχει διανύσει και να κοιτάζει πίσω στο μέλλον με αυτοπεποίθηση.

22 Ιουνίου του 2018: Ημερομηνία- ορόσημο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Σηματοδοτεί το τέλος μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, μιας ανήκουστης βίας, που δοκίμασε τη βούληση ενός λαού, αλλά και των Ευρωπαίων να υπερασπιστούν το ευρώ και την αλληλεγγύη ανάμεσά τους.Μια κρίση που τελείωσε χθες το βράδυ στο Eurogroup με την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και τις ισχυρές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και του λαού της.

Η Ελλάδα ήταν το βασικό θύμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία. Πολλά ζητήθηκαν ή και επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών προγραμμάτων. Έχουν επιτευχθεί πολλά για την ουσιαστική αναδιάρθρωση μιας αποτυχημένης οικονομίας και για την ανοικοδόμηση μιας ξεπερασμένης διοίκησης. Πολιτικά και οικονομικά λάθη έγιναν στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Θα επιστρέψω σύντομα εκεί.

Η ελληνική κρίση ήταν μια Οδύσσεια στο άγνωστο, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους να έρθουν πιο κοντά, να συνυπάρξουν και να εφεύρουν νέες λύσεις για να επιβιώσουν.

Κανείς δεν φανταζόταν,τον Μάιο του 2010, τη διάρκεια ή τη βία αυτής της κρίσης. Κανείς, ούτε καν οι Έλληνες,ήξεραν τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας,της αυτοδιοίκησης και τις μεταρρυθμίσεις που θα ήταν απαραίτητες για να καταφέρει η Ελλάδα να ορθοποδήσει. Κανείς δεν πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δανείσουν περισσότερα από 240 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό κράτος σε αντάλλαγμα γι΄αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν είχε φανταστεί τα τέρατα που θα έφερνε αυτή η κρίση και γι΄αυτά που θα έπρεπε να αγωνιστούμε εδώ και πολλά χρόνια.

Πρώτα χτύπησαν τα οικονομικά τέρατα: μια βάναυση ύφεση, πάνω από 9% του ΑΕΠ το 2011, μια τρομερή λιτότητα που είχε να κάνει με τη μείωση των εθνικών προϋπολογισμών, τη μείωση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταλήγοντας σε απώλειες 25% του εθνικού πλούτου και σ΄ένα επιβλητικό χρέος 180%.

Ακολουθούν τα κοινωνικά τέρατα: η ανεργία που ανήλθε πάνω από 27% (50% στους νέους), οδηγώντας πολλούς στην εξορία. Η δραματική άνοδος της φτώχειας επηρέασε ολόκληρη τη χώρα, υπονομεύοντας την εθνική συνοχή.

Η ελληνική πολιτική ζωή έχει επίσης διαφοροποιηθεί από αυτή την κρίση,καθώς οι πρωθυπουργοί, οι κυβερνήσεις και οι συμμαχίες έχουν αλλάξει. Ένα νέο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα προέκυψε,αρχικά θεωρείτο εχθρικό από κάποια κράτη και τώρα στην εξουσία εφαρμόζει μια πολιτική αρκετά διαφορετική από την αρχική πολιτική ατζέντα του.Σε αυτή την ανασύνθεση,το φρικιαστικό κτήνος επανεμφανίστηκε, με την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο ενός κόμματος αυθεντικού νεοναζί..

mosc_51234


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της Οδύσσειας είναι το τέρας που ονομάζεται Grexit! Το πολέμησα με όλη μου τη δύναμη από το 2012, ως Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ως Επίτροπος που ευθύνεται άμεσα για το ελληνικό ζήτημα. Το τέρας αυτό τρέφεται από κερδοσκόπους στις αγορές, υποκινείται από ορισμένα κράτη-μέλη και τους υπουργούς τους στις τρομερές και θανατηφόρες διαπραγματεύσεις.Η υπόθεση της ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά από κάποιους ως απαραίτητος ακρωτηριασμός για να σωθεί η ζώνη του ευρώ και στη συνέχεια ως τιμωρία εναντίον μιας ελληνικής κυβέρνησης που θα εκλεγεί να σταματήσει τη λιτότητα. Έχω αγωνιστεί γι΄αυτό με όλη μου τη δύναμη από την πρώτη μέρα. Το Grexit είναι τώρα ξεπερασμένο.
Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη εμφανίζονται σήμερα ισχυρότερες από αυτήν την τρομερή κρίση. Η Ελλάδα έχει πληγεί σκληρά. Πολλές θυσίες έγιναν αποδεκτές με θάρρος και πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί - όχι λιγότερες από 450 τα τελευταία τρία χρόνια.Η νεανική ανεργία αν και υψηλή ακόμα έχει μειωθεί στο 25% την τελευταία πενταετία. Το χρέος είναι υπό έλεγχο και οι αποφάσεις του Eurogroup το έθεσαν σε σταθερή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες.

Το ευρώ και το ευρωπαϊκό σχέδιο έχουν δοκιμαστεί. Το νόμισμά μας έχει δείξει την οικονομική του ισχύ όταν υπάρχει η πολιτική αποφασιστικότητα των κρατών. Η αλληλεγγύη έχει επιβεβαιωθεί έντονα. Δημιουργήσαμε, αν και μερικές φορές πολύ αργά, ισχυρούς μηχανισμούς για την προστασία των οικονομιών μας και την πρόληψη νέων κρίσεων.

Ναι, η ελληνική κρίση ολοκληρώθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Μια ιστορική σελίδα έχει γυρίσει για την Ευρωζώνη. Κοιτάω πίσω μου, με λύπη για τα δράματα που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε. Αλλά είμαι επίσης υπερήφανος που ήμουν πάντα με τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια των ετών,κατά της λιτότητας και κατά του Grexit. Το ταξίδι των Ελλήνων φίλων μου δεν έχει τελειώσει για να ξαναφτιάξουν τη χώρα τους και να σβήσουν το στίγμα αυτής της κρίσης. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ θα παραμείνουμε μαζί τους. Επειδή η ευρωπαϊκή οδύσσεια, δεν σταματά εκεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης